Старт на „мрачната“ одисея на ODD CREW

Едва ли има нужда да обяснявам кои са ODD CREW и какво са дали и продължават да дават на българската метъл сцена. През годините групата натрупа класа и самочувствие и продължава да ги показва до ден-днешен. Поредното доказателство е чисто новият албум “Dark Matters (Part I)”, който вече е на пазара. За да отбележи излизането на записа, бандата обяви промоционално турне, което стартираше с две дати в столичния клуб „Терминал 1“. Първата дата съвпадаше с датата на излизането на творбата – 27-и май.

Всъщност, ODD CREW представиха предпремиерно новите песни на най-верните си фенове на т.н. „скрито събитие“, за което знаеха само членовете на официалния фен клуб на бандата. Така, че най-верните почитатели бяха с леко предимство пред останалите. Но това не им попречи да дойдат и на този концерт. Освен гореспоменатите класа и самочувствие, през годините четворката натрупа и солидна фенска маса, която постоянно се увеличава. И сега феновете не се посрамиха, а напълниха клуба и създадоха атмосфера, която може да се види и усети само на концерти на ODD CREW. Неведнъж от групата са заявявали, че с феновете са като едно семейство (тази вечер Васко Райков го повтори няколко пъти) и това се потвърди за пореден път. Най-важното обаче е, че има приемственост и любовта към групата се наследява. Доказателството – присъстваха цели семейства, а зрителите бяха от всякакъв пол и възраст. Сред публиката се забелязаха и известни музиканти, дошли да подкрепят колегите си – нещо, което бе отчетено от вокалиста.

Половин час преди предварително обявения начален час 20:00 ч. в клуба все още присъствието бе рехаво, но това е нормално, хората са свикнали да пристигат минутки преди началото, а и все пак денят бе работен. Използвам времето до началото да разгледам обстановката. Близо до входа бе разположен щанд с артикули, свързани с групата и албума, а баровете работеха на пълни обороти и предлагаха разнообразни напитки. Приятно оформен плейлист с класически парчета забавляваше присъстващите.

Постепенно пространството пред сцената започна да се пълни с почитатели, вторият етаж също набираше скорост откъм посетители. Точно в 20:00 фоновата музика спря и се разнесе интрото. Сцената притъмня и един по един музикантите започнаха да заемат местата си под оглушителния рев на присъстващите.

2 години са твърде много време и още от първата песен се усети, че и феновете, и бандата бяха зажаднели за срещата си. Логично, първата песен бе откриващата в “Dark Matters (Part I)“ и един от синглите “Morning Lights“. В своеобразната първа част чухме целия нов албум, а парчетата бяха изсвирени по реда, в който фигурират в записа. След втората песен бе и първата „реч“ от вокалиста Васко Райков. Той честити на всички новия албум и началото на турнето и отбеляза края на дългото чакане да излязат на сцена пред хора. И наистина, четиримата показаха хъс, енергия, желание за изява и мотивация, достойни за уважение. Паузата определено им се бе отразила (и нямаше как да е иначе – това са на практика 2 години без концерт и то не по тяхно желание, а по принуда), но все пак показаха отлична форма. Не малкият опит на сцена също оказа своето влияние. Личи си, че момчетата вече са зрели мъже и се държат зряло и на сцената. Перфектната сработка и вроденият талант също не са за подценяване. А новите песни са все по-изискващи и представянето им на живо не е лека задача. Признавам си, че бях слушал албума няколко пъти, но нищо не може да се сравни с живото свирене. Бих казал, че групата е на световно ниво – и като изпълнение, и като композиране, и като продукция. Тази вечер това се усети в много сериозна степен. От друга страна, харизматичното им излъчване е способно да раздвижи и най-хладнокръвните хора. И неслучайно „ODD-F*CKING-CREW” – бойният вик на заклетите фенове на бандата – ехтеше след почти всяка песен. По време на “Wasted Days” певецът се заигра със зрителите, а след края ѝ поздрави с „добре дошли в семейството“ тези, които присъстват за първи път на концерт на групата и отново разигра присъстващите с характерни жестове. Между “Walk A Mile” и “Farewell” Райков не пропусна да отбележи всички, които по един или друг начин са замесени в създаването на новия албум и промоцията му, без да споменава имена, защото са твърде много. Освен това спомена, че по време на принудителната пауза са написали и записали страшно много материал, който ще ни представят постепенно във времето. Новата творба ще бъде последвана от още 3 от цикъла – изказване, което бе посрещнато бурно от феновете. „Надявам се, че успявате да усетите всички тези “Dark Matters” така, както ние ги усещаме“ – реплика, която обобщи първата част от концерта.

С “Desert Skies” – финална и в албума – завърши представянето на “Dark Matters (Part I)”. Добре познатите рифове на „Fallen Down” от дебютния “We Are What We Are” дадоха началото на втората част от шоуто, съдържаща познати песни от предишните албуми на бандата, и вдигнаха допълнително градуса на емоциите. „A Bottle Of Friends” от едноименния втори запис накара по-емоционалните зрители да се разскачат. Бонзи демонстрира уменията си с впечатляващо дръм соло след края на парчето, а “Mark These Words” отбеляза първия опит за мош пит. Със “Stuck” бандата отново ни върна към първата си творба, а изпълнението ѝ завърши с кратка заигравка с иконичната “Sabbath Bloody Sabbath” на титаните BLACK SABBATH. “We All Die” (последното парче от дебюта) пък бе посветена на всички онези значими личности, които изгубихме в последните две години. Изпълнението на “Two Steps To Hell” включваше дълго инструментално соло, в което главно действащо лице бе китаристът Васко Първановски. Поредна заигравка с публиката беляза изпълнението на може би най-емблематичната песен на ODD CREW, която фигурира във всичките им концертни изяви – “I Ain’t Losing Myself” и в която активно участват и феновете. И този път мнозина драха гърла по време на нейното изсвирване, а след финалните акорди очакванията бяха и за фактически край на концерта. Не и този път. Като част от шоуто музикантите свалиха инструментите, а от залата се разнесоха викове: „Още! Още! Още!“. Момчетата се спогледаха и… взеха отново инструментите. За да ни подарят още една емблематична песен от “We Are What We Are”“Pyre” и да доизцедят останалите ни силици. Шоуто бе пълно – докато свиреше солото, китаристът Васко Първановски бе поет от ръцете на публиката пред сцената и бе понесен на краудсърфинг. А в края на парчето зрител също се оказа вдигнат във въздуха и понесен на ръцете на присъстващите. На фона на аутрото “Till It Ends” четиримата си взеха „довиждане“ с присъстващите с много усмивки и положително настроение, а някои щастливци се сдобиха с палки за барабани.

Както неведнъж съм казвал, оценката за едно събитие е изражението на присъстващите след края му. И този път нямаше човек, който да си тръгне намръщен. Мнозина чувстваха сериозна умора, но усмивките и щастливите физиономии не напускаха никого. Със сигурност доста фенове ще си спомнят за събитието дълго време – особено ако не са решили да повторят преживяването на някоя от следващите дати от турнето. Във всеки случай важното е, че си припомнихме какво е да преживееш концерт на ODD CREW – защото концертите на бандата се преживяват. И преживяването винаги е уникално, неповторимо и унищожително.

Благодарим ви, Васко Райков, Васко Първановски, Марто и Бонзи, за поредното невероятно преживяване на ваш концерт!

S. P. R. F.!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото