Здравейте и добре дошли в следващото издание на рубриката ни New Wave Of Bulgarian MetalТози път ще Ви запознаем със столичната банда HECKTIC. По-долу може да прочетете кратка история на групата, интервю с тях, както и да чуете песента “Delusions“, която ще бъде част от дебютното EP на момчетата.

 HECKTIC е траш/мелодет група от София, създадена през 2014г. Групата започва като прави първоначално кавъри на техни любими групи, a след това малко по малко преминава към авторски парчета под пантентования от Алекс Александров жанр „LO6O”. На 17 април бандата ще представи дебютното си EP в столичния клуб “Live&Loud“.

HECKTIC са:
Алекс Александров – вокали/китари
Бойко Игнев – китари
Александър Денчев – бас/беквокали
Денис Готовански – барабани

Привет, момчета! Как сте, къде се намирате в момента?
Сашо: На работа, за съжаление.
Денис: Чудесно, пия си кафенцето вкъщи и тегля втори сезон на Star Wars Rebels.

На 17 април ще представите официално дебютното си EP. Какво можем да очакваме от творбата?
Алекс: Дебютното ни ЕП е сбор от няколко песни, с които се отправяме на път към търсене на собствен стил. Като фенове на групата се опитваме да направим музиката, която ние самите бихме искали да чуем.
Сашо: Нещо, което направихме с изключително много желание и страст и, с което адски се гордеем. Нула брейкдауни, много сола и много LO6O.

А от самия концерт?
Всички: LO6O!

Планирате ли да изнасяте концерти извън София,  чрез които да промотирате изданието?
Алекс: Определено. В момента се подхвърлят идеи за места като Пловдив.
Бойко: Със сигурност! В близко бъдеще имаме планове да скочим до Пловдив, а за напред ще видим.

Защо точно HECKTIC? Има ли някакво скрито значение зад името Ви?
Бойко: Освен първоизточника (hectic) смисъла на името е по-скоро да представя музиката която творим. HECKTIC е всяка една наша песен и всичко, което те представялват.

Музиката Ви носи ли някакво послание? Ако да – какво е то?
Алекс: Това вече е въпрос на лична интерпретация. Дори всеки от нас вижда напълно различни неща в това, което правим. “Crossroads“ не е концептуален албум, но според мен повтарящата се тематика е стремежът към непрестанен растеж.

Кои са HECKTIC, когато не сте в репетиционната, студиото или на сцената? С какво се занимавате?
Алекс: Аз продължавам да свиря извън репетиционната, студиото или сцените, а в свободното си време следвам медицина.
Бойко: Главно работя, но се стремя да използвам свободното си време да развивам хобитата и интересите си.
Сашо: Работя като technical support, ходя по концерти, правя метълски неща.
Денис: Свиря вкъщи, разбира се!

Имате ли и други/странични музикални проекти с които се занимавате?
Алекс: Да, преди няколко месеца имах честта да бъда поканен в групата FORMLESS REALITY.
Бойко: Все още не.
Сашо: Имам нещо предвид.
Денис: Не.

Кои са музикантите, които Ви вдъхновиха да започнете да свирите?
Алекс: Както почти всички колеги – първите групи, които подбудиха интереса ми към метъла бяха METALLICA, IRON MAIDEN, MEGADETH…  като цяло библията. По-късно открих финландската народна музика (melodeath), както и LAMB OF GOD, които бяха причината да искам да стана вокалист.  В момента голямата ми любов е Jeff Loomis.
Бойко: Не бих казал, че точно определна група ме е вдъхновила да почна да свиря. Може би средата в която бях ми помогна да почна това начинание. Вдъхновение принципно може да са ми всякакъв жанр групи и състави от джаз до мелодет, но ако трябва да назова главни виновници, може би KALMAH, ARCH ENEMY и Alex Skolnick (TESTAMENT).
Сашо: Когато бях на 12-13 години, чух KORN и RED HOT CHILLI PEPPERS за пръв път. Тогава реших, че трябва да свиря на бас. Колкото до музикантите, които ме вдъхновяват в момента, бих казал всичко, което идва от Финландия.
Денис: Когато започнах преди 5 години бяха METALLICA Сега се вдъхновявам от всякакви творби и изпълнители.

А какво Ви вдъхнови да започнете да правите музика в България? Знаейки, че това начинание си е доста тежко…
Алекс: Аз лично не мисля, че мястото има кой знае какво значение за етапа, на който се намираме в развитието си, както и при наличието на неща като Интернет. Нищо не ни пречи и във всеки един момент да се преместим някъде другаде, ако решим, че именно България по някакъв начин е пречката.
Бойко: Според мен стига да положиш достатъчно усилия, начинанието няма да е тежко, било то в България или извън нея. Лично мен ме вдъхнови идеята да правим музика, която ни харесва на нас като група, и усещането всеки път когато си на сцената.
Сашо: Любовта към музиката. Но не мисля, че в момента е трудно „да се прави музика в България“. Технологиите са по-достъпни от всякога и чисто финансовата страна на това да запишеш нещо не е проблем. Проблемът е да можеш да си изкарваш хляба като музикант. По тази тема мисля, че достатъчно е казано досега.

Къде се виждате след примерно 5-6 години?
Алекс: Като група – не знам. В HECKTIC сме обединени от желанието ни да напредваме като музиканти, с пълното намерение един ден да стигнем до някъде. Освен това, че имам необозримо количество хляб за ядене, нищо друго не мога да кажа със сигурност.
Бойко: Като по-добри музиканти с изградени принципи и разбирания за музиката и сцената в България и по света.
Сашо
: Почти на 30. 😀

Какво мислите за разрастващата се в последно време българска метъл сцена?
Бойко: Основите са вече положени, но ако искаме хората да я вземат на сериозно, трябва първо самите групи да почнем да мислим в по-мащабен план и да се стараем да напредваме колкото се може повече.
Сашо: Определено има какво да се чуе и види. Радвам се, че има много хора, които имат желание да се занимават и да показват, че и ние можем.
Денис: През последните 1-2 години наистина много напредна нашият ъндърграунд, създадоха се различни групи и платформи, които да подкрепят творчеството на българските банди и да свържат хората от тях в едно цяло мини-общество.

С какво искате да се отличите от останалите банди на метъл сцената у нас и навън?
Бойко
: В България специално с това, че са малко групите, които са концентрирани в точно тези два стила, и според нас ще бъдe нещо свежо и интересно за феновете.

Няколко последни думи за читателите на METAL HANGAR 18…
Сашо: Надяваме се да Ви видим в “Live&Loud“ на 17-ти. Keep it LO6O.

Благодаря за отделенето време! До скоро!
Бойко: До нови срещи!
Hecktic

 Благодарим на всички за отделеното внимание! Ще се видим следващата седмица!

 Всеки, който желае да следи случващото се около бандата, може да направи това на тяхната Facebook страница. Всичко, което трябва да направите, е да цъкнете ето тук.