Северна симфония в есенна София

TARJA Strato POSTER 20181029 BG В топлата октомврийска вечер на 2018 г северно сияние озари българската столица София. Финландските изпълнители Tarja Turunen и STRATOVARIUS гастролираха у нас за пореден път. Финалният акорд на турнето “A nordic symphony’18” трябваше да бъде поставен на родна земя. Заедно със себе си финландците водеха британската формация SERPENTYNЕ, която бе призвана да открива концертите. За място на шоуто бе избрана зала Универсиада, а обявеният начален час – 19:00.

По план първи на сцената трябваше да излязат SERPENTYNE. Както бе обявено предварително, в 19:15 симфометъл формацията стъпи на сцената и започна изявата си. Англичаните демонстрираха най-доброто, на което бяха способни, като в началото впечатлиха със съчетанието на женски и мъжки вокали и с енергичния симфо пауър фолк метъл. Всички се раздаваха, като най-деен бе китаристът, вживял се във всяка изсвирена и изпята нота. Останалите също показаха раздвижено поведение. Впечатление направи и вокалистът, който бе облечен с черна роба с качулка и в началото изобщо не видяхме лицето му. С глас, излизащ изпод дълбините на човешкото съзнание, той умело контрастираше с ефирните, на моменти оперни, дамски вокали. Певицата пък показа, че не само умее да пее добре, но и да свири на клавишни. Самото изпълнение бе разделено на две части. В първата чухме симфоничната страна на бандата, а във втората се насладихме на фолк метъл. За целта бе добавено и участието на класическа шотландска и електрическа гайда в изпълнение на вокалиста. За малкото отделено им време британците демонстрираха класа, себераздаване и контакт с публиката и бяха възнаградени с аплодисменти и овации от увеличаващите се зрители.

Втори по график на сцената излязоха легендите STRATOVARIUS. Пред почти пълната зала Timo Kotipelto и колегите му завихриха истинско пауър метъл забавление. Откриващата “Eagleheart” подейства като допинг на присъстващите, които от тук до края на изпълнението не пожалиха сили да се забавляват по възможно най-емоционалния начин. Опитните музиканти нито за миг не намалиха градуса на емоциите. Песен след песен те показваха голямата си класа и се раздаваха максимално. Kotipelto демонстрира завидна форма, въпреки, че това бе последната дата от турнето. Фронтменът може да е загубил част от гласовите си възможности, но не може да се каже същото за умението да управлява публиката. Певецът не спираше да надъхва зрителите и да показва колко доволен се чувства от поведението им. Като цяло получихме кратка разходка из дискографията на бандата, чухме песни както от първите, така и от последните албуми. “Forever Free”, “Black Diamond”, “Destiny” прозвучаха и с помощта на публиката. По време на баладата “Forever” залата бе озарена от светлини от телефони и запалки. За да дойде кулминацията с вечния хит “Hunting Nigh And Low”, където активен участник бе цялата зала, а опитният певец дирижираше участието на всички. Емоционалното изпълнение приключи с френетичен финал, а предоволни, музикантите си направиха задължителната снимка на фона на бушуващата зала, поклониха се и слязоха от сцената.

Безспорно, гвоздеят на вечерта бе изпълнението на Tarja Turunen. Бившата певица на NIGHTWISH е много обичана от българската публика и привлича солидна аудитория на всеки концерт у нас. Въпреки, че това бе 10-тото й участие на родна земя, залата отново бе пълна. Tarja отдавна не е част от популярната финландска симфо метъл формация, но все още има почитатели, които продължават да я свързват с нея. И на този концерт присъстваха хора с тениски на NIGHTWISH, които тайничко се надяваха, че Ледената кралица ще изпълни някоя и друга песен от периода си с групата. Точно в 22:00, както бе по план, Tarja и колегите й, сред които отново се открояваше масивната фигура на бившия член на APOCALYPTICA Max Lilja, се появиха на сцената. Всички погледи бяха отправени съм фронтдамата, която отново не изневери на стила си – кръстосваше сцената, надъхваше публиката, демонстрира за пореден път изумителните си гласови възможности и пословична артистичност. И макар преди време да промени начина си на пеене, това по никакъв начин не намали от очарованието на изпълнението й. А уменията й за владеене на аудиторията са уникални и се доказаха за пореден път. Всеки нейн жест, всяка нейна дума бяха посрещани оглушително от феновете. В програмата бяха включени песни от 4-те й солови албума, а за съжаление на мнозина този път нямаше песни на NIGHTWISH. Но от друга страна, в сетлиста фигурираха хитове като “I Walk Alone”, “Victim Of Ritual” и “Until My Last Breath”, в чието изпълнение се включи активно и публиката. А финландската прима за пореден път демонстрира обичта и уважението си към България и феновете си тук като произнесе и няколко фрази на български. Накрая цялата формация се събра в центъра на сцената, поклони се на зрителите, направи си традиционната снимка на фона на феновете и се оттегли.

Северната симфония премина на един дъх. Хората си тръгнаха с усмивки на лицата, удовлетворени от горещото шоу на ледените финландци и техните британски гости. За позитивното усещане допринесе и озвучаването, което бе на много добро ниво. И макар да бе финален концерт за обиколката, по никакъв начин не се усети умора у изпълнителите. Те се раздадоха максимално и получиха ответна положителна реакция от присъстващите. За да оставят трайни емоции и наслада от една незабравима вечер.

 

Очаквайте и много снимки от събитието на нашата фейсбук страница!

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото