ВНИМАНИЕ!?

12 септември, събота. Mixtape 5, B-Side. Боже, колко познато звучи…
Този път причината да съм там е встъпителният концерт от предстоящото общо европейско турне на Expectations и Them Frequencies.

Coprostasis

Специален гост на събитието са дет/умерено грайнд, парти момчетата Coprostasis. За мен доста контрастиращ и интересен избор. Копромафиотите съчетават в творчеството си красноречив олдскуул дет метъл, традиционен шопски диалект, кръв, гастрономични предизвикателства, кръв, анатомични описания, открита неприязън към МВР-то, кръв, кръв, бой, смърт и специално за всички дами – неустоими сексуални покани. Истината е, че няма начин да си ги пусна вкъщи, но купонът по време на концерт би могъл да се получи. Даже бих си тествала нервите още един-два пъти.

Them Frequencies

Хм, ето го контрастът – „Rise Then Fall“ продължава да държи в безмилостна окупация флопито ми, а обсебеността отдавна няма нищо общо с физическите параметри. „My Own Requiem“  e откриваща, а шамарът незабавен, силен, болезнен, отрезвителен, обаче толкова на място и на време, че ти държи очите широко отворени, почти до парализа. Към средата на концерта забавяме темпото, за да заболи още повече, разбира се. Oт онова „Blame me… Blame for all…“, натъпкано от векове в съзнанието ми. От онова, хилядолетното „I swear, I’ll save my believes…“ „Heartless“ ми е на repeat във вените и няма отърване.
А Them Frequencies това, което от години чакам да чуя и видя от родна група. И, простете ми за дързостта, но Дидо Пешев е ебати великият китарист! Е-ба-ти счупените рифове! И не знам дали е надъханост от предстоящото турне, но това им беше най-мощният лайв, на който съм присъствала.

Expectations

И победата на Expectations.
Първата ми среща с тях и се дадох. Много обичам така, без да се чудим ще стане ли или не. Прекрасно-епичен-мелодичен (епичен в най-добрия смисъл) хардкор. И тая любов, да му се не види, искрена. Мисля, че никога не съм присъствала на по-топъл и приятелски концерт, което си е победа, защото не съм от хората, които лесно се дават на доброто. Не му вярвам, съмнително е. Тука обаче очакванията са си съвсем оправдани. 🙂
Всъщност… благодаря!

Дотук с милите думи. Оттук-натам започвам да бия камбаната, подобно онази от „Александър Невски“ тази неделя, към 9.
Хора, подкрепяйте българската ъндърграунд сцена! Подкрепяйте я внимателно, съзнателно и с кеф!
Them Frequencies и Expectations са от творците, които заслужават внимание. Те са активни – концерти, турнета, свирят на големи фестивали, записват албуми, издават ги на винил (забележете, че това се случва без да са ви поискани едни 30К), снимат клипове, а мърчът на Them Frequencies e една много, много дълга тема.
И най-важното – звучат адекватно за времето си. Звучат като себе си, интересни са, имат какво да кажат и покажат. По най-добрия измислен до момента начин – с изкуство.
Бия камбаната, за да се събудим, защото ъндърграундът е все по-буден и да не вземем да го изтървем.

СНИМКИ

 1. #1 написан от Skinless (преди 5 години)

  LA Woman, за пореден път чета твое ревю и за пореден път се питам кой те е излъгал, че ти се отдава. Ревюто ти е цялото в клишета, присъщи за начинаещ драскач (какъвто вероятно си и самата ти). Смени си хобито, че мъка…

  • #2 написан от L.A.WOMAN (преди 5 години)

   Нямам претенции да пиша за категории от рода на ТОП 100 най-добри ревюта на XXI век, имам претенции да споделям виждания, възприятия и да обръщам внимание на музика, която смятам, че го заслужава.
   Сърдечно благодаря, че четеш за пореден път мое ревю! 🙂

  • #3 написан от Jolee (преди 5 години)

   удава*
   Богатството на българския език ти убягва :)))))))))))

   • #4 написан от Skinless (преди 5 години)

    Jolee, явно и на теб ти убягва, иначе щеше да знаеш, че и двете са правилни.
    LA Woman, за пореден път, но и за последен със сигурност.

    • #5 написан от Анонимен (преди 5 години)

     И двете са правилни, но имат различни смислови значения. Когато умееш нещо е „удава“, когато се увличаш в нещо е „отдава“. Научи се да не вярваш на Уикипедия. 🙂
     Иначе – ми…ок. Да се трогна, че не ти харесва как пиша ли очакваш? 😀
     То и на мен често не ми харесва, ама и това не ме трогва. Смяташ, че е тъпкано с клишета? Ок, въпрос на интерпретация. За мен музиката е нещо, което се възприема много индивидуално и е „въпрос на усещане“ (ех, тея клишета), вибрации и хм…капацитет. Нямам за цел да ходя по концерти и да броя кой-колко удара ще направи, къде ще сбърка и точно колко „се пръска залата“ (ех, тези клишета). Имам желание да следя еволюцията на музиката, защото ми е интересно. Пиша, не защото имам претенции да съм Харуки Мураками в музиканата журналистика. Пиша, защото се вълнувам и опитвам да споделя поне част от това вълнение. Наясно съм, че няма как да стане, защото видиш ли, най-малкото музиката е нещо индивидуано и т.н. На някои им харесва, на други – не. Както музиката, така и писането. Нормално. Аз не харесвам пъпеш, мразя го. И какво от това? Пъпешът си е пъпеш, някой си пее каквото си иска, аз си пиша каквото си искам, някой го чете, ако поиска и т.н. Проблемът идва, когато хората, независимо в каква точно позиция, вземат много да си вярват.

 2. #6 написан от НЕпрост (преди 5 години)

  L.A-номомекацниминакура, тия пък лайняни IPhone хомо-хипстъри откога станаха ЪНДЪРГРАУНД? Бии им камбаните и с брадичка ако искаш, само не се натегай да е пред всички. Комерсиална музика за комерсиални хора.

  • #7 написан от L.A.WOMAN (преди 5 години)

   Е, то в тая държава всичко освен Лили Иванова е ъндърграунд. Ще бия камбаната или не, точно за каквото си реша да го правя. Както и точно пред когото си реша да го правя. Ще се натягам също колкото си искам. Бягай да слушаш Хиподил и да се учиш да пишеш грамотно, че така няма как да ти се вържа особено, дори да ми казваш нещо адекватно.

   • #8 написан от НЕпрост (преди 5 години)

    Не държа да ми се връзваш, но вече го направи. Бахти, и това доживяха клетите ми очи – хипи-лелки да пишат за ъндърграунд и да му дават дефиниции. Бягай да си гушкаш някоя от 10-те котки, самотна жено.

    • #9 написан от L.A.WOMAN (преди 5 години)

     Това, че някой ти отговаря не означава, че се е вързал, означава, че просто има малко свободно време, да се занимава. 😀
     Хипи? Лелка? Самотна? Пък и да си гушкам котката? Прояви оригиналност, бе! 😀
     Лепна ми няколко шаблончета и с нито едно не уцели. Ако искаш да го правиш друг път – постарай се да отговаря на действителността, иначе просто е жалкария. 😀

     • #10 написан от НЕпрост (преди 5 години)

      Помощ!!! Лелката ми се лепна!

     • #11 написан от L.A.WOMAN (преди 5 години)
     • #12 написан от Skinless (преди 5 години)

      Пише се „уцели“. И с шаблончето за Хиподил ти започна първа. Като страничен набюдател ти отговарям.
      Иначе съм съгласен с колегата по-горе. Даже не знам какво си се хванала да пишеш в сайт, който се казва METALhangar18.com

     • #13 написан от L.A.WOMAN (преди 5 години)

      Благодаря за бележката.
      Всъщност, хванала съм се, защото ми го предложиха и то с идеята да пиша за едни конкретни концерти, групи и стилове. Тези, които мен ме интересуват, концертите, на които така или иначе ходя. Сайтът не е ограничен и се развива, опитва се да покрие все повече ниши. Всъщност аз слушам предимно МЕTAL под някаква форма, но слушам и много-много други неща.
      Това, за да не продължаваш да се чудиш. 🙂
      И… за да не продължаваме просто да си пилим нервите и да се заяждаме – някой от вас може ли да ми каже според него в България какво е ъндърграунд, кои групи са ъндърграунд, какво е METAL и кои български групи са METAL?

     • #14 написан от НЕпрост (преди 5 години)

      Без бензин е….щ’тряя а се бута….

 3. #15 написан от Гъбагъла (преди 5 години)

  Доста пристрастен репортаж!

  • #16 написан от L.A.WOMAN (преди 5 години)

   Разбира се, че е пристрастен. 🙂

   • #17 написан от Гъбагъла (преди 5 години)

    Давай го малко по-обективно д’ге

    • #18 написан от L.A.WOMAN (преди 5 години)

     Нимоа, беее! 🙂

     Кое според теб в този репортаж не е обективно? Това не е заяждане, питам за идеи.

 4. #19 написан от Инчето (преди 5 години)

  Привет!

  Имам само един въпрос по ревюто и той е относно задрасканата част, цитирам: „(забележете, че това се случва без да са ви поискани едни 30К)“.
  Какво точно визираш тук, в какъв контекст го казваш?

  • #20 написан от L.A.WOMAN (преди 5 години)

   Привет!
   Несъгласие. Не смятам за правилно да поискаш от феновете си, колкото и да са верни, сума пари, за да ходиш да си запишеш албума в Щатите, Швеция или Камчатка, под претекст, че си сбъдваш мечтите и искаш да пробиеш на запад, север или в близкото съзвездие. И то при положение, че на запад, север или близкото съзвездие подоби групи – колкото искаш. И то при положеие, че си доста добър музикант (музиканти), имаш доста добро звукозаписно студио, правиш добри записи, разбираш от това, което правиш. Обаче го правиш по кривия начин. Подминаваш изкуството, подминаваш развитието и влизаш в любимата матрица с идеята да печелиш кинти и фенки, като правиш музика за 12-годишни ученички. И т.н. За Odd Crew става въпрос.
   Конкретно в контекста – по-скоро беше шега. Така ми дойде.

   • #21 написан от Инчето (преди 5 години)

    Разбрах, че за Odd Crew става въпрос.
    А не е ли доста комплексарско насред ревю за концерт на дадени групи, да намесваш четвърта такава и то ни в клин, ни в ръкав? По същата логика можеше да напишеш „банди, които разчитат на собствени усилия и талант, а не на псевдопатриотизъм като Епизод“ или „издават музиката си на винил, без тя да звучи като такава от 1960-та г.“ и така нататък.
    Но ти, очевидно, си решила да се заядеш, като си личи, че това е от яд и чиста злоба 🙂 Ама така си личи, че направо се пръска. И не само тук, личи си и във фейсбук, когато решиш да се обадиш. Както си личеше и на мнооого други преди теб, още от времето на „Васко Кръпката тия ги бута навсякъде“ и „Свирят дискографията на Пантера“. Просто злобата и селските заяждания на дребно са адски явни, когато са такива, а не е критика.

    Сама си противоречиш. Именно защото метъл групи по света – бол, не е ли логично някой да иска да събере пари и да плати на продуцент, който да му помогне да се открои от останалите в световен мащаб?
    Какво изкуство се подминава? Ти не си чула албума, не си чула повече от песен-две, но си решила да даваш оценки. Още повече, че албумът е готов в този вид в демо вариант много преди да се намеси който и да е продуцент. Тоест, тезата ти, че изведнъж „се влиза в матрицата и се прави музика за 12-годишни ученички“ отпада светкавично бързо. Да не говорим, че това е 4-ти албум (под това име на групата), така че да говориш за „подминаване на развитието и изкуството“ е точно толкова смешно, колкото и опитите ти да се правиш на човек, който може да пише. Да раздуваш всяка дума с по 15 помпозни прилагателни не е писане на ревю. Почерпи опит от чуждестранни сайтове с история, преди да се насилваш да ми отговаряш.

    Айде със здраве и недей да се заяждаш с неща, с които първо не си запозната и второ не са хич на място в ревю за концерт на други готини банди 😉

    • #22 написан от L.A.WOMAN (преди 5 години)

     Щом си разбрала за какво говоря защо си даваш зор да ме питаш? Щом си разбрала, значи съм го написала, така както съм искала да е написано и разбрано. 🙂
     Нямам за цел да пиша както ти харесва и както смяташ за добре. Не се заяждам, несъгласие е, защото смятам Odd Crew като цяло за доста кадърни музиканти. Няма как да е от злоба, защото нямам нищо общо с тях, просто не ми харесва накъде отиват. Мнение.
     Чула съм всичките им албуми, чувам всичко, което правят. Не ми харесва, а знам, че може да е много по-добро.
     Защо имаш проблем с това, че на мен нещо не ми харесва? Та чак и лични нападки? 🙂
     Ако чак толкова ме следиш във фейсбук къде се обаждам и за какво – прати ми една покана, че аз теб не те знам коя си, Инче…:)

   • #23 написан от Devastator (преди 5 години)

    Само за това изказване – евала! Такива мамини или по-скоро таткови хипарчета, нямащи нищо общо с метъла трябва да бъдат подигравани.

 5. #24 написан от Oxmodius (преди 5 години)

  Някой си е изказал мнението. Това, че не съвпада с вашето не значи, че е грешно. Егати драмата! Между другото, всеки един коментар под тази новина, без изключение, показва защо няма качествена тежка сцена в България.

 6. #25 написан от CSKA Петърч (преди 5 години)

  Ае сички сте гоуеми капуцитети, аман ут таквиз кат вас. Плювкате си, докат ората си свират, другите па си пишат. Вий си чешете мудете.

 7. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 8. Коментари за тази публикация
В началото