Интервю с CHRISTOS ANTONIOU (Septicflesh, Chaostar)

Колкото и превзето да звучи, считам всеки свой контакт с гръцки музикант за досег с божественото. Все пак не може да си отраснал под сенките на Олимп и да не си попил нещо от пантеона, нали?
Малко преди концерта на Septicflesh в София Chris, творческият гений на бандата, успя да отговори на няколко въпроса. На вашите може да обърне внимание по време на бифор партито, организирано от Live & Loud в любимата на всички The Black Lodge.

Здравей, Крис, много ти благодаря за тази възможност!
Удоволствието е изцяло мое.

Чувствате ли се титанично след излизането на Titan? Как беше приет албумът от феновете и от критиката?
Вдигнахме лентата с Titan. Той се отличава като най-успешният ни запис досега – комбинира по прекрасен начин всички елементи, характерни за нашата музика. Невероятно доволни сме от обратната връзка, която получихме от хората.

Каква е основната идея зад този албум?
Тitan не е организиран около една-единствена идея. Текстовете се градят върху няколко истории, няколко различни теми, само че помежду им има дълбока смислова връзка, например контролирането на човечеството чрез страх е обща тема на Order of Dracul и Prototype. По аналогия можем да свържем Burn и Prometheus (казах ли ви аз за божественото! – бел. авт.). На всичкото отгоре Прометей е титан и така получаваме индиректна ‘вътрешнопесенна’ комуникация с едноименната Titan. Ground Zero е самостоятелна, бихме могли да я възприемем като пролог за всички останали песни. The First Immortal се занимава с единствения оцелял в постапокалиптичния свят. Както е характерно за албум на Septicflesh, интерпретираме разнообразни теми.

Толкова детайлно обясни, какво се крие зад всяка една от тези песни, че не мога да се сдържа да те попитам имаш ли любима сред тях?
О, това не би било справедливо. Все пак всички песни са мои, вложил съм много от себе си във всяка отделна композиция.

Разкажи ни, кой беше най-забавният момент по време на записите.
По време на работата с пражкия филхармоничен оркестър трябваше да дирижирам заради песента Dogma. Принципно не съм диригент, взел съм само няколко часа уроци, и бях много притеснен, това е огромен състав, професионалисти, надали ще се зарадват на някой аматьор. Но в крайна сметка всичко мина гладко, това бяха най-готините музиканти в Чехия!

Има ли някоя история, която много би искал да споделиш с публиката, но досега не си?
Прекалено много са, питай ме пак по-късно.

Тази година ще обикаляте по широкия свят с Moonspell. За какво се вълнуваш най-много?
Познаваме се с тях много добре и въпреки че си знаем магариите, сме под приятно напрежение от факта, че ще сме заедно на турне. Споделяме доста общи неща с тях, морета, музика… да. За пръв път ще представим Titan пред толкова много хора, а в Америка самото турне е толкова шарено, представя три коренно различни банди – нас, Moonspell и Deathstars.

Наскоро имаше промяна в състава на групата. Какво се случи с Фотис? Не очаквахме да напусне Septicflesh.
Зад този случай няма драма. Фотис сам приключи съвместната си история с нас и ние му пожелаваме късмет занапред.

И като си говорим за промени – включихте в редиците си Krimh, наистина невероятен талант. Няма ли обаче да си пречите взаимно? Не се ли струпват прекалено много и прекалено добри музиканти на едно място? 
Krimh е известен барабанист заради участието си в групи като Decapitated и Behemoth. Беше съвсем естествено той да е първият ни избор. Помолих го, човекът беше много ентусиазиран да работи с нас и нещата се получиха. Повярвай ми, включването му в Septic ни разкрива хоризонти, които досега не сме забелязвали пред себе си и нямаме търпение да запишем албум с него.

Ти си ‘концертмайстор’ и на още една група – Chaostar, която е вече повече от десетилетие сред най-известните гръцки банди. Какви са плановете за развитие? 
Chaostar е банда, коренно различна от Septicflesh. Тя е доста по-комплексна и в нея има повече място за експерименти. С последния си албум Anonimia правим крачка напред. Вече можем да свирим на живо, разбира се, при някои определени условия. Свирили сме в Белгия, Румъния, Гърция и всеки път сме получавали страхотен отзвук от публиката, затова искаме да правим още концерти. Оптимистично настроен съм, мисля, че има голямо бъдеще пред Chaostar.

Имал си удоволствието да работиш с една прекрасна формация, Inactive Messiah.
Да, с Лефтерис, басиста им, сме добри приятели и им помагах с каквото мога – записи, студио, оркестрации. По време на шоутата се забавлявахме адски много.

Един малко странен въпрос – върху какво си най-склонен да размишляваш?
Обикновено всичките си чувства и мисли влагам в музиката, но конкретна тема… моментните ми страхове, чувства, надежди, опасения намират отражение в текстовете, които пиша. Получава се доста сложна плетеница.

Кое е най-голямото предизвикателство, пред което си се изправял като музикант? И има ли нещо, което никога не би направил, ама при никакви условия?
Най-голямото ми предизвикателство… случи се миналата година. Трябваше да композирам програма за ансамбъл, който да я изсвири на 19. септември в престижна зала в Атина – как се композират 35 минути за два месеца! Както и да е, бяхме на турне в САЩ и се върнах през юли, затова имах толкова малко време. Беше ужасно невротична работа, натоварен график, просто пълен ужас. Е, всичко мина добре, но определено не бих го повторил!

Нека за момент си представим, че пътуването беше безплатно. Къде би отишъл на почивка и къде – на турне?
Бил съм на прекалено много места, но бих заминал заедно с приятелката си за Тайланд, Бали, някоя екзотична страна, да видим нещо различно. Колкото до турнето, интересно ми е какво ще бъде в Аляска, доста специално изглежда – не са много групите, които са стигнали до там.

Интервюто ни беше насрочено за петък, 13. и това провокира у мен желанието да те попитам, дали си суеверен.
От време на време съм се хващал да бъда, да. Но бих свирил на петък, 13. в компанията на стотици, стотици черни котки.

Кой е най-ценният съвет, който можеш да дадеш на младите, начинаещи музиканти? 
Определено няма рецепта за успешна кариера. Но бих ги посъветвал да следват неотклонно мечтите си и да са отворени към новото, като това ‘ново’ изключва хленченето, тщеславието и копирането на успелите.

Въпроси от серията ‘кой’:
Кой е творецът (художник, писател, музикант…), повлиял ти най-много и как?
Игор Стравински. Заради неговото ‘Пролетно тайнство’ се занимавам с музика.
С кого искаш да делиш сцена?
С Чък Шулдинър.
Кой е подпомогнал развитието ти най-успешно?
Един много специален лектор от университетските ми години.

Въпроси от серията ‘ако’:
Ако нямаше възможността да се изразяваш чрез музиката, кое изкуство би избрал?
Няма вселена, в която да не съществува възможността да се изразя чрез музиката.
Ако ти се налагаше отново да вземеш решението, дали да стартираш групите, в които участваш сега, би ли го направил, би ли започнал от нулата?
Определено.

Реплика за ‘чао’?
Ей, хора, благодарим ви за подкрепата и нямаме търпение да се видим съвсем скоро! Заповядайте на концерта ни в София!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото