VORGA – EP „Radiant Gloom“ (2019)

vorga-cover-1

Може и да досаждам с това, но винаги съм казвала, че блек метъла сам те намира, не обратното. Така се случи при мен и с VORGA. В едни досаден и почти непоносим понеделник те влязоха с гръм и трясък в малкия ми черен свят, носейки страст, мистика и красота, а музиката им се настани трайно в дните ми.

VORGA ще ви предложат една необикновена и хармонична смес от студ и жар, от меланхолия и жизненост, от традиция и новаторство. Класически за блек метъла елементи и похвати умело са съчетани със съвременно звучене и уникални музикални идеи.

Групата, макар и интернационална идва от една от най-интересните части на Германия – Black Forest. Може би затова и музиката им носи онази ефирна мистика, която само там можете да усетите. Китарите са изтеглени съвсем на заден план, но рифовете и невероятната хладна мелодика носят дъха и усещането от прозрачната ледена мъгла, която се стеле в мрачните, вековни гори на Черната гора и се просмуква безмилостно в тялото. Точно като ненатрапчивите, но дълбоко красиви мелодии, които ще продължават да звучат в главата ви дълго след като музиката на VORGA е отзвучала.

Цялостното усещане от музиката в „Radiant Gloom“ е за нещо огнено, стремително, почти на път да излезе извън контрол, но и много сдържано и премерено, като ярост, която се надига, но е овладяна преди да се превърне в грозота и пустошешие.

Вероятно това усещане се създава от барабаните, които са доста сложни, енергични (да, не липсват и любимите на всички бласт биийтове, но те са в доста премерено количество и по-скоро са като някаква интерлюдия на всичко останало) и изтеглени на най-преден план заедно с вокала, който в голяма си част следва мелодията на китарите.

Албумът започва с много енергия. Хваща ви и направо ви повлича като лавина след себе си и няма да можете да го оставите до последния такт, а колко пъти след това ще натиснете replay… сигурна съм ще е повече от няколко пъти.

„Divine“ ми стана любима. Като вплетени идеи и мелодии, може би „най-богатата“ музикално за мен. Но „Hunger“ няма как да не я отличите. Носеща щипка депресивност и тъга в сърцевината си, тя е кресчендото на албума, в който се усеща някаква градация в интензитета на емоциите, които предава. Вокала е заложил на речитативна техника в „Hunger“, което я прави още по-наситена и въздействаща, и онази овладяна ярост, за която споменах се усеща най-силно.

На фона на всеобщото бръмчене, в което всеки претендира неговата музика да е „най-вярна с оригинала“ (каквото и вече да е „оригиналът“) е неописуемо удоволствие да чуеш наистина мъжкарски блек метъл. Създаден със страст и професионализъм, изчистен от сладникавост и претенции. Нямам търпение да чуя още от VORGA.

vorga-cover-2„Radiant Gloom“ излиза на 20 февруари и се издава от VORGA. Отбележете си го в календара, и си планувайте едни 23 свободни минути. ЕР-то ще излезе официално на тази дата във всички музикални платформи. Оценката ми за творбата разбира се е 10, просто защото правилата ме ограничават да поставя по-висока.

Можете да ги последвате на Фейсбук страницата на групата.

––––––-
10/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото