THE UNGUIDED – „And The Battle Royale“ (2017)

 На 10 ноемвриThe Unguided Cover шведите THE UNGUIDED пуснаха на пазара петия си дългосвирещ албум “And The Battle Royale“ чрез Napalm Records. По-долу може да прочетете ревюто ни към изданието. Също така, съвсем скоро очаквайте подробното ни интервю с лидера на групата Richard Sjunnesson, в което той говори не само за THE UNGUIDED, SONIC SYNDICATE и вечната връзка между двете групи, а и за редица интересни и актуални теми.

 THE UNGUIDED са относително нова формация с интересна история – те са създадени във Фалкенберг, Швеция от братята Roger и Richard Sjunnesson, които са ни познати от SONIC SYNDICATE. В последствие съставът на групата се променя доста – барабанистът John Bengtsson и китаристът/вокалист Roland Johansson, също бивши членове на SONIC SYNDICATE, приключват да са част от ТHE UNGUIDED. В “And The Battle Royale“ за пръв път чуваме новото попълнение – вокалистa Jonathan Thorpenberg, което в действителност прави творбата отличаващ се от останалите.

 THE UNGUIDED е нещо като проект-продължение на SONIC SYNDICATE, тъй като в началото шведите издават музика, композирана именно за миналата им група. С “And The Battle Royale“ определено ни показват, че определено има какво да кажат на света и най-накрая, след толкова промени, чуваме нещо истински запомнящо се. За разлика от предшествениците му, този диск е ориентиран значително повече към дет метъла. Явни са и метълкор влиянията  и цялата сила на творбата се излива чрез тях. Характерните джент рифове и китарни набивки са допълнени от дълги хармонични сола и драстични и мелодични инструментални паузи. Има силен контраст между чистите вокали и донякъде типичните за дет метъла midrange growls, и благодарение на него песни като “A Link To The Past“ и най-вече “Legendary“ придават многоизмерност на музиката. Цялостно албумът го обединяват клавирите, защото внасят електронно-епична нотка и някак космическа насоченост на звука.

 Харесва ми, че THE UNGUIDED успяха поне малко да излязат от рамката на стила си. Всяка композиция съчетава в себе си елементи от различни жанрове, подчертани от сатурацията. Странното е, че дори музиката да е лека, енергията си остава много мощна, турбулентна, но няма никаква агресия. Това дава на диска светлинни години преднина пред миналите, защото успява да грабне вниманието. Ако останалият мелодичен дет метъл (става дума за асоциациите с безбройните фински групи) може да се определи като тематично черно-бял с всичките му турмалинови, сребристи и каквито още искате нюанси, то стилът на THE UNGUIDED е ярко флуоресцентен.

Оценка: 9/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото