Стартираме нова рубрика, в която всяка неделя ще ви представяме историята на една песен и то разказана от някой от музикантите в дадена група. Този път е ред на AIRFORCE, които участваха в тазгодишния Hills of Rock Festival. Песента, която басистът Tony Hatton ще ни представи в трето лице е „Sniper“. А в допълнителното видео може да видите разказите на Tony Hatton – бас китари, Chop Pitman – китари и Doug Sampson – ударни, който е и бивш член на IRON MAIDEN.

Airforce

Песента на AIRFORCE “Sniper” беше нахвърляна като идeя и създадена в средата на 2016г., след като басистът на бандата Tony Hatton гледа филма „Американски снайперист”. Идеята за песента беше оставена настрана, защото по това време AIRFORCE тъкмо се бяха реформирали и имаше доста неща да се направят.

Някалко месеца по-късно в началото на 2017г. след като Tony Hatton гледа филма за втори път, идеята за песента се завръща отново в съзнанието му. Той написва текста на песента, около бас линията, вдъхновен от подвизите на героя Крис Кайлс във филма.

Грубата версия на песента, записана само на бас китара, беше представена на останалата част от групата и AIRFORCE-ирана. (Това е специална дума, измислена от групата, която изразява начина, по който от грубата песен или само от идеята става AIRFORCE-ираната песен.)

Вдъхновението на китариста Chop Pitman към песента беше веднага демонстрирано в интрото със завладяващ китарен риф, както и с всички останали китарни партии.

Doug Sampson разви солиден дръм бийт, който да акомпанира бас партиите на Tony.

Групата изпипа малко повече песента на следващите няколко репетиции и добави още малко текст към нея, които да паснат на невероятния стил на пеене на Дилян Арнаудов. Групата работи колективно и всеки нейн член добави своите идеи и влияние, за да се завърши песента. Освен това бандата дискутира с бившия вокалист на IRON MAIDENPaul Di’anno за сътрудничество между него и старите му приятели от AIRFORCEPaul избира да изпълни точно песента “Sniper” и се присъединява към групата в звукозаписното студио, където заедно с Дилян записват вокалните партии на “Sniper”.

Песента е готова и е добавена в новото EP на групата “The Black Box Recordings Volume 2”.

“Sniper” е добавена и в двете EP – “Sound House Edition (Raw and unmastered)” и в по-стандартното и полирано издание на “Black Box 2”.

Стандартното издание на AIRFORCE “Black Box 2” е мастерирано от Tony Newton, който скоро работи с IRON MAIDEN по “The Book of Souls Live Chapter” .

Това гост участие на Paul Di’anno в AIRFORCE, с барабаниста  Doug Sampson, е първото събиране на тези бивши членове на IRON MAIDEN от времето на първия запис на IRON MAIDEN – “The Sound House Tapes”.

Видеоклипът на песента беше заснет през април 2018г. Той съдържа посвещение към американския снайперист Крис Кайл – най-добрият стрелец в американската военна история. В резултат на това, всички членове на групата получават специална награда.

През август 2018 на един концерт в Лондон получават по един медал на стрелците на американските Special Operations COMmand (SOCOM).

SOCOM ръководи всички специални части на армията, морските пехотинци, флота и въздушните сили на въоръжените сили на САЩ.

AIRFORCE са изключително горди, че са получили тази рядко давана и престижна награда за песента “Sniper”.