Седмото гостуване на SOULFLY в София

 Oколо 20:00 на сцената излезе първата група за вечерта – родната индъстриъл метъл шайка ALIEN INDUSTRY. Въпреки малката публика, която имаха, момчетата стартираха своя сет и постепенно успяха да привлекат повече хора в залата. Първоначално инструментите не се отличаваха добре в целия шум, но човекът зад пулта се намеси и не след дълго проблемите със звука бяха отстранени. ALIEN INDUSTRY ни разведоха из цялото си творчество и впечатлиха присъстващите души със самочувствието си, енергията си на сцената и най-вече с техничността си по време на изпълненията. Сбогувахме се с момчетата и зачакахме следващата подгряваща група.

Alien Industry

Alien Industry

След българите ALIEN INDUSTRY на сцената се качиха руснаците RHEMORHA, които бяха от далечен Сибир. Въпреки че идваха от толкова студено място, те успяха да загреят подобаващо публиката и да я подготвят за шоуто на SOULFLY. По време на сета на RHEMORHA публиката многократно се увеличи и сгъсти, а новодошли постоянно се появяваха. Направи впечатление, че някои от родните фенове бяха запознати с творчеството на сибирците, а имаше и такива, които за първи път ги виждаха. Резултатът – музикантите бързо успяха да им влязат под кожата. По време на шоуто на RHEMORHA се заформиха и първите circle pit-oве за вечерта. Присъстващите изпратиха сибирците с бурни овации, показвайки, че ще се радват, ако групата дойде отново на българска земя.

SOULFLY

SOULFLY

Гвоздеят на вечерта бяха всеобщите любимци SOULFLY. Само че бяха онзи гвоздей, който потъва в киселото мляко. Групата свири за последно в България преди две години и тогава стана ясно, че им е нужна една дълга почивка преди да се върнат на сцената. Те обаче са на друго мнение и се завърнаха още по-изморени. Сетът започна силно с „Frontlines“ и култовата „Prophecy“. Глътка свеж въздух беше барабанистът Zyon Cavalera, който, като най-млад в състава, имаше най-много хъс и удряше барабаните и вътреше палки във въздуха като издялкана рок звезда. Явно усещащи желанието на слушателите, групата беше подбрала тракове предимно от първата половина на дискографията си. Успяхме да чуем и чисто нова песен „The Summoning“, която звучеше като поне 3 други техни песни, но нека изчакаме студиен запис преди крайното осъждане. Току виж новият албум вкара SOULFLY в нови славни години. Китаристът Marc Rizzo беше виртуоз и направи интересно солово изпълнение, включващо хитове на IRON MAIDEN, SLAYER и др.

SOULFLY

SOULFLY

Изненадана на вечерта бяха „Babylon“ от „Dark Ages“ (2005) и замяната на „Roots Bloody Roots“ с „Refuse/Resist“ от времето на SEPULTURA. Сигурно съм единственият човек, който смята, че отдавна е минало времето, в което SOULFLY е трябвало да спрат да свирят на живо песни на всякакви бивши и странични групи. Въпреки това изборът им се оказва правилен в името на шоуто, защото това беше пика на вечерта съдейки по реакцията на публиката. Феновете чуха любимите си песни и това беше важното. Краят сложиха с микс от „Jumpdafuckup“ и „Eye For An Eye“.  Max и компания имат желанието да поддържат SOULFLY завинаги, но е под въпрос дали имат силата да го направят.

Вкусът, който остави този концерт е по-скоро солен, ако не горчив. Залата не беше и на половина пълна. Въпреки стабилно намаляващите фенове по техни концерти, за тях публика винаги ще има, което може би е поддържащия фактор за SOULFLY. Никой не може да отрече влиянието и името, което са SOULFLY, но все пак се нуждаят от една здрава почивка и се надяваме да я вземат до следващата ни среща с тях.
Сетлист:

Frontlines
Prophecy
Fire
Porrada
Blood Fire War Hate
Rise Of the Fallen
The Summoning
Mars
No Hope = No Fear
Downstroy
Guitar Solo
Bleed
Plata o Plomo
Tribe
Babylon
Refuse/Resist
Back To The Primitive
Jumpdafuckup / Eye For An Eye

Снимки – ALIEN INDUSTRY

Снимки – RHEMORHA – скоро

Снимки – SOULFLY

SOULFLY

SOULFLY

Текст: Viper и Радина

Снимки: ArthurDent

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото