Интервю с Thy Infernium (AMBROZ)

ambrozbandAmbroz са втората група, която ще видите на 22-ри януари като съпорт на SUPERLYNX. Македонците ще гостуват за трети път в България, но някак все оставаха между другото. Ето защо потърсих вокалистът им и фронтмен Damjan Klincharevski – Thy Infernium, с когото си поговорихме освен за музика и за неща, които откровено вълнуват хората в този географски регион. Надявам се да ви е интересно.

Satania: Здравейте! Благодаря за отделеното време. Ще свирите в България за трети път. Все пак представете се и разкажете повече за групата?

Thy Infernium: Да, благодарение на Йосиф Милчов ще свирим за трети път в София, така че преди всичко поздрав към него! Ambroz като група съществува от 2004 година като до 2011 година търпи доста промени в състава, но и доста време в бездействие. Първото записано демо издадохме през 2008 година под името „Night Funeral“. То съдържа три песни, които дълго време е включвахме в концертните изпълнения. От 2011-та нещата започнаха да вървят в добра посока за групата. Стабилен състав, отдаденост, репетиции, композиране, изяви, конкурси и т.н. Победихме на  „Тотал Демо Фест“ през 2011-та и с това вече бяхме изцяло посветени на създаването и финализирането на нещата около създаването на първия ни самостоятелен албум. Тук работата отново се забави малко, нали работим и имаме по-малко свободно време, и така през 2014-та започнахме със записа на материала.

Satania: Какво означава Ambroz и защо избрахте това име?

Thy Infernium: „Ambroz“ е фиктивен персонаж, недействителен бог, мним демон. Той не представлява всички нас, представлява това, за което се борим, представлява омразата към социалните, политическите и религиозните реакции по целия свят. Той е светлината в този тъмен свят. „Ambroz“ страда поробен от късогледството на обществото, от стереотипите, които ни правят роби на това общество, където в крайна смека той успява да се освободи от тези вериги и да се пребори за един по-добър и по-красив свят. За една утопия, в която няма място за разделение.

Satania: За 12 години съществуване едва преди две години успяхте да издадете дебютен албум. Трудно ли се прави блек метъл в Македония?

Thy Infernium: В Македония през последните десетина години е трудно да правиш всичко, да не говорим за създаване на музика от една алтурнативна ъндърграунд банда. Борим се да оцелеем, сами се финансираме, организираме, купуваме оборудване и т.н. Изобщо алтернативната сцена оцелява на стъклени крака за сметка на телевизиите и радиата, където преобладава нещо, което даже не може да бъде наречено музика. Но нещата са такива и браво на тези, които все още се опитват да организират концерти и полагат всички усилия, за да направят нещо за тези като нас, които се различаваме от другите.

Satania: На някои държави наистина се гледа като на „по-екзотично“ място, на което би могло да се създава екстремна музика. Разкажете повече за блек метъл сцената в Македодния?

Thy Infernium: О, малко е трудно да кажа, че в Македония има блек метъл сцена. Да, имало е и ще има групи, които са оставили по нещо и ще оставят следа, но няма активна сцена, за да я наречем блек метъл сцена. Метъл сцената съществува по следния начин, групите работят, записват нови издания, но това не поддържа живот. Проблемът е, че има все по-малко и по-малко концерти, а това поради факта, че всички клубове, които ги организираха затвориха. Дали са останали два-три клуба, където можем да организираме нещо, но условията не са цветущи. Освне това, организираш концерт, идват една стотина души (случва се да има и повече, към 150) и някак това те демотивира, тъй като вес пак си вложил свои финанси, за да организираш нещо.

Satania: На Autumn Souls of Sofia делихте една сцена със сръбска и албанска група. Как гледате по принцип на цялото това етническо, политическо и религиозно разделение, което се шири на Балканите?

Thy Infernium: Никога, ама никога не сме гледали с национални, политически и расови разделения на групите, с които свирим. За нас беше чест, че свирихме в България с български, турски, сръбски и албански групи! Това доказва, че всички ние сме еднакви. Без разлика откъде идваме, и че музиката е най-доброто оръжие за сплотяване на хората. Тук на Балканите е лошо, че живеем в миналото, не гледаме към бъдещето. Всички мотиви са провокирани от миналото. Политиците го използват, за да набират точки и подклаждат националното разделение. Много от хората живеещи на тези територии се хващат в тая примка и тук възниква проблемът. Такива разпалени глави винаги е имало и ще ги има, а заедно с тях идват такива политици, които използват точно това.

Радвам се, че имаме много приятели от съседни страни (Сърбия, България, Гърция, Албания, Хърватска) и с тях сме като братя. Би трябвало всички да следват тоя пример, тъй като границите са изкуствени, а с това и хората са изкуствено разделени.

Satania: Албумът ви стана албум на годината в Македония. Изненада ли ви изхода от гласуването още повече, че доколкото си спомням списъкът с изпълнители беше доста разностилов?

Thy Infernium: Честно, бяхме твърде изненадани и зашеметени, защото не очаквахме, че изобщо може да излезе нещо от това. Покрай рап, ска, пънк артисти, поп изпълнители, които имаха много по-широка публика от нас, реално мислехме, че нямаме никакви шансове. Когато започна гласуването просто само следяхме какво се случва и два-три пъти го споделихме, който иска да гласува за нас. И когато бройките започнаха да растат, видяхме, че всъщност имаме шанс и очаквахме крайния резултат. Той беше към 700 гласа (около 100 гласа повече от второто място). Не, че това ще промени нещо в живота ни, но бяхме щастливи заради това, че все още има хора, които поддържат и упражняват своето влияние върху алтернативната сцена. Колко хубаво би било всяка година само такива групи да печелят албум на годината.

Satania: Какво означава това призвание за вас, все пак блек метъл група да бъде музикалното лице на Македония, макар и само за една година? Отвори ли нови врати пред вас като музиканти този приз?

Thy Infernium: Както казах по-горе едно хубаво чувство, че все още има надежда за бъдещето на алтернативната сцена, че все още присъства и е тук. Изобщо нищо повече не се промени, нито ни се отвориха нови врати. Лично за нас беше една подкрепа от другите за труда, който сме вложили в тези песни. Не се и надявахме на нещо повече от това. Ако бяхме в някоя по-развита държава може би щеше да ни се отвори някоя врата, но тук, абсолютно нищо не се е променило.

Satania: Кои са основните ви вдъхновения?

Thy Infernium: За създаването на музика вдъхновението е слушането на музика. Самото усещане да откриваш нови групи, нови стилове ти отваря мирогледа още повече и те вдъхновява да правиш нещо ново. От моя страна за писането на текстове най вече се вдъхновявам всекидневните неща, от това, което се случва около мен и около хората, които познавам. Текстовете са глобално ангажирани и едновременно анти-политически, анти-религиозни, утопични и хаотични. Музиката ни е синтез от повече жанрове, където е подчертан предимно блек метъл моментът. Когато създаваме нещо не следваме правила, просто искаме музиката да узрява с нас, както узряваме и ние.

Satania: Какво влагате като послание и концепция в музиката си? С какво искате феновете да свързват името Ambroz?

Ambroz: Най вече искаме да ни разпознават по музиката, нормално е. Това е желанието на всеки артист, група, музикант. Достатъчно е да чуя как звучи китарата и веднага разбирам, че групата е Behemoth.

Satania: На страницата ви има няколко анонса, че работите върху нов материал. Имате ли нещо готово и кога можем да очакваме да чуем нова музика от вас?

Thy Infernium: Да, работим върху нов материал и сега в София ще изсвирим една нова песен, която се казва „Disharmony“. Другите песни все още са на етап дообработка и финализиране, но ще видим. Целта ни е 2018-та да я започнем с нов албум. Междувременно сигурно ще издадем и един сингъл. Най-големият ни проблем сега е недостатъчното свободно време. Всички сме ангажирани с работа и малко по-тежко и бавно ходим напред, но сигурно няма да се предадем, ще издрапаме до края.

Satania: Отново ще свирите в България. Какви впечатления запазихте от предишните си изяви и с какви очаквания сте от предстоящия концерт?

Thy Infernium: До сега два пъти се представяхме пред българска публика и това беше един прекрасен опит за нас. Сега третия, честно, чувстваме се така все едно ще свирим пред домашна публика. Не идваме с никакви очаквания, идваме единствено, за да си изкараме хубаво, да се качим на сцената и просто да оставим нещата да се случат.

Satania: Вашето послание към феновете в България. До скоро!

Thy Infernium: Поздравяваме всички метъл фенове в България, всички онези, които обичат звука на екстремната музика и призоваваме онези, които са нямали шанса да ни чуят, да дойдат да си изкарат хубаво. С надеждата сме, че нашата музика ще им остави добро впечатление.
Hails & horns,
      Ambroz

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото