Интервю с Morgan Berthet (MYRATH)

Morgan Berthet (MYRATH)MYRATH са вече добре познати на българската публика. На 27 февруари тунизийската банда ще направи трети концерт в България. Първите два бяха през 2016 година – в Каварна и София. Този път мястото отново е столицата, клуб „Mixtape 5”. Поканата е от „BGTSC”. На сцената преди тях ще се качат шведите ELEINE. MYRATH идват като основна група и ще представят новия си албум „Shehili”, който излезе през 2019 година.

Интервюто с Morgan Berthet (MYRATH) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 24.02.2020 година.

От другата страна – Привет, Morgan, би ли споделил подробности за турнето, което започвате с ELEINE и няколко думи за сетлиста?

Morgan Berthet – Концертите ни ще са с продължителност от час и половина. Опитали сме се да съберем най-добрите песни на групата от последните три албума. Наскоро попитахме феновете за любимите им песни. Оказа се, че нашият избор и техните любими композиции са почти идентични. Може би за първи път на това турне ще дойде целият екип на бандата. С нас ще има танцьор, магьосник, всеки един, който е част от групата.

От другата страна – Има ли песни, които винаги изпълнявате и никога няма да махнете от сетлиста си?

Morgan Berthet – Най-често изпълняваме „Believer”. Преди това беше „Merciless Times”, но за малко спряхме да я свирим. Трябва да спомена и „Beyond the Stars”. Тя е една от най-старите в сета ни. Изпълняваме я дори когато концертът ни е с продължителност 30 минути. Тя е единствената, която никога не сме спирали да свирим.

От другата страна – Като барабанист имаш ли любими песни за свирене на живо?

Morgan Berthet – Харесвам „Beyond the Stars”. Обикновено я изпълняваме в края на шоуто. Публиката буквално пощурява. Много я харесвам.

От другата страна – Колко песни сте предвидили от последния албум на MYRATH „Shehili”?

Morgan Berthet – Мисля, че са 7 или 8.

От другата страна – Този албум излезе преди година, как го виждаш днес?

Morgan Berthet – Смятам, че не е най-добрият албум по отношение на музиката, но е най-успешният ни диск. Отвори ни много врати и с него прескочихме много граници. За първи път получихме покани да свирим почти навсякъде. Много сме доволни, че го издадохме.

От другата страна – Къде според теб се крие тайната зад успеха на MYRATH?

Morgan Berthet – Мисля, че е заради комбинацията между традиционната тунизийска музика и метъла. Не сме първите и няма да сме последните, които смесват тези два стила, но при нас е направено много добре. Аз съм французин и корените ми са в друга сфера, не в Ориента, но MYRATH са тунизийска банда и не се опитват да копират никого. С тях съм от няколко години и мога да кажа, че те са това, което са . Всички могат да го чуят, когато си пуснат албумите на групата. Също така в музиката на бандата винаги има много положителни вибрации. Не се опитваме да сме агресивни. Харесвам екстремни метъл банди, но това няма да го откриете в MYRATH. Винаги се опитваме да сме позитивни. Според мен в това се крие успеха на групата.

От другата страна – Това ли е пътят за развитие на метъла – смесването му с различни стилове?

Morgan Berthet – Смятам, че с нашия стил не можем да се движим във всички всевъзможни посоки, но има групи, които смесват метъл с рап и хип хоп. Буквално има всякакви вариации. Така че в някаква степен смесването на различни стилове е бъдещето на метъла. И това ще продължава все повече. В Тунис бандата беше първата, която си позволи да смеси традиционната музика с метъла. В световен мащаб не сме открили топлата вода, но в Тунис бяхме първите.

От другата страна – Какви са предимствата и недостатъците за група като MYRATH от смесването на различни стилове?

Morgan Berthet – На първо място нашата музика няма нищо общо с политиката, религията и подобни глупости. Но все пак бандата е от Тунис и понякога това не й помага. От друга страна е точно обратно. Нашата музика предразполага към по-лесно възприемане и на двата стила. По принцип хората не приемат толкова лесно метъл, примесен с ориенталски мотиви. Има и такива обаче, на които им допада. В нашия случай или ни харесват, или ни мразят. Средно положение няма. С което нямаме проблем. Случаят обаче е странен, защото не караме на сила хората да ни харесват, те просто си падат по нашата музика. Има и други, които не ни възприемат. Както отбелязах, средно положение няма.

От другата страна – Заради турнето, което правите, коя група е добър пример за живи изпълнения?

Morgan Berthet – Не мога да отговоря на този въпрос. Наскоро гледахме SABATON. Правят великолепно шоу. Музиката им е страхотна. Не знам. Има толкова много банди. В някаква степен всяка една голяма група, може да бъде посочена като пример за концертно изпълнение. Шоуто, което те правят, е невероятно. Така че ще се върна на SABATON. Беше страхотно преживяване да ги гледаме на живо. В същото време можеш да гледаш NIGHTWISH и отново да имаш страхотно изживяване. Всъщност не мога да посоча само една група, защото има толкова много.

От другата страна – Коя е най-подходящата група за концерт на MYRATH?

Morgan Berthet – Наистина не мога да посоча само една. За нас са отваряли много банди. Също така има групи, с които бихме искали да свирим. Например със SABATON. Със сигурност някога ще стане. Излизали сме на една сцена със SYMPHONY X. Беше супер, а и момчетата от бандата са много благоразположени. Свирили сме и с DREAM THEATER, които също се държаха добре с нас. И още веднъж ще отбележа – има толкова много групи. Наистина не мога да отговаря, коя бих искал повече от другите.

От другата страна – Тогава има ли групи, с които не би искал никога да свирите и от кой стил са?

Morgan Berthet – Не се сещам за никоя банда, но ако погледнем по-далече и намесим идеите, никога няма да тръгнем на турне с групи, които проповядват расизъм. Такива банди обаче обикновено не са много големи и едва ли някога ще ни се наложи да излизаме на една сцена. Имена не мога да кажа. Има такива задници и с тях никога няма да стъпим на една сцена.

От другата страна – Има ли ли сте проблеми с расизма?

Morgan Berthet – Проблеми е имало. Важното е, че не се сблъскваме често с този проблем. Точно обратното, всеки е настроен положително към нас. Но съм убеден, че когато свирим на фестивали пред фенове, за които сме непознати, със сигурност има малък процент от тях, които не искат нито да виждат, нито да чуват за група от Тунис и от тези страни. Не ни желаят на сцената. Ние обаче не вземаме под внимание подобни изявления. Всъщност постъпваме точно на обратно.

От другата страна – Расизмът няма място в музиката…

Morgan Berthet – Разбира се, точно така!

От другата страна – Обаче го има…

Morgan Berthet – Има го, защото хората се страхуват. Медиите имат голяма роля за този страх. Те разпространяват информации, които провокират страх. Пътуваме много и с очите си се убеждаваме, че информациите, които се разпространяват, не отговарят на действителността. За всяка страна се говори какво ли не. Когато обаче опитът е от първо лице, разбираш, че се предоставят много неистини. Всички хора са еднакви. Наистина. Където и да сме свирили – Япония, Китай, САЩ – всички сме едни и същи. Правим едни и същи неща. Слушаме една и съща музика, гледаме същите филми. Да, като характери се различаваме, но това не трябва да се превръща в проблем. Можеш да си в една стая с някого, който не мисли като теб и в това не трябва да се търси конфликт. Но хората са уплашени. Без да има причина.

От другата страна – Чувствате ли групата като посланик на Тунис?

Morgan Berthet – Определено смятам, че сме посланици. Когато станах част от MYRATH преди 9 години, бандата не беше толкова голяма. Опитваше се да пробие. Днес медиите в Тунис постоянно пишат за нас. Можем да видим, че тунизийците са много горди от това, което правим. Когато не свирим в Тунис, а в страни като Франция и Германия пред публика, която не е от тунизийци, пред сцената винаги има група от 20, 30 души от Тунис, които развяват тунизийски флагове и в очите им се чете, че се гордеят с нас. И те не са едни и същи. Да, смятам, че сме посланици на Тунис.

От другата страна – Кое е най-голямото недоразумение, което се носи за MYRATH?

Morgan Berthet – Няколко души смятат и това съм го чувал лично, че вокалистът ни Zaher е примадона. Някакви такива глупости, в които няма грам истина. Той е най-чувствителния от нас. Да, понякога се появяват подобни изказвания, но съм напълно убеден, че и други банди и музиканти имат същия проблем. Такива неща се говорят за всеки от групата. Обаче няма нещо по-голямо, което не е истина, но хората да вярват в него.

От другата страна – До колко творческите решения се влияят от културните различия и обратно, и как възприемането на звука се влияе от културните различия?

Morgan Berthet – Наистина е много хубаво, когато в една група има различни творчески погледи, които почиват на различен опит. Това е предимството на MYRATH. В групата сме аз, от Франция и разбира се четирима тунизийци. Ако трябва да навляза в подробности, в екипа ни има хора от Португалия, Грузия, Норвегия. С тях е много забавно да дискутираме музиката и да се сблъскваме с различните гледни точки. Смятам, че е по-добре да общуваш с хора, които не гледат на живота като теб. Понякога е по-трудно да открием баланса във вижданията си, но по този начин, можем да достигнем до повече хора. Дори имаме и австриец при нас.

От другата страна – Връщам те на последния Ви албум „Shehili” – каква е концепцията зад него?

Morgan Berthet – „Shehili” е топъл вятър, който духа от пустинята. И това стои в същината на онова, което се опитваме да разпространяваме с нашата музика. Нещо топло и позитивно. Защото ние сме такива. Това лежи в основата на MYRATH. Опитваме се да говорим за положителните неща от живота, колкото се може повече. Ще продължим по този път, защото точно това искат хората.

От другата страна – Какви са разликите да свирите в Тунис и в Европа?

Morgan Berthet – Зависи къде в Европа. В някои страни имаме лоши позиции. В други групата се котира по-добре. Основната разлика с Европа е, че в Тунис ние сме най-голямата метъл банда. Разбира се, когато свирим там, което за съжаление не става толкова често, правим го на всеки две години, пред сцената се събират хиляди фенове. И в Европа излизаме пред толкова многобройна публика, но когато сме част от фестивал. Когато сме хедлайнъри все още не постигаме този резултат. Положението се подобрява, но все още не сме постигали концерт през 5,6,7 хиляди души, както в Тунис.

От другата страна – Ти си французин, можеш ли да споделиш няколко думи за френската ъндърграунд сцена, защото тя не е много позната?

Morgan Berthet – Има много групи. Благодарение на пробива на GOJIRA, се отвориха много врати за френските метъл банди. Във Франция има много добри групи като HYPNOS например. Наистина са много и имаме страхотни групи. Зависи какво слушаш, какво търсиш, какъв тип метъл ти е по вкуса. Най-накрая сцената се отваря за света и света за сцената. И това става все повече и повече

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото