Интервю с BLAZE BAYLEY

По-долу можете да прочетете едно интервю на Metal Hangar 18 с вокалиста Blaze Bayley, месец преди концерта му в София.

Би ли споделил с нас и нашите читатели малко новини от студиото?

Работя по новия албум “The king of Metal”. Приключихме с барабаните, басът и ритъм китарите и в момента действаме по китарните сола. А в събота, надявам се, ще започнем вокалите. Всичко върви много добре и съм много горд с всички песни. Някои от тях са доста различни от това, което бях направил преди, но съм много развълнуван за целия албум. Той е посветен на моите фенове – истинските Крале на Метъла. Тяхната подкрепа  помогна този албум да стане факт.

С какво този албум ще бъде по-различен от предишния?

Част от музиката е най-тежкото нещо, което някога съм правил, а друга част – най-мелодичната, която съм сътворявал. Има и доста олдскуул хеви метъл звучене, както и модерно такова.

Предстоящият албум е кръстен “The king of Metal”. Кой е Кралят?

Кралят на Метъла е фенът, който купува дисковете, тениските и билетите за концерти. Фенът, който прави възможно за мен да продължа да правя това, което обичам- да пея, да пиша песни и да се изявявам. Феновете са истинските Крале на Метъла, затова този албум е посветен на  тях.

Работил си с много музиканти. С кого се работи най-лесно? С кого би желал да работиш  в бъдеще? Чувал ли си за някои български музиканти?

Не познавам български музиканти, но се надявам да се запозная с такива, когато съм в България. Трудно е до определя с кого се работи най-лесно, може би със Steve Harris.

Каква е причината да използваш различни музиканти за турнетата си в Северна Америка, Европа и Русия?

Твърде скъпо е да задържиш един състав  за всички турнета. Хеви метълът е ъндърграунд музика, имам тесен кръг от слушатели, правя своя собствена музика и ако искам да свиря по концерти за феновете и да поддържам ниски цени на билетите, не бих могъл да си позволя едни и същи музиканти навсякъде. Такава е практиката на много от „старите” рок енд рол артисти.

Пътувал си из цял свят. Коя страна, култура или нация наистина те впечатли и ти хареса най-много?

Обикновено нямам много шансове да разгледам градовете, в които свиря. Но ако говорим за фенове, бих казал Уелс и Шотландия. Там са най-лудите фенове от всички останали, които съм виждал, и изглежда, че наистина ме харесват.

Помниш ли нещо от посещението си в България заедно с Iron Maiden през далечната 1995-та?

Да, беше ненормално, наистина лудо. Феновете там са наистина чудесни, затова и съм много развълнуван да се върна отново, с личната си банда и новия албум “The king of Metal”.

Как мислиш –  успя ли публиката да те възприеме  като солов изпълнител, или за тях все още си „бившия вокалист на Iron Maiden”?

Винаги ще бъда бившият вокалист на Iron Maiden, но аз знаех това преди да започна. Същото е и с Kiss, всеки фен знае всички предишни членове на бандата. Така е и с феновете на  Maiden. Мисля, че Iron Maiden е най-важната хеви метъл банда на света, затова и съм горд, че съм бил част от нея. Но това бе преди 14 години. Направих много и хубава музика, в която вярвам. И вярвам, че “The king of Metal” ще покаже на хората, че съм артист по своему.

Кой е Блейз Бейли – Wolfsbane, Blaze или Blaze Bayley band?

Аз съм комплексен характер с много страни в своята личност. По малко от всяка една.

В своите кариера и живот всеки има възходи и падения. Как мислиш, че си ти сега? Кой е твоят най-голям успех и респективно – най-лош момент?

Имах инцидент с мотоциклет и мисля, че това беше най-лошият ми момент. Тъкмо бях влязъл в Iron Maiden и си счупих колянто, което отне много време за възстановяване. Мислих си, че ще ме заменят. Най-логичното за тях беше да вземат някой друг, но пък бях късметлия, че успях да се възстановя от травмата. Най-големият ми успех мисля, че тепърва предстои. Надявам се това да бъде “The king of Metal”.

От къде черпиш вдъхновение за песните си?

Много неща, които са се случили в собствения ми живот,  налудничави персонажи и истории за  хора, които те вдъхновяват с това, че са превъзмогнали много трудности в живота си и все пак съумяват да правят неща, които други хора считат  за невъзможни.

Кои банди/музиканти са ти повлияли през годините?

Iron Maiden, защото винаги съм бил голям техен фен. Писането на музика със Steve Harris също имаше голямо въздействие в кариерата ми. Ранните AC/DC с Bon Scott, както и Elvis Presley и Ronnie James Dio.

Английските музиканти са известни със страстта си към футбола. Кой е любимият ти отбор? А харесваш ли друг вид спорт?

Aston Villa. Роден съм като фен на Aston Villa. Цялото ми семейство е техен фен и когато бях дете живеехме близо до игрищата. Баща ми винаги имаше билет за целият игрови сезон. Наскоро се завърнах от т.н. „belt sanders” състезание по време на визитата си в Texas, Happy Cow. Единствено там се практикува този спорт.

През последните години виждаме нова вълна, наречена NWOBHM. Млади музиканти с ново модерно звучене и визия. Какво е твоето мнение за тях?

Гледам колкото се мога повече от тях, но нямам достатъчно време за това, защото работя през повечето уикенди.

Ако имаше избор в кои времена да създаваш музика и да живееш, какво би избрал – 21-ви век, ’90-те, ’80-те, ’70-те…?

Точно сега е идеално време за музика. Аз съм в ъндърграунда и съм на ръба на острието на това, което се случва. Със социалните мрежи и технологиите е доста интересно да си в музикалния бизнес в момента.

Какво можем да очакваме в София на 22-ри март? Някакви изненади?

Ще пея Clansman на турнето. Освен това може би ще има още няколко изненадващи песни, но това ще се реши по време на турнето, когато пооправим сетлиста.

И за финал, ако искаш да кажеш нещо на феновете?

Искам да кажа едно огромно „Благодаря” на феновете за подкрепата и куража, който ми вдъхват, за вярата в мен и предаността си. Ще свиря едно от най-велики шоута в живота си в София. Надявам се, че ще харесате албума “The king of Metal”. Той е посветен на феновете като вас, които направиха създаването на този албум възможно за мен.

интервю на Metal Hangar 18

 1. #1 написан от Gancho (преди 9 години)

  i – да го пишете голямо, не малко

 2. #2 написан от Панчо (преди 9 години)

  Така дойде от мениджмънта му.

 3. #3 написан от Gancho (преди 9 години)

  начи тиа са прости неграмотници ама па и вие можехте да барнете да е по у ред текста ят ако не попитам и си го чета сам ше си мисля че вие сте виновни а не менажмента му на Блеиз дет апропо хич не пее кат ората и му избегаха музикантите преди неколкко месетса.

 4. #4 написан от Панчо (преди 9 години)

  Оти па ти си баш-грамотния у наше село, че на чуждите взе кусур да дириш…

 5. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 6. Коментари за тази публикация
В началото