Интервю с Ronnie Romero (INTELLIGENT MUSIC PROJECT, LORDS OF BLACK, RAINBOW)

„Музикантите трябва да създават музика, която да прави хората щастливи, а единственият начин да го постигнат е, да са щастливи, когато го правят.“

MH18: Здравей Ronnie! Нека започнем с LORDS OF BLACK. През 2018 година групата издаде „Icons Of The New Days“, който продължава да е актуален дори и днес. Откриващото парче е озаглавено „World Gone Mad“ („Полудял свят“). Моля те, разкажи ни каква беше лудостта обзела света през 2018 и каква е лудостта, която го е обзела сега. Нещо променило ли се е?

Ronnie Romero: Когато написахме този албум беше началото на социалната криза, хората се обръщаха срещу правителствата и политиците, защото започваха да осъзнават, че сме били лъгани дълги години, че живеем в лъжа. Точно и затова го написахме. Погледни заглавието „Icons Of The New Days“ („Иконите на новите дни“)! Като група и като музиканти гледахме как обществото реагира. Тези „Нови икони“ ни бяха натрапени от институции като телевизията, религията и политиците. Сега сме в разгара на тази криза, но като общество осъзнахме, че всичко е нагласено и че като общество трябва да реагираме срещу тези сили в сенките, които контролират всичко. Виж ситуацията с пандемията и как правителствата я „овладяват“. Потопени сме в лъжи, а те ни контролират повече от всякога. Дори ни казват дали можем или не можем да излизаме от собствените си домове! Така че не е различна, просто е еволюция на същата криза.

MH18: Споменаваш „сили в сенките“. В едноименната песен „Icons Of The New Days“ има един стих „Fantasize a new disease“ (Измислете нова болест). Звучи като предизвикателство към тези сили и те сякаш са го приели.

Ronnie Romero: Абсолютно (смее се)! Понякога не осъзнаваш какво се случва. Изглежда сме направили малко предсказание.

MH18: А какво е твоето предсказание? Ще успеем ли да преминем през тази криза?

Ronnie Romero: Всеки действа толкова индивидуално и никой не го е грижа за другите. В един момент това е напълно разбираемо, защото трябва да се грижиш първо за себе си и за семейството си. Единственият начин да се измъкнем е да работим като общество. Ако можем да сме единни, като група, би било различно. Вероятно ще ни отнеме време да разберем как да го постигнем.

MH18: Мисля, че говориш за революция…

Ronnie Romero: Да, но не в смисъла на революция, когато хората излизат на улицата и изгарят всичко. Това не е начинът. Трябва да приемем факта, че трябва да направим нещо за себе си и да не оставяме тези сили в сенките да ни диктуват какво да правим.

MH18: Последният албум на LORDS OF BLACK „Alchemy of Souls, part I“ следва същата посока. Концептуален ли е, защото е описан като част I?
Ronnie Romero: Да, концептуален е. Но материалът в „Alchemy of Souls“ се получи доста обемист и се наложи да го разделим на две части. Затова има Част I, а Част II e записана и вече е в звукозаписната компания. Искам да кажа, че беше почти готова още когато издадохме 1-вата част. Искахме да покажем нашите чувства на обществото и как успяваме да реагираме на нещата, които се случват в истинския свят. Може да приемеш LORDS OF BLACK като тайно общество от супергерои (разбира се ние не сме супергерои), но като скрито общество, което наблюдава света отгоре. И всеки път, когато издадем албум казваме на хората: „Това се случва, това ще се случи…“. Искаме да покажем чувствата си на нормални хора към тези турбулентни времена, в който живеем.

MH18: Кога можем да очакваме „Alchemy of Souls, part II“ да се появи на пазара?

Rоnnie Romero: Мисля най-късно октомври тази година.

MH18: „Sacrifice“ е много разпознаваема песен от албума. Клипът също е страхотен, но изглежда като продукция по времето на локдаун.

Ronnie Romero: Песента – не точно. Не бях част от групата в продължение на почти 2 години и когато отново се присъединих, албумът беше вече записан с друг вокалист. Получих обаждане от звукозаписната компания, защото смятали, че този вокал не е подходящ за музиката на Tony Hernando. Така че ми предложиха да се върна. Чух се с Tony Hernando, отново се присъединих към групата и записах вокалите наистина бързо. С клипът беше почти същото, но беше септември, имаше локдаун и нямаше как да пътувам до Испания. Затова заснех моята част от клипа в Букурещ. Да, това е един вид карантинен клип. (вижте го най-долу)

MH18: Годеницата ти също участва в клипа. Тя запалена ли беше по рок музиката преди да се запознаете? Харесва ли такава музика?

Ronnie Romero: Абсолютно! Това, че е запален рок фен е едно от нещата, което най-много ми харесва в нея. За първи път се срещнахме на един мой концерт. Тя е голям фен на WHITESNAKE. Много обичаме AOR музика и обикновено слушаме JOURNEY и VAN ZANT, а не само стандартните неща.

MH18: Да поговорим на INTELLIGENT MUSIC PROJECT. Как стана така, че започна да записваш музика с групата?

Ronnie Romero: Получих имейл от д-р Милен Врабевски да обмисля възможността да работим заедно. Получи се наистина лесно. Разбираме се чудесно от първия момент, в който се видяхме. Приех това като предизвикателство, защото докато слушах предишните албуми, записани без мое участие, попаднах на музика, която не е нито хеви метъл, нито хард рок. Беше предизвикателство и си казах: „ОК, харесва ми!“. Получи се лесно и наистина много бързо започнахме да работим заедно.

MH18: Как се чувстваш, когато виждаш какви са резултатите?

Ronnie Romero: Харесват ми! Чувствам се горд и като музикант и като певец. Ние вокалистите вечно се опитваме да докажем на себе си, че можем да направим нещо различно. Не може да пееш хеви метъл през цялото време. Както и преди споменах, това беше голямо предизвикателство за мен. В групата вече бяха участвали много именити музиканти – Simon Phillips (TOTO), John Lawton (URIAH HEEP), John Payne (ASIA), Joseph Williams (TOTO) и се запитах: „Мога ли да пея такъв вид музика или не?“ После видях ревютата за албумите, както и хората на концертите, които казваха: „Това е Ronnie Romero и звучи различно от другите проекти, в които участва“. Чудесно е да получиш такава обратна връзка.

MH18: Като говорим за различно пеене, какво ще ми кажеш за „Let It Go“? Това парче е спиращо дъха!

Ronnie Romero: То е едно от любимите ми, защото има джаз интро и е тотално различно! Беше вълнуващо и доста предизвикателно. Но когато чух окончателния резултат – беше наистина страхотен. Доказва, че можеш да направиш нещо наистина различно, а чувството е страхотно.

MH18: А другият диамант – „Listen“?

Ronnie Romero: Това вероятно е любимата песен от албума, защото докато я записвахме се опитвахме да намерих подход към вокалното изпълнение. Беше наистина трудно, защото като хеви метъл вокалист ми идваше да изкрещя и да си отпусна гласа здраво, но имахме нужда от нещо различно. Работихме доста усилено и когато чух крайния резултат си казах „Това е страхотно!“, защото звучи различно, но в същото време е и убедително, защото разказваш историята, а слушателите разбират, че е искрена.

MH18: В момента се подготвяте за турне след дълга пауза заради COVID-19. Нетърпелив ли си да излезеш на сцена и какви са твоите очаквания?

Ronnie Romero: Всеки музикант в света очаква този момент и се чувствам късметлия и съм благодарен да бъда отново на сцена. Вероятно 99% от музикантите обичат да бъдат на сцена. Имаме късмета да се завърнем и да свирим за хората като им представим новия албум „The Creaton“. Мисля че ще бъде страхотно. Хората очакват възстановяването на концертите. Мисля че това е перфектният момент да се завърнем на сцената и да се наслаждаваме с феновете. Последните няколко дена усилено репетираме. Bobi Rondinelli е на барабаните, а той е изключителен барабанист, Carl Sentance се справя страхотно с вокалите. Приготвили сме страхотно шоу, ще бъде много забавно и с много емоции. С INTELLIGENT MUSIC PROJECT ще предадем положително послание на хората, а те имат нужда от това, поради трудните времена, в които живеем.

MH18: Музиката на INTELLIGENT MUSIC PROJECT е доста разнообразна през годините. Има ли песен, която не изпълняваш ти, но много би искал да я изпееш и направиш по свой начин?

Ronnie Romero: Да, всъщност се случи на последното турне, което направихме миналата година. Сега отново ще имам шанса да я изпея, защото вокалът, който е в студийния запис – Richard Grisman няма да участва в турнето, така че аз ще изпея „Don’t Let Them Win“. На последното турне я изпълнявахме и аз винаги се наслаждавах на песента от сцената, дори оставах на сцената. Песента има страхотна енергия и наистина искам да я изпълня.

MH18: С VANDENBERG имате песен с красивото заглавие „Shitstorm“ (Буря от лайна). За какво се пее в нея?

Ronnie Romero: Тя отново е като един вид предсказание. Записахме албума в началото на 2020 в Лос Анджелис, точно преди пандемията и локдауните. Всичко беше наред. Аз летях до Лос Анджелис и записах албума. Когато обаче албумът излезе, името на песента изглеждаше VANDENBERG 2020 – „Shitstorm“. Всъщност перфектното заглавие за годината. А посланието в песента е доста директно – когато се мъчиш да се отървеш от проблемите, но те преследват.

MH18: В социалните мрежи имаше един твой пост за музикалната индустрия и хората, които се опитват да се възползват от теб. Тази песен има ли някаква връзка с това преживяване?

