THE OCEAN – удавени в хаоса, концепция за един концерт

Най-кратката рецензия за концерт на света е написана от Бърнард Шоу и гласи: „Вчера в „Карнеги Хол“ пианистът Д.С. изнесе
концерт. Защо…?“
Е аз ще се опитам да съм малко по-многословна относно провелият се на 24.11.2013г. концерт на Abraham, Tides from Nebula и The Ocean. Събитието се проведе със съдействието на Rawk’n’Roll, а любезни домакини бяха клуб Mixtape 5.

Abraham

Abraham

Да си призная, първото, което ми направи впечатление, беше многолюдната тълпа пред клуба. Явно наистина този стил си е проправил вече път и е заел трайна ниша сред родните фенове. Най-после и ние се озовахме в клуба. Първи на сцената ще излязат Abraham. Формирана през 2007 г. под името „Le Baron Vampire“ в Лозана, Швейцария от китариста Jacques Vierdaz, свирил преди това в Kruger и няколко негови връстници от университета. По-късно групата сменя името си на Abraham и свири на много концерти с групи като Celane, Knut, Kruger, Mumakil и много други. Стила им е определен като Atmospheric Sludge/Post-Metal и до момента имат 2 издадени албума. И застанаха пред нас в състав: Valentino Di Cabillo – Bass, Dave Schlagmeister – Drums, Vocals, Matostab Axwielder – Guitars, Jakkob Wierdmann – Guitars, Renzo Especial – Vocals. И след това представяне, което може и да е полезно за някои, е редно да споделя впечатления и… размисли. След доста продължителен саунд-чек, който сякаш не беше дал кой знае какъв резултат, момчетата са на сцената. Впечатляващо встъпление с акапелно изпълнение на двамата вокали Dave и Renzo. Обещаващото начало обаче само вдъхна големи надежди. Да, имаше сценично присъствие (на моменти даже в излишък), имаше хъс и енергия, но като че най-важното липсваше – музиката. Като се има предвид и инструментите, на които свиреха, определено очаквах повече. Но, както винаги казвам – изкуството за това е многолико, защото и ние сме различни и го усещаме различно.

Tides From Nebula

Tides From Nebula

Обичайната пауза, в която споделяме впечатления от видяно и чуто и, разбира се, пренареждане на сцена и настройка на инструменти за следващите в списъка – Tides from Nebula.  За нула време поляците се превърнаха в една от най-важната post-rock група и от най-добрите лайв групи. Видяхме това музикално „чудо“ в състав (всъщност непроменен от основаването им): Аdam Waleszyński – guitar, Maciej Karbowski – guitar, keys, piano, Przemek Węgłowski – bass, Tomasz Stołowski – drums.

Tides From Nebula

Tides From Nebula

Признавам си, това е групата, заради която отидох. И наистина оправдаха очакванията ми. Може би заради подчертаната ми слабост към полската сцена, която в последните години се прочу не само с екстремните си банди. Една единствена дума може да характеризира представянето на тази група – професионализъм. Без много шум и излишно представяне просто се качиха на сцената, потопиха ни в своя неземен, фантасмагоричен свят и… си отидоха. Оставяйки някъде там разум и чувства да си се боричкат и да си задават нерешими дилеми.

The Ocean

The Ocean

Поредна почивка, в която имаме време да се отърсим от емоциите, разбушували се след невероятното изпълнение на Tides и да се подготвим поне психически за предстоящото цунами с поетично име The Ocean. Интересно е определението за стила им – Progressive/Atmospheric Sludge Metal/Post-Hardcore, както и че през групата, от основаването й през 2000 г. в Берлин, преминават около 40 музиканти. Може би това е причината да са наричани и The Ocean Collective. След шест издадени студийни албума имахме удоволствието да ги видим в състав: Robin Staps – Guitars, Jona Nido – Guitars, Loïc Rossetti – Vocals, Chris Breuer – Bass, Paul Seidel – Drums.

The Ocean

The Ocean

Както се казва, някои неща е по-добре да си останат там, където са се случили. На моменти купона излизаше извън контрол, а за реакциите на някои от членовете на групата не ми се изпада в подробности. За съжаление, нямаме пълен сет лист, но явно какво точно свирят не беше тайна за публиката. Както се казва, концерт беше само за заклети фенове и познавачи. Но въпреки всичко публиката много се забавлява, а видимо и музикантите. Към края на сета си поканиха на сцената вокала на Abraham, Renzo, а самия Loïc обикаляше, пеейки из целия клуб. Мина ми през ума, че не искам да съм на мястото на хората от crew-то с безкрайните кабели, които постоянно мъкнеха след него. А когато започнаха и със стеидж-дайвинга, задачата май се усложни. Разгледайте и подробните снимки в галерията ни, за да добиете макар и бегла представа за вакханалията, която се случи неделната вечер.

The Ocean

The Ocean

Все пак това, което „морският“ колектив е споделил за източноевропейското си турне и концерта си в България, може само да ни ласкае:

Добри концерти, домашно приготвена българска храна, пусти пост-апокалиптични пейзажи. Благодарим на всички мили хора, фенове и организатори, които срещнахме през тези няколко дни в Румъния, България и Гърция. Вие сте страхотни!
Това беше най-доброто турне, което някога сме правили… Уморени сме. И в момента всичко, което искам да кажа е благодаря, на колегите от групата на нашето крю и разбира се на всички наши лоялни фенове, които ни подкрепяха и направиха тази група да израсте. Плановете ни за 2014г. ще бъдат оповестени скоро.

 

Прожекторите са запалени, на сцената са разхвърляни инструменти, а един фотоапарат, оставен от групата продължава да запечатва спомени… Както се видя, добри.

 

 

ГАЛЕРИЯ

The Ocean
The Ocean
78 снимки
Tides From Nebula
Tides From Nebula
39 снимки
Abraham
Abraham
43 снимки

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото