Първият Running Free Festival – легенди в задния двор

Първи и, надяваме се силно, съвсем не и последен. Още в увода бихме искали да отправим поздравления към Metal Force HMC за смелостта (и жертвоготовността) да организират подобно със сигурност далеч непечелившо мероприятие и да доведат на българска земя групи, които иначе може би никога нямаше да видим тук или, по-точно казано, никога нямаше да бъдат поканени заради ниската си популярност сред българските фенове. Така или иначе, рядко ставаме свидетели на такова ъндърграунд събитие. Тържество на олдскуул метъла на пъпа на София.

Hyperborea

Hyperborea

В 16:00 дъжд и шепа фенове (за съжаление, все още твърде малобройни – поради ранния час или други причини), прикрили се кой къде свари на сухо в пространството пред сцената в Маймунарника, посрещна откриващата банда – родните дет ветерани Hyperborea. Със сигурност те бяха изключително подходящи да зададат тон на целия фест, защото, както вероятно знаете (или за пръв път сте научили), отговарят напълно на идеята му – тотален олдскуул и откъм звучене, и откъм визия, подкрепени със стабилно и сравнително изчистено изпълнение на авторски материал. И кавър на бащите Death.

Сетлист:
Odium
Home Of My Misery
From Within
Beyond Reclaim
Suicide Machine (Death cover)
Children Of The Crisis
Two Extremities
Nosferatu

Bulldozing Bastard

Bulldozing Bastard

Кратка пауза за презареждане (с ечемично гориво), което определено щеше да ни бъде нужно, и на сцената вече са Bulldozing Bastard. Дъждът поотмина и позволи на посгъстилата се тълпа да се струпа пред сцената, та да могат немците да оправдаят името си и да ни „прегазят“ с венъмско-моторхедския си „bastard metal“, какъвто етикет сами са си лепнали и който не смеем да оспорим. Много енергия, продрани от алкохол и цигари гласове и редящи се едно след друго химнови парчета – кой би казал, че са едва в третата година от съществуването си като формация? Че успяха да ни пратят и на майн… Да си ходим.

Сетлист:
Under The Ram
Bulldozing The Vatican
Tornado
Motorized Metal
Full Speed Ahead
Black Metal Slut
The Hammer
Chainsaw Inquisition
Let The Bastard Roar
Mayhem Without Mercy
Black Leather Uniform
Go Fuck Yourself

Caronte

Caronte

Трети поред бяха италианците Caronte, а тук е моментът да споменем, че това всъщност беше една от последните дати от общото им турне с Attic, които щяха да се изявят малко по-късно. Протяжните композиции на четворката рязко контрастираха с предходните банди и не предразполагаха към войнствени изстъпления, затова се възползвахме, за да дадем почивка на крайниците си и да позволим на меланхоличните песнопения във възхвала на древни митични създания свободно да проникнат в съзнанията и да омаят мисълта ни.

Сетлист:
Temple Of Eagles
Ode To Lucifer
Horus Eye
Leviathan
Black Gold

Attic

Attic

Малко повече отне на театралните Attic да се организират. Причината за това, разбира се, беше декорът, който трябваше да разположат за ограничено време преди изпълнението си. Повечко грим, няколко свещника и един обърнат кръст и ритуалът можеше да започне. Пред очите ни изникнаха преродените Mercyful Fate… Или поне така би им се искало на петимата. Въпреки негативното ни отношение към такова явно копиране, нямаше как да не признаем, че Attic са работили много върху сценичното си поведение и изнесоха качествено шоу, и да не се очароваме от „искам-да-бъда-King-Diamond“ фронтмена на бандата, макар че, реално, беше доста далеч от истината, що се отнася до гласови възможности.

Сетлист:
Arrival Intro
Funeral in the Woods
Join the Coven
Offerings to Baalberith
Black Mass Intro
Satan’s Bride
Edlyn
In the Chapel Intro
The Invocation
The Headless Horseman
Dying World

Cancer

Cancer

Нощта падна и с това отзнаменува прелюдията към най-тежката част за вечерта с реформираните в оригинален състав пионери на британския дет метъл Cancer. С изключение на периодичните призиви към публиката, John Walker не губеше ценно време в излишни приказки и дирижираше безогледната сеч пред себе си, и заедно с колегите си демонстрираше толкова енергия и злост, колкото вероятно би демонстрирал и преди 25 години. Сетлистът беше концентриран върху класиките To The Gory End (1990) и Death Shall Rise (1991), като може би на всички ни липсваше само една Back From The Dead, за да е утолена напълно жаждата за кръвопролития. Хо-хо.

Сетлист:
C.F.C.
Witch Hunt
Death Shall Rise
Into The Acid
Die Die
Tasteless Insect
To The Gory End
Blood Bath
Body Count
Burning Casket
Hung, Drawn & Quartered

Angel Witch

Angel Witch

Честта да закрият този олдскуул празник (или по-скоро празникът имаше честта да бъде закрит от тях) се падна на други британски легенди. Една от най-влиятелните и важни групи в метъла, NWOBHM класиците Angel Witch, предвождани от единствения си останал оригинален член – Kevin Heybourne (чийто глас си беше поизнемощял, но пък можем ли да го съдим?). И тук сетлистът бе ориентиран към осемдесетарските издания на бандата, като акцентът бе поставен върху едноименния дебют, отбелязващ 35-тата си годишнина. Всичко това беше достатъчно основателна причина за голяма част от присъстващите да пренебрегнат повторно излелия се пороен дъжд, което е разбираемо, имайки предвид, че едва ли изобщо са си представяли, че през 2015-та ще имат възможността да слушат и гледат култова банда като тази в Маймунарника в Борисовата градина. Е, чудеса се случват, макар и не навреме, а това чудо, да си го кажем, си беше доста закъсняло.

Сетлист:
Gorgon
Confused
Atlantis
Sorcerers
Into The Dark
White Witch
Extermination Day
Dead Sea Scrolls
The Night/Guillotine
Dr.Phibes/Angel Of Death
Angel Witch

И така, ето как протече първото издание на Running Free Festival в нашите очи и уши. Можеше, можеше да получи повече внимание. Заради безупречната организация – ето така трябва да се случват нещата. Заради участието на групи, без които половината ти любимци може би нямаше да съществуват. Заради присъствието на фенове, за които, колкото и изтъркан да е станал този израз, тази музика е начин на живот. Защото страстта им към нея не се измерва в пари.

 

Галерия

 

Angel Witch

Angel Witch
48 снимки

Cancer

Cancer
25 снимки

Attic

Attic
60 снимки

Caronte

Caronte
28 снимки

Bulldozing Bastard

Bulldozing Bastard
48 снимки

Hyperborea

Hyperborea
29 снимки

Fans

Fans
54 снимки

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото