SUOMI PERKELE – THRASHING MANIA XVII

Axegressor_60

Преди години във връзка с фаталността на петък 13 бях прочела, че в източните култури вторник 17-ти носи много по-негативен и фаталистичен заряд. За съжаление така и не намерих повече по въпроса – защо е така… източна им работа. Ние обаче ще се пренесем доста на север, в снежно-синята Финландия за да се срещнем с една финска група, която твори в малко необичаен за родината си стил, траш метъл.

Та във „фаталната“ вечер на 17 февруари, вторник (на всичко отгоре и поредното издание на Трашинг Мания беше под номер 17), който се оказа и един от най-мразовитите дни на малък сечко се събираме в клуб „Три Уши“. Концертът, както винаги бе организиран от Атанас Димитров. Доволно посетено събитие в сравнение с други издания на „Мания“-та.

torden

Започваме с поносимо закъснение, а първи на сцената са нашите момчета от Hellrider. Добре позната на феновете на траша група от Бургас. Претърпели доста смени в състава си, тази вечер те ни поднесоха огромна изненада по отношение на лайн ъп-а си. Струните на баса опъваше нашият скъп приятел от ъндърграунд средите, Антон Андонов – Торден, който изпълни и част от вокалните партии, постоянен член на doom/death зверовете Bleak Revelation, които скоро трябва да ни зарадват с нов албум, но друга тема, която скоро ще обсъждаме подробно. Сега трябва да отдадем дължимото на Негово Величество Траша.

vasko

По-голямата изненада за мен беше да видя Васко Симеонов, който всички познаваме като китарист на звездните софиянци Wartime в ново амплоа, а именно соло китарист в Hellrider. Със седемструнния си Schecter, както винанги ни застреля с безупречните си сола и характерното за него сценично поведение. Имаше и ентусиасти за пого, както и покана за wall of death, в която не се включиха много смелчаци, въпреки погълнатите бири, но за сметка на това купона течеше на макс още от първите минути. Здраво подгряти и жадни за още „от същото“ зачакахме северните воини да ни анихилират със своята батарея. Още повече, че и фенските редици се уплътниха.

Axegressor_51

Axegressor са не чак толкова млада група от Финландия, която има зад гърба си вече сериозен студиен материал, а тази година ще вземе участие във финския екстремен фестивал Hellfest. Всъщност това е причината да се реша да посетя концерта. Казах си: „На крака ми идват, дай да го видя това северно чудо.“ И определено не съжалявам за избора си. В състав: Aki Paulamäki – бас, вокали, Atte Mäkelä – барабани, Seba Forma – китара, Johnny Nuclear Winter – вокали, окупираха скромната сцена в „Три Уши“ и ни пометоха с безкомпромисен саунд, здрав ритъм и завидно сценично присъствие. Не оставиха никой от присъстващите равнодушен към енергията и хъса, които пръскаха около себе си, и в един момент скромния клуб се превърна в море от развяти коси и щастливи, забавляващи се хора. Приятелски настроени и дружелюбни, съвсем в старата традиция на българо-финската дружба и, противно на убежденията, че северняците са темерути, обрънаха внимание на всички, дори и на попрекалилите с алкохола, които упорито търсеха своите пет минути внимание. Групата любезно ни предостави сет листа от изпълнението си и можете да го видите по-долу. Наред с авторските парчета имаше и кавъри.

Винаги съм казвала, че трашарите са хора, които знаят как да се забавляват и с тях винаги е весело. Какво му трябва на човек, уютен клуб, студена бира, здрав ритъм, на който да развее грива и верни приятели, с които да сподели мига. А този 17-ти, оказа се, нищо фатално няма в него. Напротив, всички (и групи и фенове), макар и отново в скромна компания, се повеселихме здраво.

Признавам, малко позакъснял материал, за което се извинявам на фенове и организатор.

Setlist Hellrider:

Hellrider set

Setlist Axegressor:
15
Iron Will Executor
Lead Justice
Determinator
Ironcrossfire
SS-18 “Satan”
Mind Castration
Bringer of Torture
Strangled by Life
Command To Last
Aren’t You Hungry
Black & White Death Race
The Only Reward
Soldiers of Hell
Social Pressure

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото