Ето, че дойде времето за следващата статия от рубриката ни New Wave Of Bulgarian Metal. Този път ще ви срещнем с варненската група PAINOUT. По-долу можете да се запознаете с историята на групата от гледната точка на китариста Андон Донев, както и да прочетете интервю с басиста на групата Едмон Мардиросян.

PAINOUT са:
Живко Иванов – Вокали
Андон Донев – Китара, Бек вокали
Николай Божилов – Китара
Едмон Мардиросян – Бас
Красимир Милчев – Ударни

 Групата беше създадена през лятото на 2011 година когато аз и Еди все още бяхме в друга банда – REVISION. Тогава просто искахме да пишем авторска музика и да имаме място, на което да разгръщаме собствените си музикални виждания. Имахме идеи кои да са съмишлениците ни и бързо допълнихме ядрото на групата с Краси и Николай, с които се познавахме от предишни проекти. В началото експериментирахме и търсихме пресечната точка на различните си музикални интереси и (още докато този процес се случваше) започнахме да пишем песни. Тогава парчетата бяха все още само инструментални композиции защото нямахме вокалист. Откриването на правилния човек отне няколко месеца и малко кадрови ротации, но в крайна сметка намерихме певец, който да ни подхожда – Живко Иванов. Постепенно нещата тръгнаха в по-алтърнатив/прогресив посока и всъщност така описваме стила си и до днес: алтърнатив/прогресив метъл.

 Дебютът на групата на живо беше около година по-късно – на 3-ти ноември 2012-а когато свирихме в клуб Spirit of Rock и имахме репертоар от 7-8 авторски парчета, допълнен с няколко кавъра на групи като OPETH, ANATHEMA и POETS OF THE FALL. Тези преработки обаче никога не са ни били цел и по-скоро ги използвахме за запълване на концертно време, когато това се изискваше. След като написахме още няколко песни започнахме да свирим кавърите все по-рядко. Стараехме се да се качваме на почти всички сцени, на които ни канеха и така изчиствахме както и композициите си и насоката на PAINOUT. Любопитен факт е, че сме представяли някои авторски песни дори и на живо, но после сме решавали, че не ни допадат във вида, в който са и сме ги обръщали с хастара навън или пък сме ги зарязвали напълно. По подобен начин се появи парчето “Weed“, което в първия си вариант нямаше почти нещо общо с версията, която ще намери място в първия ни албум.

 През септември 2013, с AmpsOnAir, записахме два live видеоклипа към песните “Nothing More to Say“ и “H.U.L.L.A.“. Именно тези видеота бяха причината през есента на същата година да отбележим и първо ТВ участие в предаването “България днес“ по БНТ2, а на 16 ноември 2013 г. подгрявахме концерта на полската пост-рок формация KEIRA IS YOU в Русе.

 Активността в периода ни осигури и гостуване в Радио Варна, в предаването “От Другата Страна“ с водещ Мартин Николов. На 17.03.2014 отново по покана на предаването изнесохме едночасов концерт на живо в ефир, което беше доста интересен експеримент за нас.

 През лятото на 2014-а вече беше крайно време да запишем идеите си и избрахме 10 от 14-те песни, написани до този момент, които да включим в дебютния си албум. Реалното време за записите всъщност не беше много, но беше разпръснато по протежението на няколко месеца заради факта, че не се занимавахме само и единствено с това. Последващата работа (миксиране, мастериране, подготовка на физическото издание) ни отне още време защото нямахме ясно изразена концепция за тези елементи.

 И сега, ето ни тук – на финалната права на процеса по издаването на дебютния ни албум. Като цяло, ние сме доволни от резултата и се надяваме хората, които чуят какво сме сътворили, също да останат доволни.

 Повече за дебютната творба на PAINOUT, можете да прочетете тук. А сега ви оставяме да се насладите на интервюто с Едмон Мардиросян(бас).

JivkoЗдравейте! Наскоро представихте подробности около едноименния си дебют. Какво е чувството най-сетне да успееш да дадеш на света късче от своят собствен?
По принцип, съзнателно или не, всеки би желал да остави част от себе си на света, особено хората занимаващи се с изкуство. Чувството е незаменимо – албумът е готов и никой не може да промени това. Светът е пъзел и, откровено да ви кажа, не знам дали с нашето късче помогнахме за неговото подреждане или сътворихме елемент от хаоса, но твърдя определено, че крайният резултат ни харесва. Надяваме се да го харесат и слушателите.

Как протекоха записите за албума?
Бързо! Влязохме в студио доста подготвени. Басът и барабаните записахме буквално за два дни. За още два приключихме и с вокалите. Китаристите подготвиха и изсвириха партиите си за около две седмици. Общото време за записи не отне повече от месец. пристъпихме към тях след безкомпромисни репетиции, в които предварителни изчистихме всички детайли. Изключително ползотворно, бе сътрудничеството ни с Васил Василев от Студио 33, не знам дали не му досадихме до смърт, но ние положително сме много доволни от съвместната работа, за което му благодарим.

А какви са концертните ви планове след Andy painoutиздаването на творбата?
Разбира се, смятаме да представим албума на клубна сцена, но после смятаме да пристъпим по-смело и настоятелно към фестивалната. Авторската музика, носеща елементи на мрачния алтернатив и на трудно смилаемия прогресив, трудно съжителства  с веселата компания в бара  и по-скоро е предназначена  за слушане в тематична обстановка, от хора, предразположени за това. Доста отдавна сме решили да оставим клубовете на кавър бандите и да насочим нашето търсене на друго място. Определено имаме и още работа в студиото, докато натрупаме солиден и качествен материал, отговарящ на претенциите ни. Всичко останало би било несериозно.

Nickolay painoutКакво ви сплотява като банда?
Няколко неща! Наясно сме, че изкуството все повече се отдалечава от имиджовата сцена и започва да населява владенията на ъндърграунда. Нaясно сме, че в тази среда няма материален еквивалент на положените усилия и не храним никакви илюзии за нещо различно. Убедени сме, че искаме да правим изкуство, а не репродукции (колко ни се отдава, това е друг въпрос) и сме достигнали до истината, че личното удовлетворение от добре свършена работа е достатъчна отплата. Познаваме се от много години и знаем възможностите си, това ни позволява да не искаме един от друг невъзможни неща. Когато нямаш нищо против определен човек и съумяваш да бъдеш дълго време с него без никакви конфликти, то неминуемо откриваш, че той ти е приятен. Кой не иска да е в компания с приятни хора?

Какво послание носи музиката на PAINOUT? С какво искате да бъдете запомнени?
Нямаме някакво определено послание, което да впечатли света. Война, безсилие, бунт, самота, живот и смърт, винаги са били елементи, неделими от рок музиката, и те вече не се определят като послание, а като необходим аксесоар. Не искаме да лицемерничим – пеем за това, което ни хрумне в момента; опитваме се посланието да е хубавата композиция и завладяващият аранжимент.

Кои са PAINOUT извън музикалната сцена? Edi painoutЗанимавате ли се с нещо друго освен с музика?
Самият факт, че сме ъндърграунд банда и сме все още живи, е определящ за отговора, че се занимаваме с куп други неща, които са необходими за материалното ни оцеляване. Определено музиката не ни е професия, а хоби. Предполагам обаче, че сме пристрастени толкова много към нея, точно поради тази причина.

А занимавате ли се с други музикални проекти освен с PAINOUT или цялото ви внимание и време насочвате към тази банда?
Лично аз, не! Отдавна съм решил да не бъда в повече от една група и смятам това мое решение за правилно. Доколкото знам, нашият барабанист Краси Милчев участва в други проекти, но той е човек, изпълнен с енергия, свиренето му се отдава и има желание да експериментира в различни стилове.
Krasi painoutКакво е вашето послание за читателите ни и вашите фенове?
Каквото и да им кажем, щом са ваши читатели и наши фенове, то те са избрали правилната книга от лавицата  и не съжаляват за това. Тази книга е рокът с всичките си малки и големи послания, каращи сивото вещество в главите на хората да не заспива. Остава най-важното, да са здрави, те и семействата им и да се радват на всичко това което са заслужили да имат.

Благодаря за съдействието и до нови срещи!
Благодарим за вниманието! Доскоро!


painout-band
 Благодарим на всички за отделеното внимание! Също така благодарим на Десислава Донева и AmpsOnAir за любезното предоставяне на снимковия материал. С феновете – ще се видим следващата седмица!

Повече информация за групата може да бъде открита на следните линкове:
https://www.facebook.com/painout.band
https://www.youtube.com/user/painoutband
http://www.ampsonair.com/en/painout