Интервю с Noora Louhimo (BATTLE BEAST)

Battle BeastNoora Louhimo е фронт дама и вокал на финландците BATTLE BEAST, които очакваме за втория ден от Hills of Rock в Пловдив, което е третото им участие в България.BATTLE BEAST правят класически heavy/power , смесен с поп и други модерни влияния. Групата е създадена в Хелзинки през 2008 година като училищна рок банда, след което търпи бурно развитие, особено след спечелването на конкурса Wacken Metal Battle през 2010. В конкурса участват хиляди групи от цял свят, а заключителният етап се провежда в рамките на известния немски фестивал Wacken Open Air. През 2011 BATTLE BEAST подписват с Nuclear Blast. Следват множество турнета с банди като Nightwish (Imaginerium tour), Sonata Arctica, Powerwolf, Sabaton и UDO и последното им съвместно турне в Северна Америка с Kamelot и Delain.

През 2017-та групата издава четвъртия си студиен албум „Bringer of Painи продължава активното си си участие в световните метъл форуми и фестивали.

Представяме ви Noora Louhimo, две седмици преди шоуто на BATTLE BEAST в Плодвив.

MH18: Радвам се да поговорим отново след първото ни интервю през 2016 г. През тези две години имахте доста интензивен график, стъпихте на най-големите сцени за екстремна музика, срещнахте живи легенди, пуснахте един албум и обиколихте целия свят. Как се чувствате сега? Какво ви е впечатлението от големите турнета и най-големите световни фестивали?

Noora: Разбира се, че се наслаждаваме. Най-хубавото в това да бъдеш на сцената, е да правиш своя собствена музика, а след това да обикаляш света за да я покажеш и се радваме, че все още ходим на много фестивали, защото миналата година пуснахме Bringer of Pain, а тази година правим новия си албум. Имаме доста натоварена година. Само между април и май бяхме в САЩ с Kamelot и Delain на турне. После се върнахме и започнахме да работим по новия си албум, като в същото време започнахме да обикаляме и по фестивали, от които имахме над 20 това лято. Да, това е, доста ни е натоварена годината.

MH18: А това допада ли ви?

Noora: Да. Хубаво е да имаме много работа и след няколко седмици ще бъдем и в България.

MH18: Идвате отново в България, този път в Пловдив за фестивала Hills of Rock, с някои големи имена като Iron Maiden, Judas Priest, Sabaton. Ще споделите сцената на 21 юли с Judas Priest, мисля. Какво очаквате да се случи на сцената на 21-ви? Ще има ли изненади?

Noora: За мен няма големи очаквания, просто ще се забавляваме и може би ще се срещнем с някои от групите, на които се възхищаваме от деца, но, разбира се, като група, ние винаги ще се опитваме да накараме хората да се насладят на нашия концерт, когато сме на сцената, и колкото е възможно да направим най-доброто шоу, така че онова, което хората могат да очакват, е истинския BATTLE BEAST на максимална степен, а и много друга добра музика.

MH18: От последното ви посещение тук, пуснахте най-новия си запис „Bringer of Pain, който се измества още повече към попа, съчетан с класически тежък звук, който си е вашият отличителен белег; но има и други елементи и оркестрации, които разширяват звученето отвъд стандартния хеви метъл. Това ли беше целта ви?

Noora:  Разбира се, искаме музиката ни да достигне до колкото се може повече хора, слушатели, но най-важното е просто да правим добра музика, да правим музика, която ни харесва да слушаме, защото когато пускаме нов албум, наистина не знаем дали ще се хареса на някого. Обикновено си мислим – добре, ние харесваме това, но да се надяваме, че и всички останали ще го харесат. Така че, публичността е най-важното нещо, но това което можем да направиме е да продължаваме да правим нашата музика и представленията си по целия свят, както и да продължаваме да даваме най-доброто от себе си, когато правим музика и решаваме съдържанието на нашата продукция, на нашето шоу.

MH18: Беше ли приет албумът според очакванията ви, от публиката, от критиката? Във Финландия бяхте на топ позиции в класациите, но не във всички класации се случи така.

Noora: Да, напълно приемливо е, че различни хора харесват различна музика. Някои хора може да харесват по-традиционен тип хеви метъл, някои хора обичат да го смесват с модерни стилове, с поп елементи, но когато гледам отсртани, гледайки други групи, също много харесвани в момента, доста комбинират с поп.  Все пак е ясно, че ако искаш да правиш хеви метъл, трябва да имаш и тежкия елемент в музика си. Мисля, че не е лошо да комбинирате различните влияния, които получавате през целия си живот и това е, което правим. Разбира се, винаги трябва да сте подготвени, че някои хора ще обичат вашата музика и някои ще я мразят, но това няма значение, докато хората имат мнение за вас.

MH18: Без съмнение вашият емблематичен глас определено допринася за идентичността на BATTLE BEAST. Също така бих казала, че е забележителен в същата степен както на студен запис, така и при живо изпълнение. Бихте ли споделили как го поддържате? Загрявате ли го, имате ли някакви специфични напитки, режим, нещо друго?

Noora:  Едно от най-важните неща, които правя, е просто да пея и да върша много работа, както и да го правя с правилната техника. Разбира се, загрявам и разпявам гласа си, преди шоуто и след шоуто, и се опитвам да пазя здравето си. Още нещо, много важно е да не се поддавам на стреса. Искам да кажа, че, разбира се, когато имате много работа, сте стресирани, но има огромна разлика между добрия стрес и лошия стрес. Поддържането на гласа, особено във високия регистър, и здравето са всъщност са задължителни и могат да се постигнат с правилната техника и като се пие много вода, защото ние сме предимно съставени от вода. Това са най-добрите съвети, които мога да дам на всеки, който иска да да се занимава с пеене в дългосрочен план. Ако имате много почивки, между репетициите, седмици, гласът ви ще стане дрезгав и уморен, така че винаги го поддържайте с репетиране на различни видове технически неща, а също и с импровизации. Винаги правете нещо различно, като певец/-ица, а не само неща на собствената си група, защото това ще запази съзнанието ви свежо, ще запази ума ви остър, за да вършите нещата в собствената си група по-добре.

MH18: Казахте ми, че е страхотно преживяване да бъдеш фронтдама на хеви метъл група. Всъщност има много силни женски образи, икони в историята на екстремната и поп сцени. Как да избягате в сянката им? Как успявате да създадете свой собствен имидж? Каква е най-добрата част от това да бъдеш дама в метъл банда?

Noora: През тези години, които имахме с момчетата, ние просто израстнахме заедно и атмосферата става все по-добра и по-добра, година след година и научаваме толкова много един за друг, това е мястото, където искам да вложа повече и това не е само заради годините в групата. Става дума за работната атмосфера и за хората около вас, това е семейство, а не просто колеги. Така че, е много важно да се разбирате с членовете на групата си. Освен това, мисля, че ви казах последния път, че мога да правя каквото поискам като певица и като артист, като изпълнител, и както искам в групата. Това е като сбъдната мечта, защото мога да създавам всичко, което искам, като артист, театралните неща, костюмите, да пея в различни стилове. Сякаш мога да имам всичко, което искам в групата. Това е една сбъдната мечта.

А за образа – той се развива през годините. Винаги съм искала да бъда нещо различно от обикновения човек на сцената. Може би това беше основната мисъл за образа. Когато си правя грима и вземам решения за костюмите, наистина искам те да не са толкова нормални като „това е някакво момиче от улицата“, по-скоро искам да внуша идеята, че съм някакво фантастично същество, нещо повече от рок мацка. Все още го развивам, но мисля, че намерих стила, който наистина искам да използвам. Винаги искам да развивам и създавам различни видове костюми, а също така да освежавам съществуващите. Сега, когато имаме нов албум, искам да имам нов костюм, нещо страхотно, нещо ново, което хората могат да видят на сцената.

MH18: В новия си албум (Bringer of Pain), освен музикалните експерименти, имате доста успешен експеримент с мъжки вокали в красивото си сътрудничество с Tomi Joutsen от Amorphis за „Lost in Wars“. Имате ли намерение да продължите да каните музиканти за гости? С кого би искала да направиш песен?

Noora: Разбира се, планираме да каним в бъдеще различни гости, но също така трябва това да служи и на песните. Не можем просто да кажем – добре, ще има някой, но ако имаме идея или когато слушаме песен и ни хрумне – хубаво, това може да е толкова готино с този певец, например, или китарист, или каквото и да е, тогава ще отидем да попитаме този човек, но определено, да, ще имаме гостуващи звезди и в бъдеще.

MH18: Bringer of Pain беше издаден в най-новия състав на групата. Беше ли създаден от този състав? Как се случва писането на песни и целият процес на писане на музика и текстове сега?

Noora: Всеки може да допринесе за писането на песен, но в този момент най-силните ни автори са новият ни китарист Joona (Björkroth) и клавириста ни Janne (Björkroth) и мисля, че трябва да използваме това, защото в групата е много важно да разберете коя е вашата собствена дарба и да я използвате като сила по най-добрия начин, доколкото можете.

MH18: И накрая, може ли да кажете няколко думи на читателите на Metal Hangar 18:

Noora: Здрасти, тук е Noora от BATTLE BEAST и просто искам да ви кажа, че ви благодаря много за подкрепата за BATTLE BEAST, за нашата музика, за това, че идвате на нашите представления, и нямам търпение да дойда там. Така че, да, продължавайте да слушате рок, да идвате в нашите представления и се забавлявайте!

MH18: Благодаря

hills-of-rock poster 052018

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото