Интервю с ALIENS IN SEARCH OF SPACE NAR

Що за име на група е ALIENS IN SEARCH OF SPACE NAR?  Търсим отговор на този въпрос в разговор с трима български и един американски музиканти.

Итън Шейбър – инженер от Лонг Айлънд, завършил физика и нано химия, живее в София и работи за технологична компания, базирана в Германия. Музиката винаги е била част от живота му, има издадени песни както в Щатите, така и тук в България. Свири на пиано, китара и виола, а в Aliens In Search Of Space Nar е вокал и китара.

Итън, как се намерихте с останалите членове на групата и как решихте да свирите заедно?

Итън: Случайно видях в една Фейсбук група за чужденци в България публикация от Явор Разбойников, който търсеше вокал за група. Писах му, той ми прати демо. Музиката им приличаше на Audioslave, Rage Against The Machine, имаше песни и в неравноделни размери. Реших да се видим и проверя на живо какво правят и как мислят. Харесахме се и започнахме да правим музика заедно.

Явор Разбойников е бас китаристът в Aliens In Search Of Space Nar.  Повече от 30 години свири в различни български групи, има интереси и в областта на звукозаписа.

Явор, трудно ли беше началото за групата?

Явор: Бяхме започнали да правим музика като инструментално трио (без Итън). След доста дълго търсене, безкрайни проби, телефонни разговори и срещи с най-различни хора попаднахме на Итън. Той е страхотен музикант, композира  изключително естествено и с лекота се включва и в най-щурите ни идеи.
Още на първата ни среща установихме, че се разбираме музикално изключително добре и че заедно правим нещо, което е съвсем различно. На практика оставихме старите си композиции и започнахме от нула като квартет. Създаваме музика лесно – достатъчно е някой да подхвърли музикална фраза, останалите се включват и често минути по-късно вече имаме основата за бъдеща песен.

Колко песни имате до момента?

 Удоволствието от свиренето прерасна в идея да направим албум. В него сме включили 10 песни, но имаме поне още толкова, които чакат подходящ момент да бъдат завършени, обяснява Мишо Михайлов, който освен че е китарист в групата е завършил Националната музикална академия с китара, свири и на виолончело и пиано.

А защо се кръстихте Aliens In Search Of Space Nar?

Отговаря Ники Иванов, барабанистът на групата – също музикант с дългогодишен опит в българската рок сцена, познат е ней-вече като член на Soundprophet. Ники се занимава с видеомонтаж в една от националните телевизии и е основната сила за създаването на видеоклипове на групата. 

Ники: Трудна задача се оказа изборът на име при хора, които са се формирали в толкова различна културна среда – асоциациите на български и американски музикант към едно и също име са съвсем различни. Обсъждахме доста варианти и в крайна сметка избрахме Aliens In Search Of Space Nar – име, което ни харесва и доста добре пасва на музикалните ни търсения. Името на групата препраща и към предишен проект на Итън от времето му в Ню Йорк  – Little Alien. Интересното е, че  вторият участник и композитор в Little Alien е James Meslin – в момента звук и продукция за Дрийм Тиътър (Грами за “Best Metal Performance” 2022 за песента “The Alien” . Въобще извънземната тематика е здраво вплетена в историята на групата 😊

Първото ви видео „Rumen (да живей)“ се радва на доста гледания в социални мрежи, а скоро пуснахте и още три песни. Какво предстои?

Мишо: До момента сме пуснали два клипа и два видеозаписа от живо свирене от репетиционната ни. Имаме амбиция да направим още видеа на наши песни, но преди това –  на 11 април, ще представим албума ни с концерт в столичния клуб Микстейп 5

Явор: Смятаме да свирим и на други места след това – все още търсим аудиторията си. Също така ще продължим да правим музика, а Итън има планове за нови песни и с личния си проект – супер селски, ироничен и супер куул. Нарича се selqnin dion. Итън свири сам на почти всички инструменти в него, само Ники е поел барабаните. И текстовете му са на български! Ето това е нещо, което планираме да направим и с извънземните – нова музика с български текстове. 

Благодаря ви за този разговор и успех в търсенето на космическия нар!

Aliens In Search Of Space Nar: Благодарим и ние и не забравяйте да се настроите на космическа вълна като ни последвате в Ютюб и Фейсбук:

https://www.youtube.com/@AliensInSearch
https://www.facebook.com/AliensInSearch

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото