Черна вечер с IN DARK Mini-Festival

Belgarath

Belgarath

Тежката музика далеч не се изчерпва с китарните изпълнения, и затова е обяснимо влечението на много от „нашите” към мрачната електроника. Организаторите на IN DARK Mini-Festival се оказаха и своеобразни пионери у нас с идеята си да обединят множество състави не по жанровата им характеристика, а с атмосферата, която композициите им създават. Първата вечер се проведе на 19 май в столичния бар Shambala и бе посветена на почитателите на готика, индъстриъла и дарк ембиънта. Нямаше как обаче да не обърнем специално внимание на метъл частта, разтресла (непосредствено преди превърналите се в обичайни за региона „лашкания”) клуб The Box на следващия ден.

Грехота е подобно събитие да започне по светло, и е напълно обяснимо защо банди и фенове обикаляха известно време в района на Лъвов Мост с кенове и бутилки в ръце. По смрачаване обаче клубът се понапълни и не след дълго BELGARATH поставиха така очакваното начало на феста. Примитивният им и агресивен блек метъл раздвижи първите ентусиасти, но правеше впечатление, че едва малцина се престрашиха да се повъртят глави в пространството пред сцената. Триото с богохулните парчета обаче се раздаде до последно в отредения половин час и даде заявка, че на хедлайнерски концерт би строшило не една и две глави.

Dimholt

Dimholt

Докато изместените втори (по логистични причини) DIMHOLT проверяваха звука и апаратурата си, из публиката се чуваха нетърпеливи подвиквания към бургазлии. С подобна стабилна фен база момчетата би трябвало да се чувстват повече от спокойни по време на изпълнението си, но съдейки по десетките сценични превъплъщения на Тодор и крайно вглъбените музиканти около него, страстта, с която Dimholt свирят, би останала непроменена както пред 20, така и пред 2000 души (което с все сърце им пожелавам). След началото Armageddon вокалистът обяви Hundre Ar Gammal – кавър на норвежците Khold, който допълнително разгорещи присъстващите, но обстановката достигна истинската точка на кипене в The Shades Of Night от култовото вече демо Aegri Somnia

Dimholt

Dimholt

Сетлист на Dimholt

Armageddon
Hundre Ar Gammal
Ruins
In Tombs
The Shades Of Night

Shambless

Shambless

SHAMBLESS едва ли имат нужда от представяне, защото популярността им отдавна е преминала границите на страната. Изпълненията им на живо могат да бъдат сравнени с пътуване в алтернативна вселена – отнасящата интродукция, изсвирена на резбована флейта скоро се преля в характерните за бандата атмосферични метъл епоси, а фолклорните напеви на иначе скритият зад ударните лидер Павел (Arvelss Elfaros) с лекота потопиха тълпата в мечтателен унес. Това не означава, че куфеене липсваше, просто формата му бе някак по… трансова? В рамките на краткия им сет (за жалост така е по фестовете) имахме и шанса да чуем чисто нова, неозаглавена още песен.

Shambless

Shambless

Сетлист на Shambless

Intro
Ново (безименно) парче
Anon Ethelien
Am Meleth Din
Ion In Erain

Публиката

Публиката

Непознатите за мнозина македонци AEON ARCANUM се оказаха приятната изненада на вечерта. Композициите им носеха от скандинавската меланхолия на Insomnium и Swallow The Sun, но без да си говорим за самоцелно преследване на идолите. Твърде нехарактерна за Балканите, бандата спокойно може да бъде достойна конкуренция на кое да е голямо име в жанра. Пролича си, че съседите бяха повече от доволни от приема на родна земя, и със сигурност се надяват да повторят гостуването си с по-дълъг концерт.

Макар и привидно на мрачна тематика, уикендът остави усмивки на лицата и приятни спомени в паметта на посетителите. Стискаме палци да видим подобен формат и догодина… а защо не и по-скоро?

(Снимки: автора)

Лайв видеа от изпълненията на Dimholt и Shambless може да видите ТУК.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото