Интервю с LEPROUS freak-овете Einar Solberg и Tor Oddmund Suhrke

Metal Hangar 18: Здравейте, като за начало бихте ли представили накратко групата – как се срещнахте, от колко време сте заедно и т.н.?

Einar Solberg: Всъщност започнахме доста отдавна, бяхме на по 15-16 години, когато се срещнахме – 2001 година. От начало бяхме само аз и Tor и свирихме неща, които нямат абсолютно нищо общо със сегашното звучене на Leprous . Но пък името си дойде от самото начало.

Metal Hangar 18: Сериозно? Не сте ли имали други идеи?

Einar Solberg: Имахме някои, но като цяло не ставаха. Въпреки че заради това име доста хора си мислят, че свирим блек или дет метъл. Но пък е хубаво да сме непредвидими. Няколко години след това се срещнахме с Øystein. Малко по-късно дойде и барабанистът ни Tobias, тогава той беше едва на 16-17 години. След това се присъедини и Rein (бас). Май това е накратко.

Metal Hangar 18: Имате ли някои странни или смешни случки от ранните години на групата?

Einar Solberg: Не толкова, смешните истории са от по-скоро. В началото в общи линии прекарвахме цялото си време в родния град и в репетиционната. Не се случваше нещо особено интересно.

Metal Hangar 18: А нещо смешно напоследък?

Einar Solberg: Напоследък повечето неща са дразнещи.

Metal Hangar 18: Това не звучи добре, дано се промени скоро.

Einar Solberg: Дано. Продължавам да се самонаранявам.

Einar Solberg

Einar Solberg

Metal Hangar 18: Колко пъти всъщност си си удрял главата в клавирите?

Einar Solberg: Само два пъти, но и двата се случиха в рамките на последните 3 месеца. Първият път беше на концерт, още в началото на сета и трябваше да изкарам до края, без да кървя. Доста метълско. След това веднага отидохме до спешното и в крайна сметка се оправих. А раната от втория път още зараства.

Metal Hangar 18: Вторият път на репетиция ли се случи?

Einar Solberg: Да, репетирахме целия сет преди турнето, защото когато тръгнем, вече нямаме възможност да го правим.

Metal Hangar 18: Това е първо ви турне като хедлайнери, какви са плюсовете и минусите, които сте изпитали за момента, ако има такива?

Einar Solberg: Всъщност има много минуси. Предимствата са, че можем да правим нещата по по-наш начин. Използваме нашия звуков инженер, наши екрани. И макар че свирим на по-малки сцени, разполагаме с повече място, защото не се налага да свирим пред инструментите на останалите групи. Също така на концертите идват по-малко хора, но почти всички са там заради нас. Като подгряваща група трябва страшно много да се стараем, за да убедим публиката да ни хареса.

Metal Hangar 18: А какви са минусите?

Einar Solberg: Минусите са, че нямаме абсолютно никакво време за каквото и да било. Изобщо не можем да си починем. Това доста ме изненада, защото си мислех, че ще бъде по-спокойно. Въпреки че имаме екип, който пътува с нас, ние трябва да помагаме във всичко – да товарим, да разтоварваме и всичко останало.

Metal Hangar 18: На предишните турнета писахте тур блогове, които са доста интересни за феновете. Кои са нещата, които не казвате в тях?

Einar Solberg: В блога от сегашното турне не казваме абсолютно нищо, просто защото не го пишем.

Metal Hangar 18: Е, написахте за първия ден.

Einar Solberg: Да, все още работим върху останалата част.

Tor Oddmund Suhrke: Аз написах за първия ден, Einar за следващите два, но малко преди да ги довърши му се развали компютъра.

Einar Solberg: Тази случка до голяма степен описва турнето до момента – ежедневно се сблъскваме с какви ли не технически проблеми. Сякаш всеки ден се изкачваме по много стръмен хълм, за да проработят нещата. Все пак сме много щастливи, но аз съм страшно изтощен и изморен физически. Просто нямаме никакво време за по-социални дейности.

Metal Hangar 18: Това е обяснимо.

Einar Solberg: Да, всичко отива за музиката и за техническите проблеми. На този етап няма и какво толкова интересно да кажем.

Tor Oddmund Suhrke: Има, но са по-скоро смешни неща, които си говорим в буса, докато пътуваме.

Metal Hangar 18: А как ви дойде идеята за тези “count down” клипове? Много добре се получиха.

Tor Oddmund Suhrke: Беше идея на Einar, просто искахме да вдигнем малко шум около всеки концерт по отделно. И да напомним точните дати и градове, в които ще свирим, затова и всеки клип завършва по този начин.

Einar Solberg: Опитахме се да го направим забавно за хората, които ги гледат.

Tor Oddmund Suhrke: Осъзнахме, че за някои места трябва да внимаваме какво говорим, защото хората го приемат лично.

Einar Solberg: Веднъж си направихме майтап с румънците и те доста се обидиха.

Tor Oddmund Suhrke: Да, останаха с впечатлението, че се оплакваме от това, което правят и сме много разочаровани от тях. А всъщност ставаше дума за нещо, което ни накара да се почувстваме неудобно и просто отбелязахме, че е странно.

Einar Solberg: Скандинавският хумор е доста саркастичен и не всеки го разбира.

Tor Oddmund Suhrke: За нас е по-забавно да си правим майтап с негативните неща и това не е оплакване, а по-скоро надсмиване. За това се опитахме да сме по-меки към някой страни.

Metal Hangar 18: Това може би е по-доброто решение.

Tor Oddmund Suhrke: Но не успяхме за всички. Например, докато редактирах и монтирах клипа за Белгия, в един момент осъзнах, че не сме казали нито едно позитивно нещо за тях.

Einar Solberg: Аз все още се затруднявам да намеря нещо хубаво.

Metal Hangar 18: Може би бирата?

Tor Oddmund Suhrke: Да, след това още няколко човека ни казаха, че бирата им е много хубава.

Metal Hangar 18: Ако трябваше да смените името на групата, какво бихте избрали?

Einar Solberg: Мисля, че бихме се преименували на… Iron… Maiden.

Tor Oddmund Suhrke: Всъщност това никак не е лоша идея, може би поне ще успеем да си продадем мърчъндайза.

Einar Solberg: Да, точно така бихме се преименували, ако се наложи.

Tor Oddmund Suhrke: Или може би FC Barcelona, това също би ни помогнало с продажбите.

Einar Solberg: Абсолютно. Защото движещата сила на Leprous не идва от музиката, правим всичко за пари. За това и свирим прогресив.

Leprous

Leprous

Metal Hangar 18: Добре сте се насочили, това определено е възможно най-печелившия стил в музиката. А с коя група бихте искали да сте на турне заедно?

Tor Oddmund Suhrke: Винаги сме си мислили за Porcupine Tree.

Einar Solberg: Да, но те вече не правят турнета, така че тази опция пропада. Според мен ще е доста полезно за нас, от промоционална гледна точка, да сме на турне с Opeth. Мисля, че бихме се харесали на техните фенове, а те определено имат доста такива. Би било приятно, освен това сме се срещали няколко пъти с тях и изглеждат готини и като хора.

Tor Oddmund Suhrke: Да.

Einar Solberg: Ако искаме да стигнем до още по-голямо количество прогресив фенове, трябва да сме с Dream Theater. Ако успеем да се харесаме дори само на 30% от тяхната аудитория, това пак ще е огромно количество.

Metal Hangar 18: Аз всъщност разбрах за вас, когато свирихте с Аморфис, така че тези неща определено помагат.

Einar Solberg: Да, макар че с тях сме доста различни като стил.

Metal Hangar 18: Да, но все пак. Винаги ме е изненадвало, че подгряващите групи на Аморфис са много добри. Не съм сигурна дали си ги избират те, или това се решава от лейбъла.

Einar Solberg: В нашия случай, мисля че самата група избра нас. Един от китаристите, Еса, ни беше слушал и ни препоръча. А ние тъкмо бяхме издали Bilateral и ни трябваше някакво турне, независимо с кого. Беше много дълго и сложно турне, почти невъзможно за мениджмънт.

Tor Oddmund Suhrke: Звучеше перфектно.

Einar Solberg: Решихме да го направим, изглеждаше като нещо типично за Leprous.

Metal Hangar 18: Ами за това турне? Бяхте ли слушали подгряващите групи?

Tor Oddmund Suhrke: С Ørkenkjøtt се познаваме от доста отдавна.

Einar Solberg: Ужасни са и са много грозни. Освен това са и доста глупави.

Tor Oddmund Suhrke: За това и ги взехме с нас.

Einar Solberg: Да, само и единствено, за да може ние да изглеждаме по-добре.

Metal Hangar 18: Добра причина. Като за финал, Metal Hangar 18 празнува петия си рожден ден с този концерт, бихте ли ни пожелали нещо?

Einar Solberg: Желая ви много дълъг и щастлив живот!

Tor Oddmund Suhrke: И винаги да ви има!

Einar Solberg: И да станете водещия уеб портал за метъл музика в света. Повече от това не мога да измисля.

Metal Hangar 18: То няма и на къде по-нагоре да се стигне, благодарим ви!

  1. #1 написан от Afterglow (преди 8 години)

    Страхотно! Тия изглеждат големи симпатяги, с много готино чувство за хумор. Много се забавлявах, докато четях интервюто! 🙂

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото