ANCIENT BARDS – A New Dawn Ending (2014)

На стрелкичката в youtube ѝ се зави свят от превъртане на In My Arms. Това само по себе си говори колко е успешно продължението на трилогията Black Crystal Sword A New Dawn Ending. Албумът е ‘само качество’ – запомнящи се мелодии, осезаема мощ, добре обмислена концепция. А хармонията между Sara Squadrani и Fabio Lione почти ми насълзи очите.

Но това далеч не са единствените достойнства на новия запис от Ancient Bards. Дванадесет песни, всяка една от които е самостоятелна епопея, изграждат почти двучасовата power симфония. Хоровете подплатяват продукцията и я правят още по-масивна, отколкото е. Единствената дума, която ми хрумва докато слушам A New Dawn Ending е… ами то всъщност няма. Останала съм бездумна и не спирам да въртя, независимо подред или разбъркани, парчетата от албума.

Най-много внимание, естествено, обръщам на The Last Resort. Ако трябва да си избирам фаворит, определено това ще бъде тя. Вече споменах колко е мелодична, хармонична, епична и ред други прилагателни. Но тази песен е едва началото. Интрото Before the Storm е най-кратката част от албум, пълен с десетминутни еталони за звучност.

Сред останалите забележителни композиции се нареждат сравнително кратката Spiriti Liberi и особено живата A Greater Purpose. A New Dawn Ending и Showdown се отличават с дължина – съответно 17 и 13 минути. Не знам за вас, на мен ми изглежда много – поне до момента, в който не свършиха и започнах с тях отначало.
В песните Across This Life и Flaming Heart човек може да открие спокойствие. Не че са по-бавни от останалите, просто имат по-меланхолично звучене.

След час и половина музика от високо ниво не искам пътешествието ми из света на кристалните мечове да приключва, но за съжаление само толкова ми се е дало да чуя. Затова превъртам – за пореден път.

9/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото