Трети път за късмет: CALIBAN в София

 8 април 2016г. е ден, който ще бъде запомнен от феновете на модерния метъл у нас. За трети път и първи като хедлайнери, се срещнахме с мощните CALIBAN. И за да са още по-идеални нещата, те бяха подкрепени от любимите на всички ODD CREW и пазителите на българското KHANЪ. След като вратите на Парти Център 4км отвориха, феновете започнаха бавно, но славно да изпълват мястото.

 KHANЪ са добре познати на българските метъл фенове. Бандата излезе на сцената около 20:10ч. и веднага засвири “Пепел“ и за пореден път ни потопи в своята магия. Казвал съм го преди, ще го кажа пак – те са нещо неописуемо, което трябва сами да видите, защото думите не стигат за тях. Комбинацията от метълкор и български фолк елементи е нещото с което те се отличават у нас. Винаги успяват да направят феновете си щастливи и изпълнени с емоция. Енергията и настроенията, които се носят във въздуха по време на техните изпълнения те карат да настръхнеш от кеф. В момента в който започнат да свирят и те приканят да се раздаваш редом с тях, ставате едно цяло. Няма значение дали пееш, куфееш или танцуваш.

 Музикантите от KHANЪ са и винаги ще бъдат пазители на българското. Песните, които правят помагат не само за съхранението на традициите ни, но и за тяхното развитие. За краткия период от време в който бяха на сцената, ни разходиха из дебютния си албум “Знамeние“ и EP-то им “Правда“. След края на сета им публиката се опита да ги извика обратно с викове “КАН-НА-БИС, КАН-НА-БИС“, но всички знаем, че това нямаше как да стане. Повече от доволни и жадни за още хубава музика, притичваме за по бира и зачакваме ODD CREW и CALIBAN.

Сетлист на KHANЪ:
01. Пепел
02. Чума
03. Гарван
04. Правда
05. Небе
06. Жар
06. Жертва
07. Павлие ми пие

khan20160408

 Не след дълго на сцената се качиха специалните гости за вечерта – ODD CREW. Без много да се бавят, забиха едноименната песен от актуалния им албум и най-верните им фенове започнаха да куфеят и пеят заедно с тях. Следва едно бързо “Здравейте!“ и веднага след това “Lay On Me“ и “Dead Man’s Eyes“, които допълнително нажежават обстановката. Преди да продължат със следващата си песен, Васко Райков за пореден път благодари на събралите се фенове и отправи поздрав с химна “A Bottle Of Friends“. Веещите се коси, пеещите хора и феновете в мошпита допринасят допълнително за преживяването. Продължаваме с “My Enemy“, която ни учи, че трябва да се изправим срещу страховете си, срещу самите себе си, за да победим.

 Публиката показва рогата високо във въздуха и зазвучава “Follow The Horns“, последвана от менящата нежни и тежки моменти “Shapes In Grey“. Пътешествието из новия им албум продължаваме с носещата много емоция и чувства “Bury The Sorrow“. Със сетни сили, усещаме началото на края с изкъртващата “Forgotten“, която разказва как историята помни само победителите. Предпоследната песен в сетлиста на ODD CREW е “Death Trap“ – песен, обичана от всички. Както традицията повелява, тук се заформи може би най-дивия мошпит за тяхното изпълнение. Край на него бандата сложи с “Two Steps To Hell“ – песента с един от най-готините брейкдауни в дискографията им.

 Налице бяха и традиционните викове “ODD-FUCKING-CREW“ измежду повечето песни, които са неизменна част от концертите им. Връзката “група-фенове“ е винаги на ниво при ODD CREW, a шоуто, което правят е меко казано уникално изкъртващо! Изпращаме ги с аплодисменти и отиваме да си отдъхнем за дългоочакваните CALIBAN.

Сетлист на ODD CREW:
01. Mark These Words
02. Lay On Me
03. Dead Man’s Eyes
04. A Bottle Of Friends
05. My Enemy
06. Follow The Horns
07. Shapes In Grey
08. Bury The Sorrow
09. Forgotten
10. Death Trap
11. Two Steps To Hell

oddcrew20160408 caliban

 Преди да продължим напред с CALIBAN, държим да Ви кажем, че за да се насладите на пълния потенциал на KHANЪ и ODD CREW, да изживеете музиката им както трябва, задължително трябва да отидете на техен самостоятелен концерт или на такъв на който бандите са с пълен сет. Няма да съжалявате!

 Още със стъпването си наcaliban2016040803 сцената CALIBAN вече бяха почти в тълпата, а по-късно „почти“ напълно изчезна. Причина за това беше липсата на решетки пред сцената, което позволи на този концерт връзката между групата и публиката, на която рядко сме били свидетели. Енергия от край до край, хитови песни от последните три албума и много мятане от сцената бяха ключовите елемент на вечерта.

 Отварящата песен „Memorial“ събра мнозина на първите редове и късаше гърлата на цялата тълпа хора. Предварителната заръка на вокалиста Andreas Dörner (от интервюто ни с него) беше феновете да научат текстовете, за да могат да пеят с групата и те правиха точно това.

 Макар репертоара на групата да беше концентриран върху албумите „I Am Nemesis“, „Ghost Empire“ и „Gravity“ (за жалост на немалко стари фенове), песните бяха подбрани с цел пълно унищожение на публиката, или по-точно самоунищожение, защото прелитащите тела и размахваните крайници не бяха дефицит. Като по неписано правило, разбира се, имаше wall of death по поръчка на самата група, а центъра пред сцената беше предварително отцепен, за да има място за всеки, който иска да си счупи главата. В този ред на мисли, самият вокалист не веднъж се хвърляше върху ръцете на публиката, било то от ниската сцена или от високите колони, на които се покатерваше.

caliban2016040802

 Шоуто вече беше към своя край когато присъстващите имаха няколко минутки почивка между „We Are The Many“ и последната песен, защото барабаниста Patrick Grün за втори път успя да съсипе кожата на касата си. На помощ се притече Бонзи от ODD CREW, който спаси положението за възможно най-кратко време. Тогава вече беше време за финалната „Nothing Is Forever“, която беше единствената по-стара песен в сета на групата. Всичко това, включително цялата навалица, която беше поканена на сцената и пееше, и се хвърляше, бе заснето с телефон от вокалиста. Клипа можете да гледате тук.

 Истината е, че ако не сте гледали CALIBAN на живо преди, това, което се случи тази вечер щеше много да Ви изненада и тази изненада щеше да е изцяло позитивна. Музикантите притежават ценното качество да се забавляват истински докато са на сцена. Това винаги се забелязва и отразява на публиката.

Сетлист на CALIBAN:caliban2016040801
01. Memorial
02. Walk Alone
03. Love Song
04. Paralyzed
05. Devil’s Night
06. Left For Dead
07. The Ocean’s Heart
08. NebeL
09. BrOKen
10. Davey Jones
11. Inferno
12. King
13. Mein Schwarzes Herz
14. We Are The Many
15. Nothing Is Forever

 Феновете на модерния метъл, за съжаление, нямат много събития с чуждестранно участие, които да посетят тази година, но за сметка на това, CALIBAN, ODD CREW и KHANЪ направиха шоу, след който се чувстваш все едно си преживял цял фестивал, без това да отнеме от чара на интимните клубните концерти.

caliban2016040804

Репортаж: WildChild & Радина
Фотограф: Цветелина Костова

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото