TORC – „Vzpomínky na slunce“ (2017)

torkvspominky

Ще започна това ревю с една задачка. Колко стила биха могли да се съберат в една композиция с обичайна продължителност? А вие колко стила най-много ви се е случвало да уловите в някоя песен? Два, три или повече.

В днешните времена на всякакъв род музикално пренасищане много групи започнаха да афишират и претендират, че са пресекли всякакви граници, счупили са всички познати рамки и правят нещо нечувано, неизмислено, абе направо извънземно. Само седнете и слушайте. Да, ама не. На много малко наистина им се получава. И очевидно поне за тази година подобни успешни опити ще идват от братска славянска територия, а именно, от Чехия.

Ще ви представя едно ЕР. Скромно като времетраене и като тираж и като каквото си пожелаете, но притежаващо нещо наистина притегателно и много различно. Скромният албум носи заглавието „Vzpomínky na slunce“ и е второто издание на чешката група TORC.

TORC се събират преди четири години след разпадането на Sezarbil, чийто оригинални членове Chucky, Morion и Samoht не прекъсват контакта помежду си и след няколко месеца дават началото на TORC. Първата промяна се случва още през същата година. Поради липсата на барабанист първите репетиции се провеждат с дръм машина, но на музикантите този вариант не им допада. Така месец по-късно се присъединява барабанистът Gulage.

Дебютът „Tony Annwnu“ е готов още през 2015г., записан в студио Sonidos в Бърно, но по една или друга причина издаването му се забавя чак до пролетта на 2016 година. Точно година по-късно /на абсолютно същата дата/ „Vzpomínky na slunce“ е издаден. Историята около петте песни, които съдържа е интересна. След издаването на дебютния албум TORC започват записи на нови песни, които е било планувано да бъдат включени в сплит албум със словашката дет метъл банда Infer. Неочаквано обаче плануваната колаборация не се осъществява и TORC решават да издадат и без друго създадения материал.

Така се появява ЕР-то „Vzpomínky na slunce“. Сърцето на музиката в този албум /както и в дебюта/ без съмнение е блек метъл. Дори ухото на несвикнал с този стил фен на метъл музиката може да долови характерните китари, саунд и вокали. Но… ако първата творба на чехите е някак по-стройна, подредена и логична, то това, което ще чуете в ЕР-то идва малко blow mind. Композициите са насечени от бавнотемпови отклонения, метълкор и дори траш заигравки, речитативи, технични китарни сола, на които всеки уважаващ себе си прог шредер би завидял не особено благородно.

И както казах по-горе много започнаха да претендират да са прогресивни и иновативни, но на TORC наистина им се получава естествено и непринудено. Ще ви трябват няколко… много прослушвания, за да приемете и усетите този албум по начин, по който го заслужава. Но без съмнение още от самото му начало ще почувствате, че дори да не ви е грабнал на момента, това е творба, която заслужава внимание. Дори да ви се е приискало да го спрете /и да сте го направили/, нещо ще ви загложди и няма да ви остави на мира докато не си го пуснете пак. Защото „Vzpomínky na slunce“ е наистина труден за опитомяване. Провокира, обърква сетивата, обърква представите, заличава клишетата, но точно това е мъничкото нещо, което прави този албум толкова притегателен, че е трудно просто да махнете с ръка и да го захвърлите. Да го забравите.

В заключение да го кажа така – ако харесвате нестандартен екстремен метъл с различни влияния, от прям блек метъл в сърцевината си до прогресив и даже маткор вдъхновения със странни китарни хрумвания и изненадваща динамика на композициите, дайте шанс на „Vzpomínky na slunce“. Малко е опак, малко непокорен, но стигнете ли веднъж до сърцето му и откриете ли уникалността му със сигурност ще го обикнете.

Албумът можете да поръчате директно от групата на torc@torc.cz или от издателската компания Murderous Production.

Официални ресурси:

ФБ страница

Официален сайт

YouTube канал

_________________________

9/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото