Интервю с Onkel Tom Angelripper – SODOM

Във връзка с предстоящия, юбилеен концерт на траш метъл великаните SODOM в София на 15.09.2021г., направихме интервю с водещата фигура в групата – Onkel Tom Angelripper, специално за читателите на Metal Hangar 18.

Всеки концерт на SODOM в България е значимо събитие за нас, а сега предстои юбилеен, какво може да очакваме?
За нас, всяко посещение при вас е много специално. Винаги сме се чувствали комфортно, но този път ще искаме да възпроизведем концерта, който направихме преди 30 години със същия сетлист.

Как определяш сегашния състав на групата? Това ли е оптималният състав към момента?
Да, напълно! Момчетата са щастливи, че свирят в SODOM. Имаме една камара идеи и репетираме постоянно. Досега са ми липсвали тия хора, в този състав

Отново издадохте страхотен албум. Има ли връзка тематиката на Genesis XIX със събитията в глобален мащаб? Коя идея стои зад него?
За мен винаги е важно да бъде изложена и критикувана актуална социална тематика. Не харесвам фантастичните текстове, които някои метъл групи използват за текстове на песните си. Текстовете се нуждаят от съдържание и изявление. Ето бързо изложение на съдържанието на песните:
BLIND SUPERSTION – Идеята, да презапишем това интро от 1988г. възникна в репeтиционната. Тъкмо бяхме в процес на планиране на сетлиста. Бяхме взели решение на концертите да присъстват неща от старите плочи и – ето ! Ние сме свързани с историята на групата си, без да забравяме от къде идваме.
SODOM & GOMORRAH – Идеалното отварящо парче според мен в тоя албум. То съдържа всички запазени символи на групата от 80-те. Структурата на песента е сложна и съобразена с вокала. Безброй шедьоври (включително много заглавия, написани от нас самите), които обичаме и до ден днешен, послужиха като модели за писане. Можете да различите, когато групите са предпочели да репетират песните си заедно, в репетиционна, което и ние правим до ден днешен. Лирически, песента описва много деликатен момент от старите градове Содом и Гомора. На „Добрия“ Господ това изобщо не му харесва и оставя гнева си да се излее над тях по формата на огън и сяра.
EUTHANASIA – Типична траш граната, която може да излезе само под перото на Франк. За мен, песента е като изгубено съкровище от времената на Persecution Mania и ме катапултира във великото минало. В тъмната глава на нашата история тази дума е била използвана, за да оправдае зверства и убийствата, в днешно време всеки би трябвало да има право да избира между живота и собствената си смърт.
GENESIS XIX – Едно от първите заглавия, които написахме след смяната на състава през 2017 г. За мен той олицетворява зората на нова епоха на SODOM. Комбинацията от меланхолични рифове и светкавични траш атаки предопределиха песента като откриваща за последните концерти. Текстът отново е за унищожаването на S&G от Божията ръка (в действителност това вероятно е бил удар на метеорит …) и историята за „Лот“ и дъщерите му. Библията предоставя доста историческа информация и човек научава много за живота на хората по онова време. Дори „невярващите“, към които се числя и аз, все пак трябва да погледнат.
NO LONGER MY COUNTRY – В миналото сме използвали по-рядко тази смесица от взривни удари и средно темпови рифове. Сега пак беше време. Особено след като наехме барабанист, който е е осъвършенствал този музикален финес. С удоволствие си спомням цитата от нашия звуков инженер Сиги: „Безмилостен – една от най -добрите песни на Содом за всички времена“, с който мога само да се съглася. Първоначално за това заглавие е предназначен английски текст. Но защо не отново нещо „немско“? Имах детството си през 60 -те и 70 -те години, младостта си през 80 -те. И въпреки всички пророчества за обреченост и добродетели, там наистина всичко беше по -добре. В момента живеем в гаден свят, пълен със страх и несигурност. Но мисля повече за следващите поколения, които ще трябва да плащат за лошите ни политики. На всичкото отгоре кризата с „Короната“. Топи се леда на невежеството и разкрива огромна купчина лайна, пълна със социални несправедливости и оплаквания.
GLOCK n ROLL – Тя е една от любимите ми в албума. Гадният основен риф на Yorck преминава (поне за мен) през костта, пре-хоруса попада направо под кожата ви. Соловата част олицетворява „хеви метъла“ в най-чистата му форма. Също така с това заглавие съм щастлив, че имам барабанист, който държи ритъма толкова прецизно и силно, като изцеден Glock 20 в напълно автоматичен режим. Текстът отново е за сериен убиец. Той не убива от алчност, отмъщение или политическо разочарование. Той убива, за да види как човек умира пред собствените му очи. При избора на заглавието на песента, дълбок обсег в кутията на играта на думи, посещение на стрелбището и силна глътка от бутилката Jacky.
THE HARPOONEER – Песен толкова дълбока като Тихия океан и същевременно мощна като цунами. И за пореден път нашият китарист Yorck се доказва като първокласен композитор. В ретроспекция песента ми напомня за „Show no mercy“ на Slayer на места, но това със сигурност е напълно неволно. За разлика от песните „Tribute to Moby Dick / Silence Is Consent“ от албума „GWYD“, който за съжаление се занимава с все още актуалното безсмислено и масово клане на китове, става дума за тогавашните жизненоважни начала на китолова и историята на капитан Ахаб и неговата ожесточена отмъстителна кампания срещу едно-единствено Божие създание, водена до смърт. Едноименният роман на Херман Мелвил, разбира се, е задължителен за четене, а филмовата адаптация с Грегъри Пек е особено важна.
DEHUMANIZED – „Ние не правим тази музика, за да печелим приятели“ … това беше един от нашите девизи в началото на 80 -те. По принцип това не се е променило и до днес и понякога струи от нас. В крайна сметка остава само черна пепел и отчаяно възмущение от неконтролирания и нечовешки свят, в който живеем, под формата на това музикално изпълнение. И точно така възникна текстът, роден в мислите ми за бъдеще, което вече нямаме и което ме оставя напълно зашеметен …
OCCULT PERPETRATOR – Още един шедьовър, излязъл изпод перото на Франк. Тук можете ясно да чуете страстта му към остри и сухи кости на Thrash рифове, съчетани с предпочитанията му към класически рок китаристи от 60-те и 70-те години. Средният раздел може да звучи малко необичайно за редовния слушател, но заглавието е и остава страхотно. Ние знаем много добре, че не е нужно да се придържаме към всяка тенденция и че по принцип няма подходяща такава за нас. Но лично аз винаги се радвам на успешна и креативна композиция. Става дума за вечната борба, за един справедлив свят и безнадеждното усилие да се борим и победим враг, по -малък от песъчинка (цитат от Урсула фон дер Лайен … хахаха …). И само привилегированите народи на север ще се възползват от ефективна ваксина. Вирусът ще мутира по целия свят и в един момент всички в южното полукълбо ще се насочат на север и ще получат достъп до нашите зони на комфорт у дома, със или без насилие, независимо дали ни харесва или не.
WALDO & PIGPEN – Типична гръмотевична буря от перото на Франк. Точно като песните, които са най-обичани в нашия албум Agent Orange.W&P (това са били техните кодови имена) са двама пилоти на хеликоптери, които попадат под силен огън по време на навлизането им на вражеска територия във Виетнам. Всъщност нищо необичайно, но аудиозаписите на радио комуникацията между двамата бяха преоткрити през 2016 г. Просто трябва да се поставите в почти безнадеждното им положение, за да разберете какво означава страхът от смъртта. Пигпен (Марк Гарисън) по -късно публикува книга за опита си в тази безсмислена война.
INDOCTRINATION – Малко пънк? Защо не!? Когато е забавно. Добавете малко хоров тътен и скърцащ басов звук и вече имаме идеалния барабан за предстоящите шоута на Содом (2026 ???). Но не се притеснявайте, градушка бомби остава в комплекта. Наистина го очаквам с нетърпение … Наздраве! О, текстът: Трябва да внимаваме, че в един момент няма да изтръгнем оскъдното си съществуване като безсмислени същества и да залитаме над тези планети като безсмислени фигури. Може би като чипирани индивиди, които вече нямат собствено мнение, дистанционно управлявано от имплантирания носител на данни в главите ни. Научна фантастика? Кой знае….
FRIENDLY FIRE – Ето това е: любимата ми песен в албума. Не мога да повярвам или дори да опиша колко много обичам това парче. Сигурен съм, че FF ще бъде посоката на следващия албум. И сега дори вярвам, че умелото подреждане и съчетание на нотите на нашата система от дванадесет стъпки прави музиката (… като цяло …) толкова разнообразна. Боже мой, само да знаехме това тогава. Често при военна ситуация войниците трябва да насочат оръжията си към своите другари, които се намират в близост до вражески позиции. Жертвите са били приемливи, спрямо цялостната победа в битка. Също така, голям брой предполагаеми вражески самолети, са били свалени от небето …

