Великолепните впечатления от концерта на SDI са още пресни-пресни, когато само 24 часа по-късно ни предстои тотална смяна на стила с хърватската turbofolkpunkspawellness (последния да затвори вратата) шайка Brkovi.

Brkovi далеч не е сред най-известните групи у нас, но специфичното им звучене на пънк версия на Миле Китич или Шабан Шаулич така или иначе не предполага сбор на тълпи от хиляди метъл/рок, че дори и пънк фенове. От другата страна обаче седи лековатата веселост и силната самоирония на цялата концепция около групата – от текстовете, та до сценичното облекло на вокала Shamso 69 и хората около него. Най-типичната черта не само на Brkovi, но и на други сръбски и хърватски банди, с които хърватите често делят сцена, като Piknik, Horror Piknik, Mortal Kombat, Seljačka Buna е, че независимо какво и как свирят, никога не се приемат излишно насериозно.

 

На входа разбираме, че групата е закъсняла леко с пристигането си и саундчекът им се провежда едва към 8 вечерта, съответно и отварянето на вратите закъснява с 15-20 минути, но към 8:20 ч. организаторите пускат хората в предверието на клуба, за да не стоят навън в не толкова топлата никулденска вечер.

Приятно впечатление остави факта, че хърватите се оказаха доста бързи с подготовката си и първоначално обявеното за 21:00 ч. начало на концерта се забави с не повече от 10-15 минути.

Около 21:10-15 Brkovi се качиха на сцената, а в типичен свой стил, като интро на своето появяване, хърватите се бяха спрели на песен… на Милко Калайджиев, от която прозвучаха 20-30 секунди. Е, честно казано, на фона на звучащите в клуба преди това S.A.R.S. и Dubioza Kolektiv, „интрото“ си беше почти поносимо.

След интрото последва кратко представяне от типа „ние сме Brkovi от Хърватия, за първи път сме в София и сега нашата първа песен….“, последваха няколко гълтока „Троянска крушова” ракия (всеки, уважаващ себе си човек, изследва спиртоварните традиции на местата, които посещава, независимо от повода за посещение), а за откриваща концерта песен „високите хърватски гости“ заложиха на парчето Seks I Droga“ от предстоящия им албум „Torzo Dade Topića“, една доста приятна песен, направо потенциален „хит“ за албума, с бърз ритъм и… айде, да не коментираме мелодията, че който е слушал поне една песен на Brkovi, няма нужда от обяснения.

Публиката бързо се събра около сцената още с първите акорди на песента. По възможно най-груби „изчисления“ на концерта присъстваха около 150-200 души (с уговорката, че посоченият брой хора подлежи на всякакви корекции, ако се намери някой, броил по-подробно).

След „опипването на почвата“ с първата песен и положителната реакция от публиката, последва една ударна доза от вече познати и обичани от публиката песни Ornela, Vrati Se Vrati, Nisi Me Bila Vrijedna. Преди всяка песен Shamso 69 – облечен в типичния за себе си стил на абсолютно крайна селяния до степен на хиперболизиране, с блузка покрита с фалшиви татуировки по ръцете и цялото тяло – разказваше история за повода за написване на песента, или даваше съвети на мъжката част от публиката да не се женят (преди Usamljen Oženjen, Hoću Da Budem Svoj), с които най-вероятно и Ал Бънди би се гордял, отправяше кратки шегички към хора от публиката или се „караше“ на колегите си от групата, особено на тези, които се домогваха до бутилката с ракия. В самото начало на концерта контактът с публиката се осъществяваше на родния на Shamso хърватски, но след първите три–четири песни, комуникацията започна да се движи между английски и хърватски, както дойде. Честно казано, поне за мен, използването на английски остана малко неразбираемо, тъй като никой не се оплака, че не разбира какво се говори на хърватски, а и няма какво да се лъжем, английския на Shamso е далеч от перфектен като произношение. Така или иначе историите, закачките и прочие бяха посрещани от публиката с искрен смях – нещо, което може да се види на концерт изключително рядко, без значение от използвания език.

Още след първите няколко песни имаше преброяване на присъстващите хора от Сърбия, дошли специално за концерта, и след констатирането на трима-четирима души, публиката беше „възнаградена“ с кратко учудване, че знае текстовете на хърватски.

В сетлиста присъстваше и единствената песен на Brkovi с политически подтекст, кратката Naša Mala Zemlja, а след нея последва Mala, по време на която започна да се заформя и първия опит за пого, доколкото подобни неща са възможни в малкото пространство между сцената и първите маси.

Обещанията за сетлист от типа best of се изпълниха. Хърватските пиянки ни „разходиха“ из всичките си студийни албуми с по няколко песни, като малко преди биса изсвириха и още една песен от предстоящия догодина албум Meti Ispred Svojih Vrata.

Официалната част завърши с най-големия You Tube хит на Brkovi според Shamso 69, а именно Bolje Da Sam S Frendovima Pio Rujno Vino и кавъра на Bane Bojanić Samo Pijan Mogu, и след като бутилката с ракия свърши, дойде време за играта „отиваме си, недейте, не, не отиваме си, ае, недейте още“. Е, този път се проведе по малко по-различен начин. След като Brkovi поеха по стълбището надолу към бекстейджа, на сцената се качи сръбски фен, дошъл в София за концерта, който взе микрофона и отправи призив „Свирайте още, дошал сам из Ниш!“.

След такава мила покана, петимата хървати се върнаха на сцената за още две песни Opasno Se Drogiram и един от най-големите хитове Kurvo Prokleta. Ударен финал на един от най-добрите концерти у нас през годината. След около два часа с най-добрите песни на Brkovi, а и като че ли от миналогодишния концерт на Piknik в София, не се е случвало публиката да си тръгне с мускулна треска… на корема от смях след концерт. За публиката остана удовлетворението от концерта и комай повече от факта, че някой изобщо си направи труда да покани група, която не е много сигурно дали ще събере хора. Надяваме се все пак да виждаме Brkovi в България и занапред.

 

Сетлист:

1 Seks I Droga

2 Ornela

3 Vrati Se Vrati

4 Nisi Me Bila Vrijedna

5 Švaler

6 Nisam Ja Za Tebe

7 Uspomene

8 Znanac

9 Neću Da Idem U Disko Skup

10 Naša Mala Zemlja

11 Mala

12 Nije Život Cvjetno Polje

13 Ja Ne želim Da Budem OK

14 Usamljen Oženjen

15 Hoću Da Budem Svoj

16 Tolerancija

17 Pizda Materina

18 Nevjernica

19 Skupe Bomboniere

20 Cvjetalo Je Meni Cvijeće

21 Meti Ispred Svojih Vrata

22 Srećo Laku Noć

23 Bolje Da Sam S Frendovima Pio Rujno Vino

24 Samo Pijan Mogu

 

Бис:

 

25 Opasno Se Drogiram

26 Kurvo Prokleta

 

P. S. Писанието се получи по-сухичко отколкото възнамерявах отначало, но пък тук ще се обърна към клишето, че емоцията от концерта най-добре се усеща на концерт.