Ronnie Romero: „Shitstorm“ е за проблемите като цяло, когато си объркан и се опитваш да се измъкнеш, но не можеш, защото имаш лайна дори по главата си. Да, това може да се отнесе и към музикалната индустрия, чудесно ѝ пасва. Когато пуснах изявлението за бизнеса не ставаше въпрос само за звукозаписните компании, промоутърите или мениджърите. А за всичко около музикантите. Имам предвид дори и феновете. Знаеш, че някои журналисти се опитват надушат скандални новини само за да ги продадат. Работя професионално последнте 7 години и съм се натъквал на множество лайна, а не трябва да е така. Музикантите трябва да създават музика, която да прави хората щастливи, а единственият начин да го постигнат е, да са щастливи, когато го правят. Понякога е много трудно да се справиш с всичко, защото някои хора са като трън в задника. Можеш да чуеш: „Харесва ми пеенето ти, но не ми харесва прическата ти“, после им харесва прическата ти, но не им харесва пеенето ти, или ако им харесва прическата ти и пеенето ти, не им харесва как си облечен, или не им харесват обувките ти или татуировките ти. Няма как да се справиш с това. От другата страна са акулите в музикалната индустрия, които искат част от твоя дял и обикновено го искат без да са направили нищо, искат да те измамят, за да припечелят от теб. Да не забравяме и някои хора, който ти задават тъпи въпроси по време на интервю. Веднъж, когато бях в студиото с моята годеница един журналист ме попита за групитата… Няма как да го избегнеш, защото пред журналистите и феновете трябва да си любезен и готин, и заради това изяждаш много лайна! Ние музикантите сме обикновени хора и също имаме чувства!

MH18: Ти си инженер. Понякога липсва ли ти времето когато си работил като инженер? Музиката дава ли ти всичко?

Ronnie Romero: Харесва ми това, което правих в колежа и съм горд, че имам инженерна диплома. Музиката ми дава всичко и не ми липсва миналото. И все пак, когато изляза от музикалната индустрия ще бъда по-щастлив. Ако се пенсионирам след 10 години и имам собствено стопанство с домати и пилета, и всяка сутрин взимам пресни яйца ще бъда много по-щастлив.

MH18: Запален си по астрономията. Какво ти дава наблюдението на звездите, което музиката не ти дава?

Ronnie Romero: Любопитен съм от дете. Откакто учих за инженер се чувствам учен. Отраснах в много религиозно семейство. Ходихме на църква през 2-3 дена, а аз се опитвах да намеря отговори за себе си. А единственият начин за хората да намерят отговорите е да погледнат нагоре и да разберат дали има Бог или не. Запалих се по астрономията, изчетох много книги и те ми дадоха много отговори за живота. Най-важното, което открих за себе си е, че някои неща са предопределени, ако намериш пътя. Израстнах слушайки DEEP PURPLE. Когато бях на 14 нямах търпение да се прибера от училище в стаята ми, за да си пусна Made In Japan и да се преструвам че съм Ian Gillan пред огледалото. И така един ден се оказах на една сцена с Ritchie Blackmore. Това не е просто късмет, съдба е.

снимка: Ronnie Romero личен архив

MH18: В социалните мрежи имаш тематична снимка пред табела Silver Mountain. Как попадна на нея? Ти си „Man on the Silver Mountain“!

Ronnie Romero: В Румъния, в Трансилвания. Близо до град Брашов е градчето Раснов. Често ходим там с моята годеница. Има хотел и ресторант с типичната за Америка барбекю кухня. Един ден се обърках с GPS-a и внезапно се оказах при този знак.

MH18: В Румъния разпознават ли те често?

Ronnie Romero: Всъщност бях изненадан! Не се бях замислял за вероятността да ме разпознаят. Това не е страна с много рок фенове. Но да, на няколко пъти ме разпознаха: „Ти си Ronnie Romero от RAINBOW!“

MH18: Сега си световно известен вокалист, качвал си се на сцената много пъти. Липсва ли ти понякога да си отново в публиката, като фен и да се наслаждаваш на любимата си група?

Ronnie Romero: Чувството е същото, винаги съм бил рок фен. Никога не съм се възприемал като рок звезда.

MH18: А има ли група на чийто концерт би искал да бъдеш?

Ronnie Romero: Вероятно на една група, на която досега никога не съм бил на концерт – WHITESNAKE. Бих искал да съм на техен концерт в публиката и просто да гледам шоуто. Интересно е, че съм бил на една сцена с Tommy Aldridge за 2-3 концерта преди години. Познавам повечето от музикантите в групата, с някои от тях сме приятели. Но никога не съм ги виждал да свирят на живо, като фен. Така че бих искал.

  1. #1 написан от Анонимен (преди 1 година)

    Благодаря за интервюто. Многопластова личност, не се учудвам, че бързо са се сработили с д-р Врабевски. Интересно беше да науча, че това което той прави и обича, не винаги го кара да е щастли (в някаква степен така е при всеки, може би) и че си мечтае за ферма с домати и пилета… Точно това ѝ е хубавото на тази музика – отразява творците си в тяхната дълбочина и непринуденост.
    Добро интервю. Congrats!

    А. (44 г.)

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото