Интервю с Miles Baker (RINGS OF SATURN)

RINGS OF SATURN miles bakerса създадени през 2009 г. в щата Калифорния като студиен проект на Lucas Mann. Същата година, бандата издава първия си студиен албум “Embryonic Anomaly“, а на 28 май го преиздава в цял свят.

От тогава насам, RINGS OF SATURN работят здраво за своето бъдеще. След редица концерти в САЩ и Канада, групата издава албума “Dingir“ през 2012 г., който през 2014-а е последван от “Lugal Ki En“. С издаването на “Lugal Ki En“, RINGS OF SATURN потеглят на щатско турне с AS BLOOD RUNS BLACK, а през 2015 г. се изявяват на сцената на Knotfest. През 2016 г. заедно с AVERSION’S CROWN поемат на първото си европейско турне, което е повече от успешно. Момчетата не спират да жънат успех след успех и през май 2016 г. подписват договор с Nuclear Blast.

На 28 юли тази година RINGS OF SATURN издадоха новия си студиен албум “Ultu Ulla“. Групата представя изцяло нов поглед върху тежката музика, продължавайки да изкачват нови върхове с техничността си. Преди няколко дни имахме удоволствието да проведем първото интервю на RINGS OF SATURN за българска медия. Удоволствието да представи RINGS OF SATURN пред българския фен се падна на китариста Miles Dimitri Baker.

Привет. Аз съм Miles Baker от RINGS OF SATURN. Как е?

Повече от добре, благодаря. Как върви денят ти, Miles?
Всичко е по план. Току-що паркирахме пред залата в Далас, Тексас (САЩ) и се разхождаме. Турнето Summer Slaughter е адски готино. Концертите са невероятни, както и бандите, с които свирим.

Да започнем с няколко въпроса за новия Ви албум ‘’Ultu Ulla’’. Смятам, че е доста по-динамичен в сравнение с останалите Ви творби. Ти самия как би го описал?
Съгласен съм с мнението ти.  Падам си доста по динамичните неща. Написах доста от песните, които включихме в албума. Затова цялото нещо се доближава толкова много до вкусовите ми предпочитания. Песните са много добре структурирани. Не само в буквалния смисъл на думата, но и в мелодичния. Музиката е много повече тонална, отколкото атонална. Албумът е такъв, защото искахме да го направим по-достъпен за ухото на слушателя. Налице е и хаосът, който е характерен за звука на RINGS OF SATURN.

По какъв начин протече процесът на писане и записване на песните за теб?
Беше готино. След като приключихме с тогавашното турне и се прибрах у дома, отидох във Вегас, за да се отдалеча от типичната зона на комфорт. Това се оказа доста добър избор, тъй като за двете седмици, които прекарах там, написах повече от половината албум. Бях адски учуден, защото нещата се случиха адски бързо. Обикновено ми отнема доста повече време, за да свърша тези неща. Надявам се, че това ще започне да се случва сравнително по-често в бъдещето.

Обръщайки специално внимание на солата ти, не мога да пропусна да отбележа, че се усеща влияние от CHILDREN OF BODOM.
Доста добро предположение. CHILDREN OF BODOM са любимата ми група. Музиката им е оказала голямо влияние върху начина, по който пиша своите песни.

Да продължим с обложката на ‘‘Ultu Ulla‘‘. Знам, че е нещо като продължение на тази към предишния Ви албум ‘‘Lugal Ki En‘‘. Какво ще ни споделиш за това?
За този албум се съсредоточих върху писането на песните. Ian се зае с вокалите и историята, която албумът обхваща. Накратко, извънземните са превзели Земята и се опитва да превземат времето.

Музиката ти повлияна ли е от видео игрите, включващи извънземни? Ако да, кои са любимите ти?
Не бих казал, че видео игрите са оказали влияние върху музиката ми. Въпреки това, наистина харесвам видео игрите. Half Life и Fallоut са едни от любимите ми поредици. Може би оркестрациите могат да бъдат вдъхновени от някои видео игри, които имат саундтрак. Освен тези на Half Life и Fallout, много харесвам и музиката на Dishonored.

Какво друго обичаш да правиш, когато не се занимаваш с RINGS OF SATURN?
Занимавам се с видео-обработка и излизам навън. Нищо особено… Аз съм доста скучен човек.

С напредването на пиратството, смяташ ли, е в бъдещето групите ще започнат да подаряват новите си албуми и ще разчитат изцяло на приходите от турнета и мърчъндайз?
Да, може би… Везната все повече се накланя към тази страна, което е доста тъжно. Въпреки това, мисля, че винаги ще има хора, които ще останат верни на себе си и любимите си групи и ще продължат да купуват албуми.

Какво е бъдещето, което виждаш за деткора като жанр? Имайки предвид тънката линия между това да останеш верен на жанра или да еволюираш като SUICIDE SILENCE.
Нещата може да доскучаят до известна степен, тъй като в деткор средите не се случва нищо уникално. Жанрът трябва да се развие, защото е доста обикновен и еднообразен.

RINGS OF SATURN е сравнително млада банда, а вече сте част от семейството на Nuclear Blast. Как се чувстваш относно това?
Nuclear Blast ни помагат адски много. Както знаеш, те са наистина голяма компания и имат доста ресурси на разположение. Екипът им е съставен от готини хора, които работят доста здраво. Това е доста полезно, защото им дава шанса да постигнат неща, които други лейбъли не могат.

Какво се промени за вас след като се присъединихте към Nuclear Blast?
Основно музиката. Аз самият правя повече неща, но като едно цяло, за бандата почти нищо друго не се е променило. Всички се занимаваме със същите неща.

Знам, че имаш страничен проект – INTERLOPER. Как вървят нещата покрай него?
За пръв път от създаването му, проектът има пълен състав. В бъдещето ще потеглим на турне. Надявам се, че в един момент ще имам възможността да обърна по-голямо внимание на този проект, защото доста го харесвам.

Какво е нещото, за което обичаш да говориш, но рядко имаш възможността?
Всъщност, журналистите рядко ме питат за INTERLOPER. Радвам се, че си се поинтересувал от това. Готино е, когато те подкрепят в повече от една област.

Коя е песента, която би предложил на някого, който никога не е слушал
RINGS OF SATURN, за да Ви опознае възможно най-добре?
Веднага се сещам за ‘‘The Macrocosm’’ и ‘‘Margidda’’ от новия ни албум.

Благодаря ти за отделеното време, Miles. Последните думи са твои!
Благодаря ти за това интервю. Оценяваме подкрепата. Поздрави на българските ни фенове. Надявам се, че един ден ще имаме възможността да Ви посетим. Желая ти приятна вечер!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото