Интервю с Lena Cataraga (Scissorhands) за INFECTED RAIN, турнето и всичко около групата

INFECTED RAIN е ню метъл група с женски вокал от Молдова, формирана през 2008-а г. с дебют на сцената на 3-ти август през същата година, на концерт посветен на SLAYER. След дебюта си бандата свири на 8-и август, на фестивала Red Alert в Крим. В края на същия месец, INFECTED RAIN записват първия си демо диск, състоящ се от три песни: “With Me”, “Parasite” и “No Idols”.

През лятото на 2009-а г. бандата издава сингъла си, който включва шест песни: “Judgemental Trap”, “Panika”, “No More”, “Escape”, “Go Away” и “Homeless”. През зимата на следващата година снимат първия си клип, който е към песента “Judgemental Trap”, след което изнасят няколко концерта в Молдова и Румъния. На 25-и ноември 2011-а г. излиза първия албум на групата, озаглавен „Asylum”.

През януари 2012-а г. групата пуска втория си клип, към песента “At the Bottom of the Bottle”, a малко след това свирят като хедлайнери на Metal Special Fest. Непосредствено след това излиза клипът на песента “Me Against You”. На по-късен етап следва сингъла “Stop Waiting”, който излиза на 8-ми март придружен от видеоклип.

За първи път идват в България през 2013 година, а повече за пътят им като група, промените и трудностите през които са минали може да проследите от разговорът ми с Lena Cataraga  (Lena Scissorhands):

14725649_10154418407940071_1604052613942658314_n

Здравей, как се чувстваш? В момента тече вашето европейско турне, къде беше най-доброто ви шоу, до момента?

Лена: Чувствам се отлично, даже много добре, вече е краят на нашето европейско турне. Остава ни по-малко от седмица до краят на концертите и много се радвам да се върна тук в България, защото винаги го чувствам много близко до себе си и душевно се зареждам с много позитивни емоции.

На нас винаги ни е хубаво да се върнем тук и не мога да избера кой концерт е бил най-добър до момента, защото те винаги са много различни сами по-себе си, свирили сме от малки клубни сцени до големи фестивали. На това турне имахме възможност да свирим с групи с женски вокали, групи с мъжки вокали, много разнообразни концерти се получиха, така че емоциите навсякъде бяха толкова индивидуални, че аз просто не мога да избера едно място..

Това не е първото ви гостуване у нас, как си изкарахте последният път в България, с какви емоции оставате след всичките си концерти?

Лена: На нашето минало турне имахме 4 концерта в България, сега нещата се получиха така,че ще имаме само два концерта, но въпреки това сме много щастливи да бъдем тук. Всеки път се връщаме много позитивно настроени, защото винаги публиката ни посреща много топло. Миналата година концерта ни в София беше просто невероятен и незабравим, наистина се получи едно много силно шоу. Успяхме да се опознаем и с другите музиканти, които подгряваха нашият концерт, успяхме да се опознаем и с хората, които дойдоха въпреки времето. Атмосферата беше много топла и приятелска. Наистина много незабравим концерт.

Много ми харесва, това че тук хората подкрепят наистина сцената, защото има много хора които просто си остават вкъщи, не ходят често на концерти, дори локални, предпочитат да гледат концертите в youtube например, за това за мен винаги е огромна чест, когато хората изберат да посетят нашият концерт пред това да го гледат онлайн.

Какво следва след европейското турне, когато се приберете обратно вкъщи?

Лена: В момента протичат записите върху новият ни албум, започнахме ги малко преди европейското турне. Така че в момента тече подготовката по албума, който ще излезе в края на тази година или максимум в началото на новата година. Записахме ужасно много материал, снимахме три видеоклипа, по-които в момента тече обработката, на три изцяло нови песни, които ще бъдат част от албума.

Ще ви издам и нещо под секрет, новият ни албум ще бъде озаглавен „86″ . Когато се приберем обратно от европейското турне ще финализираме работата по него.

14717185_10154418408255071_5573228170015197834_nТази година представихте вашият сингъл и видеоклип към песента „Serendipity”, ще бъде ли част от предстоящият ви албум?

Лена: Да, това е сингъл към новият ни албум, песента ще бъде част от него.

А песента „Freaky Carnival”, тя ще бъде ли част от албума?

Лена: Да, реших да публикувам едно малко видео, от наше лайв изпълнение по-време на турнето, в инстаграм. Тя също ще бъде част от албума, както и песните: „Intoxicating” и „Fool the Gravity”.

Може ли вече да издадете колко песни ще съдържа и каква е основната тематика и визия?

Лена: Невъзможно е да се определи една тематика, защото всяка песен е индивидуална за себе си. Аз пиша сама своите текстове и те винаги са отражение на моят живот, моите чувства, нещата които ми се случват в даден момент, било позитивни или негативни, аз пиша това което почувствам от вътре. За това текстовете винаги са много самостоятелни и лични, дълбоко свързани с това, което преживявам в конкретният момент.

Текстовете, които пиша винаги са огледало на моята душа и са силно емоционални.

Кой е най-големият ви успех до момента и какво искате да постигнете в бъдеще?

Лена: За нас всеки концерт, който имаме е равен на успех. Не е важно дали сме на голяма сцена или в малък клуб, дали стоят пред нас сто човека или хиляда, всяко излизане на сцената, където представяме нашето лично творчество, е нашият успех. Възможността да можеш да представиш пред хората, това което правиш и тяхната реакция, възприемане, това че са дошли да споделят момента с нас е от огромна важност и наистина го чувстваме като голям успех.

Разбира се за в бъдеще плануваме още много неща, с които искаме да надграждаме това, което вече сме. Имаме много амбициозни планове и мечти, които ще се постараем да постигнем и продължим да споделяме с всички наши приятели по света. Най-важното е, че ние гледаме винаги напред, борим се за нещата, които чувстваме и правим, и никога не се отказваме да продължим.

Какво е разпределението в групата, кой с какво се занимава най-много?

Лена: Знаете ли, всеки се опитва да допринася с каквото може и се чувства най-добър, някои от нас се занимават повече с 14708223_10154418407745071_7119224857490552008_nтехничните моменти, други с музикалните, аз пиша текстовете, всяко малко нещо е разпределено между нас така,че да изгражда цялостта на групата и да правим всичко заедно.

Например Видик, нашият китарист, монтира почти всяко видео и тур видеа, които сте гледали, занимава се изключително много по тях. За себе си вече казах, за текстовете на песните, като цяло всеки един от нас е много деен и дава много за общото на нашата група. Заедно гледаме винаги напред.

Какви бяхте в началото и какво се промени до този момент във вас, вашата музика и като цяло?

Лена: Честно казано наистина може да се отбележи доста голямо развитие в нас, може би не много години назад, но определено в последните три години сме много по-сериозни и много по израснали. С последните години може да се забележи израстване и на самата група, все по далечните разстояния, концертите които правим, посетили сме над 27 държави, включително Русия и голяма част от Европа. Винаги сме се учили от своите грешки, което ни е помагало да се развиваме допълнително като хора и музиканти, където и да сме ходили сме се връщали и сме попивали от своя опит.

Ние винаги сме били сами като група, как да го кажа, никога не сме имали някой който да ни помага или води, лейбъл, нищо такова. Винаги сме били сам сами и сме се учили и сблъсквали с всяко едно нещо заедно, учили сме се от нещата, които не са били окей и това много ни е помогнало в процеса и годините, както за групата, така и за нас. Защото грешките, които се получават могат да бъдат от доста малки и глупави, почти недомислени, до доста големи и трагични, но като музиканти за нас е много важна и работата над самите себе си и това да можем да се сработим и да си помагаме като колектив.

Когато правим нещо, било видеоклип, фотосесии, винаги се опитваме да не мислим от типа „какво можем в момента”, а как искаме да бъде, за да го постигнем в действителност, влагаме цялата си  енергия и душа във всяко едно нещо, което правим от нашето творчество.

14731304_10154418405525071_6770642018401199915_n

Кое е основното правило, което трябва да следваш, за да бъдеш успешен и да успяваш да разпространиш качествено това, което правиш?

Лена: Първото правило със сигурност е да бъдеш сериозен, защото това е наистина много сериозна работа, която изисква цялата ти насоченост и енергия. Ако искаш да бъдеш успешен трябва да можеш да дадеш всичко от себе си, да работиш над своите качества, да развиваш своите умения и да даваш максимума.

Нещо, което за мен също е много важно, да бъдеш човечен. Да бъдеш свеж на сцената, енергичен, след това да останеш и да поговориш с хората, да им отделиш от своето време. Това според мен е доста важно и помага много в комуникацията с публиката.

Също така за всеки човек има различни малки правила, които са важни. Например за мен това е храната, най-вече по време на турне, защото аз се занимавам със спорт и имам нужда от енергия, която да използвам на сцената. Преди всяко шоу с групата се загряваме качествено преди да се качим по-късно на сцената, това вече е доста индивидуално но всеки в процеса на работа си изгражда своите малки правила, които да следва и да го удовлетворяват.

Най-важното е когато се качиш на сцената да можеш да бъдеш пълноценен и да дадеш максимума от себе си.

Какъв съвет бихте дали на всички музиканти, които са в началото на своята кариера?

Лена: Да не се отказват. И то сериозно го казвам, защото за съжаление много хора оставят мечтите си и просто ги забравят. Правят семейства, започват друга работа и живота минава. Не трябва да позволяват рутината на ежедневието да ги превземе, никога не трябва да се отказват, а да продължават своя път, защото това е най-голямата грешка, която може да допусне един човек.. Просто да се остави по течението.

За да достигнеш върха не трябва да се отказваш, не трябва да спираш да учиш, да търсиш нова информация и да изследваш себе си, само това е начинът да продължиш и да стигнеш своя личен връх. Има толкова много талантливи хора по света, които така и не стигат до сцената именно защото не са продължили да следват своите мечти и са се отдали на рутината в живота си.

Какво мислите за метъл сцената в момента, в света?

Лена: Независимо дали говорим за метъл групи или поп, какъвто и да е стила, най-важното което забелязвам аз и ми харесва е това, че имаме зрители и фенове, които посещават нашите концерти. За мен това винаги ще бъде най-важното, както и за всеки един музикант, независимо от стила. Най-важното е да има подкрепа от страна на хората, за да може музиката като всяко друго изкуство да има сцена за развитие.

Ако музиката е най-доброто средство пред света, какво е вашето послание?

Лена: Обичайте музиката, подкрепяйте своите локални банди, забавлявайте се на концертите, НИЕ съществуваме Благодарение на ВАС!

14717103_10154418406855071_6501028457570750564_n

(Page 2 – English version)

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото