bio-cancer-heckticДелничен ден като четвъртък може и да не е най-подходящ за късен концерт. Може дори да е причина да откаже някого от подобно мероприятие. Но пък този, който, въпреки всичко, реши да поеме риск, да открадне някой и друг час от съня и да посети късното музикално събитие, със сигурност се убеждава, че денят няма никакво значение. Защото всичко губи смисъл пред ентусиазма, фенщината, хубавата музика и качествената компания. А когато всичко това се подправи и с капка, две (или повечко) алкохол – вечерта се превръща в незабравима.

Да, хубава бе късната вечер на 25 октомври (тази година 🙂 ). Поводът да се съберат една шепа ентусиасти пред столичния клуб ‘Live and Loud’ е самостоятелният лайф на BIO-CANCER. Наши хора, както се казва, от съседна Гърция, решили да поставят финала на своето турне именно с концерт у нас. Около 21:00 часа събитието все още не е започнало, но пък това има своите плюсове. Докато чакаш пред клуба, може да се ‘мернеш’ някой и друг познат, чиято физиономия почти си забравил, да ти стане драго и още няколко пъти да отскочиш до съседното магазинче за бира (за ‘наздраве’). След това да разнищите някой и друг музикален стил, да оплюете някоя съвременна банда или да си припомните ‘доброто старо време’ … все такива приятни неща. Така времето минава неусетно – докато изведнъж чуваш силния звук, носещ се от клуба, зарязваш всичко и хукваш натам.

Обичайно, атмосферата в ‘Live and Loud’ е приятна. Приглушена светлина, сцена, хубава музика – сякаш се откъсваш от реалността и попадаш някъде другаде. Наоколо редови метъл фенове, вперили поглед към подиума, зает вече от отварящата група за вечерта. Това са родните симпатяги от HECKTIC. Три млади момчета, абсолютни ентусиасти, забиващи здраво в нелекия стил thrash/death. Бандата има вече четиригодишна история зад гърба си, като в последните две години набляга на активна концертна дейност (свирили са заедно с Chronosphere, Warbringer и Sinister). Неведнъж е имала и подкрепата на самия клуб ‘Live and Loud’, който предоставя възможността да се изявява на неговата сцена, за което момчетата не пропуснкат да изкажат своята искрена благодарност.

Забързано и задъхано е изпълнението на HECKTIC. Музиката им е интересно съчетание на старите, класически метъл елементи с по-модерни, технични похвати. Добре се справят и, предвид страстта, която влагат в изпълнението си, със сигурност в бъдеще ще очакваме от тях все хубави неща. Засега е факт дебютното ЕР “Crossroads“ от 2016 г. Надяваме се, скоро на още нова музика!

Дали заради забавянето началото на концерта, или заради напредващото време, но имаме възможност да гледаме HECKTIC едва половин час. Недълга е и паузата между двете групи. Зареждаме се с още бира (чудесно е, че сред избора на бири в клуба вече има такива и от крафт производители!), казваме си някоя и друга дума (докато е по-тихо 🙂 ), поразтъпкваме се и търсим къде да се позиционираме по-добре пред сцената. И докато правим всичко това, изведнъж върхлитат петимата гръцки музиканти от BIO-CANCER! С мнооого енергия, хъс и ентусиазъм завладяват малката сцена! И няма и как иначе, предвид музиката, която създават. Thrash, thrash, thrash! (‘till death’, както се пее в една популярна група). Надали има друг подстил в метъл музиката, който съчетава толкова добре бързина и тежест. И толкова завладява! И създава едно страхотно усещане. Особено когато е онзи thrash, който препраща към зората на неговата поява, когато все още млади са групи като Kreator, Morbid Saint, Dark Angel, Destruction … Именно в този дух е музиката на BIO-CANCER. Сурова, нешлифована, неповлияна от модерни тенденции и средства. И в това е очерованието на групата. Онези, които са дошли тази вечер с желанието да чуят именно това, със сигурност не остават разочаровани. И това си проличава. Непосредствено пред сцената куфеят фенове, размахват ръце, коси, тук-там някой припява … изглеждат видимо доволни. Доволни са и музикантите. Как няма, когато ентусизмът е взаимен!

Не е дълго изпълнението и на BIO-CANCER. Има-няма час. Може би са изморени, тъй като, както бе вече споменато, това е последната дата в турнето им, обхванало последните месеци. Но и затова кратко време музикантите успяват да представят песни и от двата си (засега) дългосвирещи албума, издадени съответно през 2012 („Ear Piercing Thrash“) и 2015 г. („Tormenting the Innocent“).

Идва краят на лайфа, но не и краят на купона. Слизайки от сцената, музикантите от BIO-CANCER се озовават сред феновете и някак съвсем естествено стават част от тях. Следват снимките за спомен, бързата размяна на някой и друг поздрав, стискане на ръка или пък скупчване около щанда с мърчандайз. Все такива твърде приятни неща като за една обикновена делнична вечер. Която, оказва се, наистина може да се превърне в необикновена. И незабравима!