Магията наречена NIGHTWISH най-сетне премина и през България

NIGHTWISH написаха история и сбъднаха хиляди мечти!

Nightwish 6

 Ето, че дългоочакваният от хиляди първи концерт на NIGHTWISH в България се случи. В нощта на 14 септември в столичната зала “Арена Армеец“ хиляди мечти най-сетне бяха сбъднати. Но нека започнем разказа си от самото начало на пристигането ни на място. С всяка изминала минута събиращата се тълпа ставаше все по-голяма и по-голяма. В моментът в който бе обявено, че концертът ще започне по-късно от предвиденото настана лек смут, но всички проявиха разбиране и спокойно изчакаха отварянето на вратите. Е, цялото това спокойствие се изпари веднага щом вратите бяха отворени и множеството от хора се затича към входовете. Нали сте виждали по телевизията какво се случва с една подводница, когато стъклото се счупи и тя бива напълнена с вода… Или когато цяло стадо чифтокопитни тревопасни препуска в саваната.

 Ние от Metal Hangar 18 имахме възможността да присъстваме на уредения с няколко български, хърватски, полски и сръбски фенове meet & greet преди концерта. Щом финландците получиха своите подаръци, всеки имаше своя шанс да разговаря и да се снима с тях. Успяхме да научим няколко неща, а именно, че здравето на барабаниста Jukka Nevalainen се подобрява, но все още не може да бъде казано кога той ще може да се занимава пълноценно с музика. Както знаете, през идната 2017 г. NIGHTWISH ще си вземат почивка, след което през 2018-а ще започнат работа по наследника на “Endless Forms Most Beautiful“. Тези, които харесват и слушат WINTERSUN може спокойно да си отдъхнат, тъй като “Time II“ е вече записан и в момента се водят преговори с Nuclear Blast относно дали и кога ще бъде издаден.
Nightwish 1 Веднага с отварянето на вратите “Арена Армеец“ се изпълни с нетърпеливи ценители на симфоничния метъл и двучасовото чакането започна. Точно в 22:30ч. светлините угаснаха и от колоните зазвуча “Roll Tide“ на Hans Zimmer, публиката избухна и обичаните финландци един по един заеха местата си на сцената и откриха с “Shudder Before The Beautiful“ и веднага ни поведоха на едно пътешествие из техния магичен свят. Пътешествие, което ще бъде запомнено доживот… Веднага последва “Yours Is An Empty Hope“, в чиято среда има една нежна и спокойна част, която те пренася в едно приказно състояние на ума и душата, ръкопляскайки заедно с всички останали. За един кратък момент светлините отново угаснаха и започна интрото на “Bless The Child“ и за пореден път дружно пеехме с цяло гърло и радвайки се максимално много на случващото се около нас.

 Настана “Storytime“ и най-верните почитатели припяваха редом с прекрасната Floor Jansen, а други мощно развяваха косите си. “My Walden“ е една от най-веселяшките песни на финските метъл богове. Чарът си го дължи най-вече на онази специална атмосфера на някоя средновековна таверна в която се пее и танцува до зори. Преди началото й на сцената излезе мултиинструменталистът Troy Donockley, който редом с богатия си набор от фолклорни инструменти допринася още повече към преживяването. Още с излизането си той успя да обере овациите на цялата зала, поздравявайки ни със “Славна България!“. Танците и пеенето продължиха с познатия хит “Élan“, след който светлините угаснаха и препълнената зала изслуша на запис няколко думи от прочутия професор Ричард Докинс и музикантите забиха “Weak Fantasy“, която е поредната перла от актуалния им албум. Не след дълго зазвучаха познатите барабани от “7 Days To The Wolves“. Поредната страница във вълшебната приказка на NIGHTWISH бе омагьосващата “The Siren“. Тук бе и един от ключовите моменти в които Floor разгръщаше цялата си вокална мощ.

 “The Poet And The PendulumNightwish 2е едно от най-разчувстващите неща в тяхната дискография. Концертът у нас беше един от малкото по време на които бандата я изпълнява в рамките на текущото си световно турне, което ще завърши с няколко дати в Азия пред октомври. В края на песента Marco Hietala забеляза сълзи от радост на първия ред, успокоявайки младата фенка от първия ред с думите “Don’t worry. We’ll be collecting them!“ и цялата публика в унисон с финландците изкрещя “I WANT MY TEARS BACK!“. Не след дълго, имахме възможността отново да се насладим на някои от по-старите им хитове. Първи от тях беше вечната “Nemo“. За ничие учудване, тук бе и един от моментите в които публиката пееше възможно най-шумно и с цяло гърло. Следваща бе “Stargazers“, която носи със себе си едно носталгично чувство към миналото.

 Поредният сълзлив момент дойде с любимата “Sleeping Sun“. На този свят има малко групи, които са способни да те накарат да изпиташ това, което изпитваш слушайки или гледайки NIGHTWISH. Една от последните песни за вечерта бе 10 минутния опус “Ghost Love Score“ в чийто край Floor Jansen достига такива висоти на гласа, че те кара да настръхнеш още повече и очите ти да се напълнят със сълзи от радост. Предпоследна за най-великото шоу на Земята е “Last Ride Of The Day“. Колкото и да не ни се искаше, концертът тук вече беше към своя край… Великата кулминация, грандиозният завършек на тази приказна вечер дойде с многопластовата и епична “The Greatest Show On Earth“, която в рамките на 24 минути ни разказва историята на заобикалящата ни Вселена и с големи букви зад себе си, групата изписа че беше тук и всички дружно пееха с цяло гърло “We were here!“.

Nightwish 3 Е, свърши. Приключи една много специална вечер в която присъстващите в разпродадената “Арена Армеец“ най-сетне сбъднаха своята мечта и след 20 годишна история, великите NIGHTWISH стъпиха на българска земя. Всяка една история има своето начало и край, всяка книга – последна страница и всеки концерт – последна песен. 14 септември 2016-а ще бъде запомнен от хиляди като деня в който NIGHTWISH дойдоха у нас и написаха история, сбъдвайки нашите мечти. Осем албума, двадесет години и три вокалистки по-късно финските симфонични богове са по-добри от всякога.

 NIGHTWISH са живот, NIGHTWISH са любов. Те са магията, която носи Floor Jansen с прекрасните си изпълнения, любимият ни Marco Hietala, гениалният маестро Tuomas Holopainen, неспиращият да тича насам-натам веселяк Emppu, който прелива от риф в риф и от време на време някое мелодично соло, барабанният майстор Kai Hahto, който след всяка песен ставаше от столчето си, за да благодари на публиката и мулти-инструменталистът Troy, чиято усмивка не слизаше от лицето му.

 Въпреки забавянето с час и половина, всичко беше забравено в момента в който музикантите излязоха на сцената. Няколко пъти Floor Jansen се извини от името на групата, въпреки че те самите не са виновни и благодари на всички за проявеното търпение. Нещата, които допринесоха за нажежената обстановка измежду феновете преди началото на шоуто бяха няколко – липсата на действия от страна на охраната на фона на прескачащите огради хора когато започна влизането (доста нечестно спрямо чакащите от 10 сутринта), липсата на химически тоалетни пред “Арена Армеец“, както и липсата на достатъчно барчета за бира и километричните опашки на тях. Друго нещо, което липсваше бяха бутилки с вода до охраната на решетките вътре в залата, защото не всеки може да се измъкне и да си купи, а и имаше хора на които им стана лошо. За сравнение, на концерта в Букурещ имаше бидони (!) с вода пред решетките и всеки можеше свободно да си пълни шишето от там. Въпреки тези неща, няма да пропуснем да благодарим на организаторите, че поканиха банда чакана вече 20 години от българския метъл меломан.

 Историята ни не свършва тук. Остана да ви разкажем и за фен срещата с Пламен Димов, която се състоя малко след като концертът приключи. Нетърпеливо чакахме българската искра в NIGHTWISH и когато той дойде всички освен щастливи бяха и доста изненадани, тъй като с него дойдоха и родителите на Tuomas Holopainen. И така, следващият час измина в разказване на истории за Tuomas и първите дни на NIGHTWISH, много смях и снимки, които увековечиха прекрасните моменти.

WE WERE HERE!

Сетлист на NIGHTWISH:Nightwish 4
Intro: Roll Tide (Hans Zimmer song)
01. Shudder Before the Beautiful
02. Yours Is an Empty Hope
03. Bless The Child
04. Storytime
05. My Walden
06. Élan
Richard Dawkins’ narration

07. Weak Fantasy
08. 7 Days to the Wolves
09. The Siren
10. The Poet and the Pendulum
11. I Want My Tears Back
12. Nemo
13. Stargazers
14. Sleeping Sun
15. Ghost Love Score
16. Last Ride of the Day
17. The Greatest Show on Earth (Chapter I: Four Point Six; Chapter II: Life; Chapter III: The Toolmaker)
Outro: The Greatest Show on Earth (Chapter IV: The Understanding; Chapter V: Sea-Worn Driftwood)

 Снимките ни от концерта, може да разгледате в нашия Facebook албум на този адрес.

 1. #1 написан от Писачо (преди 7 години)

  Забравил си да благодариш на организатора за опита да скатае 500 лева като използва нередовни камиони, нещо което отне от удоволствието на 90% от закупилите си билети! Без да коментираме обстановката в залата и „дреболии“ като това, че много като нашата групичка си тръгнаха след първите 60 минути на концерта, за да гоним автобус!!!

 2. #2 написан от Боряна (преди 7 години)

  Закъснението определено беше голям минус, но материалът ме накара да се върна в онази зала.
  Чаках този концерт 12 години, 3 часа не успяха да ме съборят. Макар че се оказах прекалено ниска за терена, преживяването си струваше. От 3 дена ме държи енергията, уникално.
  И, да, осъзнавам, че пиша с патос, сякаш съм била на концерт на Веско маринов 😀

 3. #3 написан от Stoyan (преди 7 години)

  Отврат, закъснението ми скапа настроението.
  Преди и след концерта гледах изпълнението им от Вакен. Сравнено със звука, който има бандата на Вакен, в Арена Армеец е доста зле.
  Не съм негативен, а обективен.
  На следващият ден бях в добро настроение, което значи, че все пак ми е харесало.Флор е много добра, въпреки това –
  Обаче лафа, че няма незаменими хора е абсолютно погрешен.
  ИМА НЕЗАМЕНИМИ
  1. Таря Туронен
  2. Брюс Дикинсън
  3. Рок Халфорд
  Живота го доказа.

  • #4 написан от Tutur (преди 7 години)

   Тоя Рок Халфорд аз не го знам, сигурно отдавна е покойник…

 4. #5 написан от Литиум (преди 7 години)

  Роб Халфорд 😀
  Не бих напуснала залата, докато Марко е на сцената, дори и земята да се разцепи, като ли пък заради автобус 😀

 5. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 6. Коментари за тази публикация
В началото