Grá_Ramsvarta_tankar_COVER.jpgТова с ревютата на албуми винаги ми е било малко странно. Да не говорим, че с ревютата на ЕР-та нещата са още по-необичайни. Може би едно от най-трудните неща е да опишеш и предадеш музика чрез думи, защото възприятието на музиката е много субективен процес. Но пък понякога въздействието на едно няколкоминутно произведение може да се окаже много по-интензивно и силно от една огромна, мислена години концептуална творба. Имам нелеката и бих казала отговорна задача да ви представя новото ЕР „Ramsvarta Tankar“ на шведите GRÁ. Една около осем минутна творба, включваща две песни. Едноименното „Ramsvarta Tankar“ и кавър на Lord Belial на песента „Osculum Obscenum“. Интересен избор на песен за кавър. Но предвид факта, че групата обяви нов етап в музикалното си и идеологическо развитие, може би пътят, който GRÁ се готви да поеме е този на западния окултизъм… кой знае. „Търпението е добродетел“, но надявам се този път шведите няма да ни накарат пак да чакаме години, за да чуем новите им идеи.

Тук само още ще вметна, че групата, и в частност Heljarmadr са по-вдъхновени и продуктивни от всякога. Още повече след вливането на нова кръв в състава около добре познатото ядро Heljarmadr, Maugrim, Dimann, в лицето на Vediger на баса и не безизвестният Natt, който най-после влезе в личното си амплоа на китарист. ЕР-то „Ramsvarta Tankar“, е предвестник на нещо по-мащабно, а най-хубавият момент (за мен) е, че извадиха Cursed 13 от пепелищата.

Grá_band_BIG_photo_by_AirikR.jpg

След общите приказки ще насоча вниманието ви към самите композиции. Присъствалите на концертите на GRÁ тук вероятно все още си спомнят концертното изпълнение на „Ramsvarta Tankar“. В студиен вариант обаче тя звучи много по-въздействащо, дълбоко и мистично. Барабаните, макар този път да са основният акцент в композицията пак са малко по-глухи, а басът е доста осезаем, което ѝ придава един много плътен „пепеляво-сив“, хипнотичен и обгръщащ саунд, който може да бъде определен като запазена марка на GRÁ. За мен е интересна идеята за преобладаващо неравноделния ритъм в почти цялата песен. Всички знаем, че тези ритми не са много характерни за западната/северната/ част от света. Като цяло на мен ми създава едно шаманистко, трайб усещане и въпреки мракът, който лъха от цялостното звучене аз лично усещам да се прокрадва и някаква жизнерадост сред цялата ритмика. Да, може да прозвучи леко извратено, мрак и радост…, но както казах възприятието на музиката е много субективен момент.

Кавърът е със запазена музикална структура на оригинала, но саундът е онзи, за който споменах по-горе – типичният за GRÁ по-басов, по-нисък и наситен и честно с вокала на Heljarmadr ми звучи в пъти по-добре за тази композиция. Вярно гласа на Thomas „Dark“ Backelin е доста по-злобен и яростен, но пък гласа на Heljarmadr придава на песента повече мистичност и дълбочина. Идеята за край на кавъра е леко… изненадваща (чисто творческо решение на GRÁ и липсва в оригинала) , но пък съвсем отговаря на заложения смисъл и послание, а именно ритуалът Osculum infame. So, kiss the goat! И очаквайте още добри новини от GRÁ.

„Ramsvarta Tankar“ излиза на 24 март чрез Carnal Records и ще бъде ознаменуван с два концерта в Гьотеборг на 24 март и в Стокхолм на 26 март. Знам, че е малко далеч от нашия ареал, но ако по това време се намирате наоколо не пропускайте партито.

–––––
9/10

Официални ресурси:
Website:
Facebook:
Youtube:
Spotify:
Bandcamp: