TUXEDOMOON с концерт в София?

TUXEDOMOONВ интернет пространството се появи информация за евентуално второ гостуване у нас на американската пост пънк/ню уейв банда TUXEDOMOON. Като дата за събитието в София се сочи 4 декември, а мястото е София Лайв клуб.
Очакваме официално потвърждение от родна страна.

Групата е сформирана през 1977 от мулти-инструменталистите Блейн Л. Райнингер и Стивън Браун, които по онова време са студенти по електронна музика в Сан Франциско Сити Колидж, и с техническата подкрепа на видео артиста Томи Тедлок, Тъксидомуун започват да изнасят концерти по частни сбирки и да акомпанират на спектакли на театралната група Ди Ейнджълс ъф Лайт. Връзката на Браун с театъра позволява на Тъксидомуун да установят контакт и да започнат сътрудничество с вокалисти, обръщащи по-специално внимание на визията – това са Грегъри Круикшанк, Викториа Лоу, и най-вече Уинстън Тонг, като последният прави връзката с Брус Гедулдиг, който пък поема грижата за визуалните аспекти в дейността на групата. Тъксидомуун получават първото си по-широко публично признание през 1978, когато подгряват Дево. Майкъл Белфер, (китара), и Пол Зал, (барабани) се присъединяват към нея тъкмо навреме, за да се включат в записите на първото EP на Тъксидомуун, No Tears. Лоу напуска групата преди официалното пускане в продажби на албума през 1978. Скоро след това Тонг и Белфер също напускат временно и това е моментът, в който басистът Питър Принсипъл става част от състава. През 1979 Тъксидомуун подписват договор с лейбъла на Дъ Резидънтс „Ralph Records“, с който записват следващите си два албума Half Mute (1980) и Desire (1981), след което се преместват в Ротердам и остават там за кратко, преди да се нанесат в Брюксел, водени от надеждата, че звученето им би било по-добре прието като част от европейската електронна сцена.

Групата не функционира през по-голямата част от 90-те без да е обявявала, че се разпада. Членовете ѝ изнасят концерти в различни конфигурации, с други музиканти или с членове на Тъксидомуун, без да използват името Тъксидомуун. Част от тези изпълнения (включващи и композиции на Тъксидомуун, вариации и импровизации по мотиви от парчета на Тъксидомуун и съвсем нови мелодии) са издадени като концертни албуми. През 1990 е издаден сборният концертен албум 10 Years in One Night. На 20 юли 2004, Тъксидомуун се събират отново в състав, състоящ се от Блейн Л. Райнингер, Стивън Браун, Питър Принсипъл и Люк ван Лийсхоут и издават първия си от 10 години студиен албум Cabin in the Sky. В този си състав, формацията продължава да композира, да записва, да изнася концерти и да прави световни турнета и до настоящия момент. През 2006 е записан и издаден албумът Bardo Hotel Soundtrack. Четиримата музиканти живеят в различни държави (Мексико, Гърция и др.) без това да е пречка за работата им. По повод тридесетия си рожден ден през 2007, Тъксидомуун издават още един студиен албум – Vapour Trails. На 25.09.2011, групата изнася първия си концерт в България, а именно в Модерен театър в София.

източник: Уикипедия

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото