front coverBÖLTHORN са италианска група, която прави викингски дет метъл. И ако това не е достатъчно, за да грабне вниманието ви, музиката им, за щастие, е.

“Across the Human Path” е издаден в края на 2018 г. чрез Broken Bones Records/Envenomed Music. Албумът превежда слушателя през света на викингите, такъв, какъвто го виждат BÖLTHORN. Атмоферичното интро въвежда във владенията и живота на известните войни със звуци от битка, дъжд и подходящ инструментал. Речитативът добавя известна автентичност на иначе англоезичната творба на италианците. Същинската част на албума започва ударно със Sentinel, бърз и ритмичен трак, който предлага разнообразни вокали – от стандартни дет вокали, през чисти вокали, които напомнят напеви, до речитатив. Повечето песни в албума предлагат стабилна ритъм секция, добри и разнообразни вокали и сносни китари. Лиричното се открива основно в бриджа, някои китарни линии и тук-там в някой мотив. Една от най-мелодичните песни е Warriors – атмосферична, баладична и някак протяжна, без да дотяга. Най-дългата песен в албума (8:26) е и сред най-динамичните в траклиста. Редува тежко с лирично, протяжност с ритмичност и предлага разнообразно звучащи вокали и инструментал. Барабаните са на места маршови, другаде бавни и обрани. Доминират дет вокалите, но са използвани и чисти, които преминават в една част в шепот, а към края и в речитатив. Бек вокалите се съчетават добре с основните, използвани са добре и не отвличат фокус. Интрото и аутрото на трака са мелодични и атмосферични, а в парчето има и намигване към класическите поджанрове на рока и метъла с мръсния звук, характерен за някои от тях. След възпяването на войните, Midgaard продължава по-баладичната линия в албума и също съчетава влияния от различни поджанрове – от стария хеви метъл до леки дуум нотки. Въпреки добрия инструментал, вокалите изпъкват най-много в песента. На финала темпото отново се забързва с The Lair of the Beast и The Kaleidoscope. Лебедовата песен на италианските викинги представя албума доста добре и предлага всички елементи, които се откриват в него, съчетани уместно, напълно равнопоставени и задържащи интереса. Като калейдоскоп. Подходящ ударен финал с песен, която предразполага към хедбенгинг и спокойно може да вдъхне енергия в слушателя. Може би не за битка, но, да кажем, за пит – защо не?

Тематично албумът е сравнително разнообразен, но представя кохерентна картина. Темите в отделните песни са свързани, но разглеждат различни аспекти на това, за което говорят. Има пряко батални теми – битки, войни; но има и такива, свързани с културата на викинга и война – чест, представяне на самия войн, звяр и неговото леговище. Митологията, свързана с викингите, не е забравена. Разбира се, избраното божество, Тор, е свързано с война-викинг, а не с, да речем, фермера. Все пак песента, посветена на него (Thor) е друг аспект на викингското житие – духовния. Превеждат ни през Средната земя и някои по-общи неща за човека и неговия път – проклятието на времето, калейдоскопа на всички човешки неща – и в материалното, и в нематериалното им измерение. Не може да се каже, че “Across The Human Path” е изчерпателно представяне на човешкия път или дори на викингите, но е многоаспектно такова. Не е ограничено до битки, плаване и пиво. Обръща внимание и на културата на викинга, външния и вътрешния свят на война и човека. Врагът навън, демоните вътре, боговете някъде там в необозримото, живота и света наоколо в цялата им объркана, не винаги красива мозайка. Борба, търсене, разнопосочни завои – човешкият път, с две думи. Може да те надъха за битка (била и метафорична), да те отведе в един фантастичен свят, за да се откъснеш от реалния за час, или просто да послужи за добре звучащ фон.

Оценка: 8/10