Как глобалната пандемия промени метъл сцената? Какво мислите за онлайн концертите, които някои групи направиха миналата година?
За съжаление много групи не оцеляха в това. Но ние го преживяхме добре. Прекарахме повечето време за писане на песни по време на изолацията, но това беше единственият положителен момент. Тази пандемия е катастрофа, особено за артисти и музиканти. Трябваше да отменим или отложим всички наши концерти миналата година. Държавната помощ беше напълно неадекватна. Изкуството и културата не са много важни в Германия. По принцип имаме своя кариера, но това е срамота. Но кой има решение на проблема? Кой знае кога ще продължи всичко по нормален начин? Сега целият свят изглежда извън контрол .

Като група, Sodom съществува от около 40 години, коя е основната идея, която те кара да вървиш напред, която те кара да продължаваш?
Мисля, че е много важно да останем творящи и в добро здраве. Тази музика е моят живот и не искам да мисля за край. Имам толкова много планове за бъдещето на SODOM. Искаме да се наслаждаваме на тази музика възможно най -дълго. Никога не променяйте корените си и никога не забравяйте откъде идвате! Но в крайна сметка целият успех и стабилност са резултат от здрава работа. Да, ще дойде и времето, когато ще се сбогувам…

Според теб, може ли глобалната пандемия да бъде предпоставка за установяването на нов тоталитарен ред?
Вярвам също, че тази пандемия може да повлияе на цялата световна политика. Никой не знае откъде идва този вирус. Не се притеснявам за себе си, но всичките ни грешки ще бъдат платени от идните поколения.

В България SODOM имат култов статут, според теб каква е причината за огромната популярност на групата тук?
Ние бяхме първата истинска метъл група, която свири при вас зад желязната завеса и после редовно отново правихме концерти при вас. Концертът на нашето DVD, който записахме в София, също играе важна роля за популярността ни в България. Ние имаме силна фенмаса в България и това ме прави наистина горд!

Ако на 15.09. не повече от 200 души се появяват на концерта, как би реагирал?
Хахаха…. Нямам представа! Ще се състои, така или иначе, няма значение колко хора има там!

Каква е разликата между SODOM в ранните години и сега? Смятате ли, че сега сте в апогея си като група?
Не, няма голяма разлика. Ние сме една от малкото групи, които са останали верни на стила си, но винаги се опитваме да пишем по -добри песни, но запазваме духа на добрите стари времена.

Има ли музикант, който би искал да наемеш в SODOM, но не си го направил?
НЕ!!!!

Има ли албум от SODOM, който би искал да пренапишете и кой е той?
Не. Всеки албум има свой собствен чар в оригиналната версия и не може да бъде повторен.

Кои от хората, с които си се срещал в живота си, наистина ти липсва?
Разбира се, липсват ми много хора от семейната ми среда , в момента ми липсва Ларс Петров, който почина миналата година. Бяхме много добри приятели и често купонясвахме след шоуто. Все още ми липсва Леми, разбира се. Но това е животът. Всички те остават в спомените ми завинаги.

Ако можеш да започнеш нова група точно сега, каква би била тя?
Мисля, че един ден ще създам истинска пънк група. Много обичам тази музика. Пънкът винаги е оказвал огромно влияние върху нас. Можете да чуете това в много песни. Просто изоставете ординарния път и комерсиален рок.

Би ли изиграл ролята на Леми Килмистър във филм?
Не знам. Не съм актьор. Просто мисля за това кой би могъл да изиграе ролята в моя филм.

Няколко последни думи към българските фенове?
Много сме щастливи да ви видим отново всички. Благодарим ви за подкрепата през последните десетилетия. Обичаме ви! Ще се видим скоро!

 1. #1 написан от sodomaniac (преди 8 месеца)

  Нямам търпение(още 2 седмици) да видим СОДОМ на живо и то на родна земя! Група-култ, достойна за уважение! Надявам се, че доста хора ще дойдат да ги гледат в този им състав – със сигурност ще направят незабравимо шоу! Наздраве!

 2. #2 написан от unkel D (преди 8 месеца)

  Мале, същия сетлист от 91ва(и не само …според мен)! Голям подарък за истинските фенове на Sodom !!! Чакаме ви Uncle Tom and Co. !

 3. #3 написан от peev (преди 8 месеца)

  SODOOOOMYYY !!!!

 4. #4 написан от tommy sutch (преди 8 месеца)
 5. #5 написан от MIROSLAV-VELZEVUL-666 (преди 8 месеца)

  Sodom са една от бандите с която съм „жив“ и с която ще пукна.Много ярко си спомням как през средата на 90-те благодарение на тях преживях труден за мен период от моето съществуване.При тях няма показност,надменност,префърцуненост…Теса ФЕНОВЕ които правят своята МУЗИКА за ФЕНОВЕ…ВЕРНИ ДО ГРОБ!!!

 6. #6 написан от polly (преди 8 месеца)

  НЯМАМ ТЪРПЕНИЕ ДА ДОЙДЕТЕ В МОЯТА ДЪРЖАВА.ВЪЛНУВАМ СЕ МНОГО ТЕЙ КАТО ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЩЕ ВИ ВИДЯ НА ЖИВО.ДОСТА ДОБРА ГРУПА СТЕ. ЗАПАЛИХ СЕ ПО ВАС КОГАТО ЧУХ ЗА ВАС ПРЕДИ 4 Г И ДО ДЕН ДНЕШЕН ВИ СЛУШАМ С ГОЛЯМО УДОВОЛСТВИЕ.ХАРЕСВАМ И ВАШАТА ДЪРЖАВА.ГЕРМАНИЯ Е ЕДНА НЕВЕ.ОЯТНА ДЪРЖАВА.ОЧАКВАМЕ ВИ В БЪЛГАРИЯ НА 15 СЕПТЕМВРИ.

 7. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 8. Коментари за тази публикация
В началото