Добре дошли в следващото издание на рубриката ни New Wave Of Bulgarian Metal. Днес ще ви представим момчетата от Враца HIGH VOLTAGE.
Бандата е създадена в края на 2017 година от барабаниста Виктор Василев, китариста Радостин Михайлов и басиста Илиян Цветков. Стилът на групата е хард рок, като комбинира в себе си рокендрол, хард рок, хеви метъл, прогресив и фънк елементи. HIGH VOLTAGE взимат участие в много конкурси, включително „Голямото Рок Междучасие“, „Силата на Рока“ и „Next Rock Star vol.2“,  и споделят сцената с изпълнители като Ronnie Romero и ERIDAN. В момента момчетата работят върху засилена концертна дейност и попълване на своя репертоар.
Членове на бандата:
Илиян Цветков – басист и съосновател
Радостин Михайлов – соло китарист и съосновател
Мартин Събков – ритъм китара и вокал
Виктор Василев – барабанист и основател

Здравейте, хора! Разкажете малко повече за HIGH VOLTAGE – как се намерихте, как и кога започна всичко?

Илиян: Първата ми среща с Радо и с Виктор беше след концерта на MEGADETH в София, 2016 година. И почти година след това се срещнах с Виктор, който създаваше група и си търсеше басист. В края на 2017 вече съществуваше  HIGH VOLTAGE с Виктор, Радо и двама други членове.

Има ли някакво скрито послание зад името HIGH VOLTAGE?

Мартин
: HIGH VOLTAGE означава високо напрежение. Рокендролът е почти загинал и ние с HIGH VOLTAGE връщаме искрата.

Радостин: Не е от AC/DC.

Илиян: Малко е клише името, но то вече всичко е заето, така че трябваше да измислим нещо много оригинално. Едно от имената, което много ми харесваше бешe ВТОРА УПОТРЕБА.  Просто е супер пънкарско, а ние дори не се докосваме до пънка освен с един кавър, който правим на MISFITS, така че  HIGH VOLTAGE сме си HIGH VOLTAGE.

Разкажете малко повече за своето творчество.

Илиян: Първата ни песен се казва ‘‘Back on Track’’.  Текстът беше написан от мен година и нещо преди реално това да стане на песен. Историята е тъжна. Става въпрос как едно момиче използва едно момче, за да си върне живота обратно – „Back on Track“. Аз много се гордея с този текст, защото тогава използвах много готини метафори. Сега са много по-директни нещата, които пиша. Като цяло музиката е написана от Радо и от Тодо, бившият ни китарист, и е едно много изстрелващо във въздуха парче, много HIGH VOLTAGE. Това парче крещи HIGH VOLTAGE, това е еманацията на HIGH VOLTAGE.
Когато Марто се присъедини, нещата се забързаха. Смесихме рокендрол, хард рок, хеви метъл, прогресив, дори и фънк елементи в интрото на песента ни‘’Agressive’’. Бих казал, че стилът ни най-общо е хард рок.

Радостин: Текстовете ни описват случки от живота.

Илиян: Нямаме нищо измислено, освен песента ни ‘‘Jack Ketch’’. Историята е взета от английската митология.

Имате ли песни на социална тематика? 

Мартин: ‘’Agressive’’ е точно за това. В нея описах безпомощното си състояние при сблъсъка си с агресивни хора. Песента спечели песен на месеца за февруари в Z-ROCK.

Какво послание носи вашата музика като цяло?

Мартин: С нашата музика искаме да върнем рокендрола обратно. Това е истинската музика.

Радостин: Искаме да създаваме хубави песни, които хората да разбират и харесват.

Илиян: Сега се обръща повече внимание на метълкора и на грайндкора. Ние искаме малко да се отдалечим от това и правим един много готин хард рок и парчета, които биха напомняли на такива от осемдесетте, седемдесетте, но по модерен начин.

Видях, че сте взели участие в няколко конкурса…

Илиян: Първият конкурс, в който участвахме беше ‘‘Голямото Рок Междучасие‘‘. Там ни се вдигна самочувствието, защото хората ни харесаха.

Радостин: Продуцентът Митко Кърнев ни хареса и оттам се започнаха много участия. За ‘‘Силата на Рока‘‘ ни поканиха от екипа на Д2.

Илиян: Именно ‘‘Силата на Рока‘‘ беше миналата година. Ние излязохме първи на сцената. Чакането си заслужаваше, защото бяхме една от десетте класирали се групи. И много се изкефихме тогава. На другия ден в Маймунарника доста добре се представихме, бих казал. Саундът беше на ниво, като цяло настроението вече беше друго.
В конкурса Next Rock Star vol.2 бяхме вече с Мартин. Направихме саундчек около пет минути. Свирихме и шефът на конкурса ни поздрави. Харесаха ни. Добре се представихме. И след това вече продължихме и във втория кръг и сега сме в очакване на третия. И така с конкурсите.

 

Какво ви вдъхновява да пишете музика и от кои банди черпите своето вдъхновение?

Мартин: Всички слушаме различни банди. Аз черпя от GUNS най-много.

Радостин: Аз най-много съм се повлиял от Ozzy Osbourne и неговите китаристи най-вече стилово.

Илиян: Аз съм може би малко по-различен, защото слушам неща като PRIMUS, RED HOT CHILLY PEPPERS. Всички слушаме RED HOT CHILLY PEPPERS. Може би без Виктор, нашия барабанист. Той слуша грайндкор, дет метъл, блек метъл като CANNIBAL CORPSE.

Какви са плановете ви за бъдещето?

Илиян: В момента набираме моментум и не искаме да спираме с тази инерция. Хората могат да очакват от нас много следващите няколко месеца. Искам повече хора да проявят интерес към новата българска метъл музика. Както чалгата има своята сцена, така и метълът. Просто искаме да свирим и хората да се откъснат от миналото. Подготвяме репертоар.

Свирите ли кавъри на своите концерти?

Мартин: Общо взето свирим кавъри на групите, които най-много ни харесват. Това са бандите, които преди малко споменахме. Без дет метъла на барабаниста. Свирим класически рок кавъри – BLACK SABBATH, OZZY, MEGADETH.

Илиян: Очаквайте в скоро време кавъри на IRON MAIDEN.

Какво бихте искали да кажете на читателите на METAL HANGAR 18?

Илиян: Хора, на METALLICA, MEGADETH, MAIDEN, JUDAS PRIEST, OZZY музиката им е велика и ще остане в историята, но слушайте и младите групи с оригинална музика, която ще ви напомня за миналото. Рискувайте. Елате да ни чуете.

 

FB_IMG_1563959510844