BLACKMORE’S NIGHT – A Night In York

Който е бил на концерт на дуото Blackmore`s Night и обича ренесансова музика, знае какво да очаква от това лайв издание: особеното изпълнение на живо на певицата Candice Night и уникалната китара на Richie Blackmore ги превръщат в нещо повече от обикновено дуо. Това е една двойка, която живее един за друг, с много страст. Страст към музиката от едно време, без излишни движения, без модерни средства, без никакви технически нововъведения. В A Night In York на Blackmore`s Night бликат истински емоции – не изкуствени, а човешки. Емоции, които се движат. Ето защо, Blackmore`s Night са като жива атракция. Тук се осъществява взаимодействия, които могат да бъдат разбрани не само на чисто музикално ниво: групата и феновете са като произведение на изкуството, което рядко се случва в наши дни. Предпочитанието към инструментите и дрехите клонят към средновековния гардероб.

Заснетото събитие се случва късно вечерта на 30 Септември 2011 г., когато Blackmore`s Night гостуват в Йорк, Северна Англия. За първи път от четири години насам Richie Blackmore e в родината си; четири години, в които двата новоиздадени студийни албуми – „Secret Voyage“ (2008) и „Autumn Sky” (2010 г.) се класират съответно на 14-то и 15-то място в класациите. Така че, от там има достатъчно материал, който чака премиерата си на живо. Избрана е най-подходящата атмосфера за това: вековната Grand Opera House, топлината на избледняващия ден, групата и публиката, които  придружават дуото в музикалното му пътешествие през вековете.

“A Night In York“ е третото DVD на Blackmore`s Nigh. То не е просто концерт, филм, снимки и музика. Докато по-голямата част на музикантите днес следват точно определен сценарий и не се осмеляват да правят експерименти, при Blackmore`s Night импровизацията е от съществено значение. Може би това е също и заради стария навик на Blackmore преди всеки концерт публиката да се вгледа внимателно в пътната карта за следващите няколко часа, за да се получи това уникално съвместно пътешествие.

И така е правилно: A Night In York е едно напречно сечение на впечатляващата дискография на англо-американската фолк-рок група, с акцент върху последните два студийни албума и с фантастични лайв версии на песни като „Locked Within the Crystal Ball“ “ и „Darkness“ – основни примери за виртуозността на групата. Умението на Blackmore`s Night да прехвърлят лесно собствения си стил върху чужди композиции, разкрива чудесната интерпретация на почти непознатата балада на Bee Gees „First Of May“, което не е част от стандартната програма на Blackmore`s Night, но е едно спонтанно допълнение към тази специална вечер и специално „Благодаря!” на публиката в Йорк.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото