VIVALDI METAL PROJECT взривиха Античния театър в Пловдив в неделя вечер

DSC_8503VIVALDI METAL PROJECT (VMP) изнесоха първия си концерт у нас като част от ежегодния фестивал Sounds of the Ages, организиран от Тангра мега рок (ТМР). Всъщност, ТМР имат навика да канят интересни и нестандартни групи, музиканти и проекти, които, съчетани с магическата атмосфера на Античния театър, създават незабравими преживявания у почитателите. Тази година меломаните имаха шанс да видят и чуят новата звезда на рокабили музиката Imelda May, с чиято изява бDSC_8887е открит фестивала, петима легендарни музиканти, обединени в проекта SONS OF APOLLO (вижте репортажа ни) и проектът на италианският пианист, композитор и продуцент Giuseppe Iampieri, известен като Maestro Mistheria, VIVALDI METAL PROJECT, съчетаващ класическа музика, композирана в оригинал от Antonio Vivaldi, но с метъл аранжименти и вокали. Изобщо, разнообразието властваше и на тазгодишния Sounds of the Ages, като акцентът за пореден път бе върху качествената музика за ценители.
VMP е сравнително нов проект и в този си състав бе имал само един, при това акустичен, концерт. Пловдивската изява щеше да отбележи световната премиера на проекта с използване на електрически инструменти. Така, че и в това отношение зрителите трябваше да се чувстват привилегировани, че стават част от историята. Този път маестро Левон Манукян и неговата свита от Държавна опера – Пловдив щяха да почиват. А шоуто щеше да бъде заснето за DVD.
Заради проблем с техниката и зDSC_9194акъснял саундчек пропускането на желаещи претърпя леко отлагане. Входовете трябваше да отворят в 19:00, но отвориха със закъснение веднага след приключването на донастройването на звука. Вследствие на това и началото на спектакъла бе отложено с 20-ина минути. Около 20:20 тъмнина обзе театъра и на сцената последователно се качиха музикантите от групата. От първите минути звуковата атака така зашемети зрителите, че дълго време те не можаха да се отърсят от връхлетялото ги чудовище и да реагират адекватно. Това, което се изля от колоните, може да се определи като сплав между мелодичността на NIGHTWISH, мачкащата звукова мощ на THERION и очарованието и емоцията на италианския пауър/симфометъл. Ключовата дума в този спектакъл бе „интерпретация“. Но не проста интерпретация на класически произведения, а в метъл вариант с добавени вокали. Тази вечер чухме знаменитите „The Four Seasons“ в изключителна интерпретация. За радост в проекта има замесени и българи – Живко Коев, който присъстваше в театъра на тонрежисьорския пулт и който е помогнал за аранжиментите и в коDSC_8933мпозирането, както и трима певци – Димитър Белчев (екс-VIOLENTORY), Цена Стефанова и Катерина Симеонова, която се включи за няколко песни. VMP е интернационален проект, с който е свързан и небезизвестният Пламен Димов. Силно впечатление направи начинът, по който бяха изпълнени композициите –магнетично, въздействащо, точно. Групата демонстрира перфектна сработка както между певците и останалите музиканти, така и между самите певци – белег за талант и упорита работа. Но най-впечатляващо бе, че концертът бе превърнат в спектакъл от музикантите. Всички на сцената се забавляваха, демонстрираха изключително сценично присъствие и контакт с публиката. Въздействието им бе толкова силно, че дори когато не правеха нищо, а просто отдъхваха и се подготвяха за следващата песен, публиката не спираше да ги аплодира. Тук стигаме и до присъстващите. Дали заради късното обявяване и недостатъчното време за реклама, но присъстващите бяха почти двойно по-малко от тези на SONS OF APOLLO. И въпреки, че на моменти публиката реагираше вяло на опитите на певците да я раздвижат, музикантите нито за миг не загубиха позитивното си настроение и нагласа.
Времето течеше неумолимо бързо и спектакълът наближаваше своя край. За целта обаче трябваше да настъпи кулминацията. А тя дойде след кратка пауза, в която изпълнителите взеха глътка въздух, за да се завърнат на сцената и да ни отнесат главите в неизвестна посока. Първата от двете композиции в биса бе представена от Mistheria като интерпретация на известно произведение на Шуберт, която ще бъде включена в бъдещия – втори поред – студиен албум на групата. Гвоздеят на програмата бе последното изпълнение – „The Phantom Of The Opera“. И тук идват неминуемо сравненията с изпълнението на NIGHTWISH от „End Of An Era“. Смея да твърдя, че това бе по-величествено, по-въздействащо и по-силно. Грандиозен финал! Завеса!
Героите на вечерта се събраха в центъра на сцената и направиха традиционния поклон към публиката, която не спираше да ги аплодира. Направиха си и станалата задължителна снимка на фона на присъстващите и се оттеглиха. Секунди по-късно се върнаха и дефилираха един по един пред зрителите. За да оберат овациите поотделно и да покажат, че при тях всеки елемент от машината е важен и заслужава уважение. Както и почитателите, дошли да се насладят на изкуството им.DSC_9373

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото