В памет на CHRIS CORNELL

chriscornelltributevparka2018

Историята на музиката познава много талантливи творци и изпълнители. Но малцина са тези, които оставят трайна диря в сърцата и душите на почитателите и се превръщат в легенди. Такъв творец е Chris Cornell. Свързан с творчеството на SOUNDGARDEN, AUDIOSLAVE, TEMPLE OF THE DOG, издал и няколко солови албума, превърнали го в един от символите на сиатълската вълна в алтернативния рок. Характерният му глас и прочувствените песни му спечелиха много почитатели от цял свят. Българската публика също имаше удоволствието да се наслади на таланта му преди 2 години. За съжаление, на 18-ти май 2017 г той избра да напусне този свят. Точно година по-късно популярният вокалист на DER HUNDS Боби Косатката и Зала за събития “В парка” организираха трибют концерт на легендарния музикант, припомняйки шоуто му в Пловдив – само глас и китара. Феновете на Cornell щяха да се съберат и да отдадат почит на изключителния творец. Събитието бе предвидено да започне в 22:00, а час по-рано трябваше да отворят вратите на залата.
Времето бе приятно и предразполагаше към посещение на подобен тип събития. Най-нетърпеливите почитатели на сиатълския музикант започнаха да пристигат още преди отварянето на вратите. Точно в 21:00 ч стартира пускането на желаещите да се насладят на творчеството на Chris Cornell. Влизането ставаше безпроблемно, а организаторите се бяха погрижили да въведат зрителите в задушевна обстановка – осветлението се състоеше от множество лампи и фенери, звучеше подходяща музика, а барът бе добре зареден и предлагаше разнообразни напитки.
Предварително обявеният час на концерта не бе спазен. Дребни технически проблеми отложиха началото на изявата на Косатката, който бе довел своя колега Деян Петков – китарист на DER HUNDS. Към 22:30 всичко бе готово и концертът започна. Първият ред от зрители пред сцената насядаха по земята, образувайки полукръг. По този начин обстановката придоби лек домашен оттенък и човек имаше чувството, че се намира в хола вкъщи или на някоя поляна в парка. Двамата музиканти стартираха подобаващо – с “You Know My Name”, позната ни и от саундтрака на “Casino Royal”, последвана от “Fell On Black Days”, “Be Yourself” и “Long Gone”. Характерният тембър на Косатката за миг ни напомни на незабравимия сиатълски герой, а публиката съпреживяваше всяка нота, всяка дума от текста, всеки детайл от атмосферата. Музикантите се постараха да ни разходят из дискографията на Cornell, включвайки в списъка песни от различните му проекти, соловите му албуми и някои любими негови кавъри. Основната група на Chris SOUNDGARDEN и самостоятелните му творби бяха представени с по 6 песни, AUDIOSLAVE – с 5, а TEMPLE OF THE DOG – с 4. Чухме и кавъри на LED ZEPPELIN (“Thank you”), MAD SEASON (“River Of Deceit”), MOTHER LOVE BONE (“Man Of Golden Words”), ALICE IN CHAINS (“Right Turn”) и Michael Jackson (“Billie Jean”). Концертът бе разделен на две части като след първата, завършила с “Billie Jean”, последва 15-минутна почивка, в която зрителите и изпълнителите имаха възможност да отдъхнат, да се разтъпчат или просто да излязат да подишат чист въздух.
Втората част определено бе по-емоционална. Косатката и колегата му се раздадоха докрай, личеше си, че им идва отвътре да изпълняват тези песни. В паузите между парчетата вокалистът споделяше свои размисли и истории, свързани с музиката на Cornell, които – вярвам – всеки един от нас има. В тази част бяха включени и по-популярните композиции – “Like A Stone”, “Spoonman”, “Hunger Strike“ и емблематичната “Black Hole Sun”, на която цялата зала припяваше. Някои от зрителите през цялото време не щадяха гърлата си, но тук бе най-масовото включване на почитателите. Финалът бе френетичен. “Тази съм сигурен, че я знаете”, произнесе на микрофона Косатката и поде “Say Hello To Heaven”. Никой от присъстващите не пожали гласа си и всички заедно изпяхме песента. Край. Завеса. Артистите слязоха от сцената и се смесиха с публиката, която ги поздрави за себераздаването и вживяването в творчеството на един от символите на сиатълската сцена.
Въпреки тъжния повод, по лицата на хората не се забеляза мрачно настроение. Напротив, всеки се радваше, че отново има възможност да се докосне до музиката на Chris Cornell и да си припомни какво музикално наследство ни остави той. А то никак не е малко и в този смисъл за пореден път се доказа, че такива трибют концерти имат бъдеще и би трябвало да се провеждат, за да може хората да си спомнят или просто да усетят величието и таланта на истински музиканти като Chris Cornell.

Сетлист:

“You Know My Name”
“Fell On Black Days”
“Be Yourself”
“Long Gone”
“Blow Up The Outside World”
“Can’t Change Me”
“All Night Thing”
“Heaven’s Dead”
“You Called Me A Dog”
“Thank You”
“River Of Deceit”
“Doesn’t Remind Me”
“Billie Jean”
“Preaching The End Of The World”
“Wooden Jesus”
“Seasons”
“The Day I Tried To Live”
“I Am The Highway”
“Man Of Golden Words”
“Outshined”
“Right Turn”
“Like A Stone”
“Spoonman”
“Hunger Strike”
“Black Hole Sun”
“Say Hello To Heaven”

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото