MYRKUR – “Mareridt“ (2017)

Myrkur 2На 15 септември датската нимфа MYRKUR издаде втория си дългосвирещ албум “Mareridt“ (кошмар в превод от датски) чрез Rеlapse Records. Концепцията зад албума е необичайна, затова го очаквах с нетърпение. В него се въплътяват демоните и терзанията на мултиинструменталистката Amalie Bruun и това е причината той да е толкова въздействащ и впечетляващ. В “Mareridt“ се преплитат типичните за блека рифове , скандинавска народна музика с авангардни и хорови аранжимент, и много по–чисти вокали. Има нещо величествено и диво , което MYRKUR освобождава чрез албума. Всеки истински творец минава през много фази, Amalie Bruun се е занимавала с музика, макар и коренно различна от това, което прави в момента, но винаги е имала таланта и въображението да създаде нещо различно. С музиката си тя излиза от рамката, която спира много други соло музиканти и групи като цяло.

След едноименната “Mareridt“, която задава общата нагласа на албума, следва значително по-твърдата „Måneblôt“ с много блек елементи и смесени вокали. В един много хармоничен дует с гост вокал Chelsea Wolfeизпълнява седмата композиция „Funeral“ . „Ulvinde“ е осмата композиция от общо 16 и една от малкото песни напоследък, които съм изслушала поне стотина пъти. Тя сред най-добрите парчета в албума, както и видеото към нея, което можете да гледате по-долу:

В нея си проличават гласовите възможности на датската стихия (което не мога да твърдя за предишния албум), а музикално се разгръща в различни форми на блек с фолклорни северни елементи, на фина на ритуалните напеви. Всъщност ми стана любима най-вече заради клипа, в който е показана красотата на севера по деликатен и ефирен начин. Но в крайна сметка една песните, заради която си струва да чуете целият албум е De Tre Piker“и тя няма нищо общо с метъла , отново е народна песен, която едва ли някога ще бъде по-добре изпята от Amalie Bruun. Умело ползване на автентични нордически инструменти може да се чуе и в танцувалния инструментал „Kætteren“, а основната част на албума завършва с отприщването на демоните в „Børnehjem“. Следват пет бонус парчета, от които „Kvindelil“ отново с гост вокал Chelsea Wolfe и „Death of Days“, която смятам, че изобщо няма място в албума. Като цяло се надявах се в албума да има повече гост – музиканти (освен разбира се Chelsea Wolfe). Корицата, както и алтернативните визуализации са дело на норвежкия художник – сюреалист Odd Nerdrum, който по уникален начин комбинира класически, ренесансови елементи със съвременни елементи.

Абстрахирайки се от хейтърите , всеобщото мнение за “Mareridt “ е, че е шедьовър и аз също смятам така. Той е разтърсващ, новаторски (струва си да отбележим , че за първи път MYRKUR има текстове на английски в песните си) и надграждащ, отваря нови врати и създава неограничени възможности. “Mareridt“ е определено следващо ниво на развитие и по ясен начин увърждава съществуването на определено пространство отвъд блек метъла и фолклора, където MYRKUR продължава да черпи вдъхновение.

MurkurСписък с композициите в “Mareridt“:

1.Mareridt 03:23

2.Måneblôt 03:33

3.The Serpent 04:03

4.Crown 04:56

5.Elleskudt 04:22

6. De Tre Piker 03:11

7. Funeral (featuring Chelsea Wolfe) 02:59

8.Ulvinde 04:23 video

9.Gladiatrix 02:50

10.Kætteren 02:10

11.Børnehjem 02:13

12.Death of Days (Bonus Track) 03:28

13.Kvindelil (Bonus Track featuring Chelsea Wolfe) 03:15

14.Løven (Bonus Track) 04:02

15.Himlen blev sort (Bonus Track) 03:07

16.Två Konungabarn (Bonus Track) 03:36

 

8/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото