Чукопади, бронирани изгреви и една стомана

HammerFall, all bands Poster 2018 Голямата инвазия на шведските рицари на хеви метъла HAMMERFALL в Източна Европа продължи с концерт в столицата на България София. Шоуто бе част от турнето “Rebuilt To”, продължение на успешното турне “Built To”, и предвещаваше силни емоции у феновете. Още повече, че шведите бяха свирили за последно в столицата преди 10-ина години и копнееха да се завърнат и да ударят в родния най-голям град. Почитателите им с нетърпение очакваха изявата им, тъй като за последно се бяха насладили на творчеството им на живо през 2015 г. в Каварна. Така, че всички предпоставки за едно незабравимо шоу бяха налице. Към шведските хеви метъл майстори се присъединяваха колегите им от бразилската шайка ARMORED DAWN и българите JOHN STEEL, на които се падаше честта да открият купона.

Петъчната вечер на 26-ти октомври – ден, в който честваме големия християнски празник Димитровден – започна според очакванията. Точно в 19:00, както бе предварително обявено, на сцената се качиха JOHN STEEL и дадоха начало на празненството на тежките метални звуци. За групата е характерно, че за записите и изявите си ангажират известни вокалисти. Този път се бяха спрели на бившия певец на ACCEPT и BONFIRE David Reece. Пред все още полупразната зала бандата демонстрира безкомпромисния си хеви метъл, раздаде се в максимална степен и доказа, че и българските музиканти ги бива. Вокалистът показа разчупено поведение, контакт с публиката и позитивно настроение. Опита се да раздвижи все още инертните зрители, на моменти – по-успешно, в други случаи – безуспешно. В списъка с песни фигурираше и най-известното парче на JOHN STEEL, записано с вокалите на друг голям и известен певец – Blaze Bayley“Nightmare”. В крайна сметка след около половин час интензивно и стегнато свирене, групата се поклони на публиката и слезе от сцената, сподирена от заслужени аплодисменти.

Кратка пауза, след която сцената бе превзета от следващата банда – бразилците ARMORED DAWN. Програмата се спазваше сравнително точно и ето, че 10 минути преди 20:00 южноамериканците стартираха своето участие. Бразилия има традиции в хеви пауър епик метъла, а петимата музиканти се постараха да докажат, че това е истина. Безкомпромисни, неподправени епик пауър метъл звуци се носеха от колоните и раздвижваха поувеличилата се публика. Петимата излъчваха хъс, желание за изява, енергичност. Стегнатото им изпълнение определено направи впечатление и успя да убеди дори най-предубедените зрители в качествата им. Момчетата непрекъснато сновяха из сцената, а фронтменът се опитваше да нахъсва присъстващите и да отприщва всичките им сили. Клавиристът демонстрира и китарни умения като за някои парчета се включваше като трета китара. По време на изпълнението на “Men Of Odin” певецът като истински Один “благослови” почитателите с меч в ръка и ги “привлече” в редиците на подопечните си. Имаше и сантиментални моменти. По думите на вокалиста песента “Sail Away” е написана за всички онези близки, които вече не са сред нас. Той посвети изпълнението на парчето на починалия преди половин година продуцент на групата. Прочувственото изпълнение бе последвано от нова доза епичен пауър метъл, след което ARMORED DAWN се събраха в центъра на сцената, поклониха се и се скриха в бекстейджа на фона на бурните овации от страна на зрителите.

Малко по-дълга почивка предшества появата на шведските ветерани HAMMERFALL. Точно в 21:00 скандинавците, предвождани от фронтмена Joacim Cans, стъпиха на сцената и нанесоха първия удар за вечерта – “Hector’s Hymn”. Публиката буквално полудя под одобрителните погледи и жестове на музикантите. Петорката даде всичко от себе си, за да накара почитателите да се забавляват и определено им се получи. А феновете нямаше от какво да са недоволни, понеже в програмата фигурираха повече големи хитове на бандата плюс някои по-нови песни. “Riders Of Storm”, “Renegade”, “Blood Bound”, “Any Means Necessary”, “Crimson Thunder”, “Last Man Standing”, “Heeding The Call” накараха присъстващите да не жалят гърла и сили. 20-годишнината от излизането на албума “Legacy Of Kings” бе почетена със своеобразно medley, в което чухме откъси от почти всички песни в творбата. Cans може да е загубил част от гласовите си възможности, височините в песните вече сериозно му се опъват, затова и той не се стреми да ги изпълнява. Опитният певец обаче използва различни начини за компенсиране на това – ниско пеене, оставяне на публиката да се включва, оставяне на китаристите да се проявят и като бек вокалисти или изобщо, пропускане на тази вокална част. Добре подбрани бяха и местата с по-дълги паузи между парчетата, когато певецът разказваше различни истории, демонстрираше близост със зрителите, нахъсваше ги, разпяваше ги – въобще, още трикове, с които се целеше все по-емоционално забавление. Една от китарите на Oscar Dronjak пък бе оформена като чук и бе съществен елемент от шоуто. Също като част от шоуто чухме и кратко китарно соло от страна на другия китарист Pontus Norgren, за което Cans обясни, че китаристът му се оплакал, че досега на концерти в България не е свирил соло. Ексцентричният фронтмен любезно му предостави известно количество секунди за изява и като изтече времето, се озова пред него, принуждавайки го да се оттегли.

Така в шеги и закачки времето си вървеше и дойде моментът за кулминацията на забавата. Емблематичната “Let The Hammer Fall” закри основната програма, групата слезе от сцената и секунди по-късно се появи отново и изпълни три парчета, последното от които може би най-известната песен на шведите “Hearts On Fire”. Публиката пригласяше почти на всяка песен. Феновете не пощадиха гърлата си и на последното парче, което бе изпято почти изцяло с помощта на присъстващите. След приключване на изпълнението на фона на баладата “Dreams Come True” музикантите благодариха на почитателите, а китаристите и барабанистът хвърлиха над тълпата перца и палки. Всички се подредиха за групова снимка заедно с присъстващите, поклониха се и един по един се запътиха към бекстейджа. Бурни аплодисменти съпровождаха пътя им.

Хеви метъл пиршеството приключи. С широки усмивки почитателите се насочиха към изходите и поеха в различни посоки. Шведските законодатели на хеви пауър метъла HAMMERFALL и техните бразилски и български колеги успяха да покачат градуса на положителните емоции и да дадат необходимата доза радост и незабравимо преживяване на българските си фенове. От своя страна феновете не спестиха сили да се представят подобаващо. За хубавия празник допринесе и озвучаването, което с малки забележки, бе на много добро ниво. Силното представяне на групите даде сериозни предпоставки за очакване на още по-добро шоу след излизането на новия албум на шведите, за който в една от паузите вокалистът сподели, че предстои да излезе догодина. Кой знае, може отново да станем свидетели на концерт на ветераните. Което е желателно да се случи, ако е възможно по-скоро.

Очаквайте и много снимки от събитието на нашата фейсбук страница!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото