Интервю с Rowan Middelwijk (HEIDEVOLK)

Снимка: Kevin Storm

Снимка: Kevin Storm

Холандските майстори HEIDEVOLK са сред бандите, които са познати на всеки меломан, запален по фолк метъл. Неотдавна музикантите издадоха новия си албум “Vuur van Verzet“. Имаме удоволствието да Ви представи интервюто, което Rowan Middelwijk (бас) даде за Metal Hangar 18 по повод новата студийна творба на HEIDEVOLK.

Здравей, Rowan. Благодаря ти, че се съгласи за това интервю. Как върви денят ти?
Чувствам се сравнително добре, благодаря! По-рано днес бях на обикновената си работа, а по-късно тази вечер ще се упражнявам за предстоящото турне с HEIDEVOLK.

Как върви подготовката за въпросната обиколка?
Нещата се развиват повече от добре. Ще свирим пет или шест песни от новия ни албум “Vuur Van Verzet“, та репетициите изискват голяма част от времето ни.

Разбираемо… Имайки предвид огромната разлика между това да репетираш в домашна среда и да свириш на живо.
Да, точно. Свирихме тези песни в студиото, но сега нещата изискват много повече усилие. Всичко трябва да бъде изпипано.

Както загатват името и обложката му, новият Ви албум е концептуален. Би ли разказал повече за сюжета на творбата?
Разбира се! Благодаря, че попита. Както споменах преди малко, творбата носи името “Vuur van Verzet“, което означава “Огънят на Съпротивата“. Разказва се за времената, в които тече упадъкът на Римската империя и съпротивата от страна на германските племена, както и преселението, което се случва след колапса на Империята. Огънят на съпротивата гори във всеки един от нас, карайки ни да се противопоставяме на това да бъдем победени и подтиснати. Цялата история разказва, че трябва да отстояваме себе си и това, което ни принадлежи, както и да намерим своето място в този свят. Смятам, че сам по себе си “Vuur van Verzet“ е едно разнообразно приключение, което повежда слушателя в една интересна история, озвучена от брутални метъл песни и деликатни фолклорни елементи.

Как протече писането на песните? Кой е предпочитаният ви метод на действие – да работите върху материала отделно и в последствие да сглобите заедно идеите или всичко да се случва по време на репетициите?
Целият ни нов албум е създаден от мен. Написах както музиката, така и текстовете. Това беше като лично предизвикателство за мен. По време на записите за “Batavi“ бяхме трима композитори, а 80% от “Velua“ е създаден от мен. Когато останалите композитори напуснаха бандата си казах “Искам да създам нещо, което е комбинация от агресията на “Batavi“ и мелодичните моменти във “Velua“. Един албум, който взима най-доброто от двата си предшественика“. Целях се към това новият ни албум да бъде епичен и да звучи уверено. Първата стъпка беше да измисля концепцията около която да създам музиката и текстовете. Едновременно работих върху тях и така, стъпка по стъпка всичко придобиваше крайния си облик. Освен агресията и мелодичността, за които говорих преди малко, добавих и някои други елементи. В албума могат да бъдат чути хорови изпълнения и фолк инструменти, за да може цялото нещо да звучи по-автентично.

Голяма част от музикантите се заемат първо със създаването на музиката и след това с написването на текстовете. Срещна ли някакви трудности при приемането на този по-различен подход?
Понякога докато пишеш музиката, може да забиеш и да не знаеш как да продължиш. Тогава е хубаво да имаш текста пред себе си. От време на време дадена песен се заражда именно от текста. Музиката и текста трябва да бъдат добре свързани, за да се “окуражават“ взаимно. Така, когато не знам как да продължа с музиката, ще наблягам на текста и когато го погледна, ще си кажа “Знам каква музика ще му пасне идеално“. По този начин съм сигурен, че историята ще бъде свързана с песента, както и обратното.

Значи, спокойно може да твърдим, че музиката и текстът на една песен имат еднаква важност за теб. Все пак, останалите членове на HEIDEVOLK имат ли някакъв принос към “Vuur van Verzet“?
Да, определeно. Написах албума сам, но получавах обратна връзка от останалите членове. Когато песните бяха готови дойде моментът, в който започнахме пре-продукцията. Аз съм басист, който може да свири на китара и барабани, но не толкова добре, колкото Kevin и Joost. Мога да редя барабани, но не съм барабанист. Доволен съм от начина, по който се справихме с пре-продукцията. Обърнахме специално внимание на нещата по време на репетициите, за да знаем какво или по-точно как ще бъде записано. С две думи, написването на песните е мое дело, но оформянето и вдъхването на живот е групово усилие.

Да поговорим за участието на Alan Averill. Как се свързахте с него? Какъв според вас е приносът му към крайния вариант на вашия албум?
През 2010 г. бяхме заедно на турне, така че познаваме Alan от 8 години. След това направихме още няколко обиколки. Изнесли сме доста концерти заедно… Той е приятел както на мен самия, така и на HEIDEVOLK. Спомням си, че когато работих върху “The Alliance“ чувах един-единствен глас, който пасва на някои части от песента. Естествено, това беше гласът на Alan. Казах си, че не бива да игнорирам това и се свързах с него. Историята на песента разказва за саксонците и тогавашно племе, които преминават морето, за да превземат британските острови. Песента “Britannia“ разказва случващото се от гледната точка на саксонците. В нея ще чуете нидерландски текстове, казващи “Отиваме към Британските острови, за да се бием и да ги превземем“. “The Alliance“ от своя страна разказва случващото се през призмата на местните британци. Те забелязват идващите саксонци, но първоначално са щастливи, защото ще им помогнат в битката срещу пиктите. В последствие разбират, че те искат земите им и ще бъдат прогонени. Британците биват отблъснати и саксонците превземат земите им. Alan пее точно за тези събития. Той е гласът на местните британци в този конфликт.

Кои са главните фактори, изграждащи една песен на HEIDEVOLK? Смяташ ли, че е комбинация от груув рифове и изграждането на перфектната мелодия от вокална и инструментална гледна точка?
Едно от нещата, които смятам за важни в дадена песен, е именно груувът. Той е здравата основа, която усещаш през цялата песен. Това е едно от първите неща, които правя, когато пиша песен. Заемам се с основата, която е груувът. Когато готиният груув е вече налице, тогава продължавам към мелодичната част, за да завърша парчето. Разбира се, трябва да има и история, която да съдържа някакъв смисъл. Кулминацията трябва да се случи в точния момент. Когато изграждаш някакво напрежение, трябва да знаеш и кога, и как да го освободиш. Накрая, но не на последно място, песента трябва да звучи автентично и разнообразно.

Време е да сменим темата. Можеш ли да назовеш трите най-важни за метъл албума? Такива, които слушаш често, за да черпиш енергия, вдъхновение и т.н.
Ууу, сложен въпрос. Хммм… Смятам, че “Demanufacture“ на FEAR FACTORY е доста добър албум. Също така съм голям фен на “Whoracle“ на IN FLAMES, но много харесвам и “The Jester Race“. За трети албум бих избрал “La Masquerade Infernale“ на ARCTURUS. Държа да отбележа, че не черпя вдъхновение от тях за HEIDEVOLK, хаха. Песните на HEIDEVOLK просто се появяват в главата ми.

Какво значи музиката за теб самия? Можеш ли да се сетиш за някой път, в който музиката ти е помогнала да преживееш някоя кофти или предизвикателна ситуация?
Музиката е нещо, което ми помага да преминавам през всякакви ситуации. Започнах да слушам музика, когато бях доста млад. В наши дни харесвам доста разнообразни стилове… От класическа музика през обикновен хард рок, до екстремен метъл. Музиката помага да си избистриш ума. Има силата да те накара да се фокусираш върху нея и да забравиш за случващото се около теб. Отпускаш се и я оставяш да те носи. Голяма част от хората имат непрестанна нужда от любимите си песни. Това изкуство е неразделна част от нашия живот. Не е нещо, към което се обръщаме. Музиката е нещо, което е винаги до нас.

Kакви разлики виждаш между албумите от твоите младежки години и тези, които днешните банди издават?
Това е нещо, с което трябва да внимаваш. Доста хора казват “Албумите от едно време са по-добри“. Разбира се, това невинаги е вярно. Намирам това явление за нормално, защото когато си млад и слушаш един албум отново и отново, до известна степен очакваш да откриеш същото звучене в новите неща. Затова и голяма част от старите кучета не си падат по новите рок и метъл издания, докато днешните младежи са адски запалени по тях. Аз самият харесвам както някои от новите банди, така и доста стари групи. Старая се да съм в час със случващото се на рок и метъл сцената.

В такъв случай, кои от въпросните млади банди са оставили добро впечатление у теб?
Голяма част от тези банди намирам и слушам чрез Spotify. Поради ред причини, които съм сигурен че разбираш, стрийминг-платформите набират все по-голяма популярност. Въпреки това, предпочитам да слушам музика от CD-та, защото качеството е в пъти по-високо, а и имаш книжките с текстове и т.н. Усещането е адски различно. Разбира се, човек не би могъл да намери на CD всичко, което иска. Затова ползвам Apple Music, Spotify и т.н. Относно бандите… AVENGED SEVENFOLD са доста добри. Не харесвам всеки техен албум, но е безспорно, че знаят как да пишат песни, вкарвайки различни елементи. Имат доста готини сола. Смятам, че когато имаш добър китарист, той трябва да бъде истински майстор. Трябва да е някой, който може да допринесе с нещо ново, освен с поредния риф.

Rowan, ти си част от индустрията от почти 20 години. Случвало ли ти се е да изпадаш в творческа криза? Ако да, как успяваш да се справиш с проблема?
О, да… Случвало ми се е да изпадам в творческа криза. Започнах да работя по “Vuur van Verzet“ през 2015 г. Започнах с изграждането на концепцията и за тази цел проучвах редица източници. Пътувах насам-натам, за да имам близък досег с нещата, за които исках да пиша. Започнах да пиша песните през 2016 г., но годината беше доста катастрофална за мен. Случиха ми се доста лични и не толкова приятни неща. Не успявах в начинанията си да пиша музика за HEIDEVOLK. Просто не можех… Всичко, което излизаше от мен не бе HEIDEVOLK. Помислих си “Човече, усещам наближаващия блокаж“, но в крайна сметка не беше точно блокаж. Съзнанието ми искаше да създава друг вид музика. Свързах се с останалите членове на бандата и им казах, че трябва да изчакаме с изготвянето на албума. Споделих им, че ще се заема с писането на моя собствена музика, защото в момента не мога да пиша друга. Написах доста песни, но нито една от тях не беше за HEIDEVOLK. Заминах да посрещна Нова година сам в Португалия и връщайки се обратно към дома, докато пътувах със самолета, усетих как нужната енергия се връща обратно в съзнанието ми… Казах си “Окей, ще оставя тази година зад гърба си. Написах някои доста добри песни. Време е да се концентрирам върху HEIDEVOLK“. След това, новите песни на HEIDEVOLK започнаха да се получават една след друга. В стремежа си един музикант да се справи с творческата криза, той трябва да освободи съзнанието си. Независимо в каква посока ще поеме след това. Не бива да се примирява с оправданието, че не може да пише музика. Когато отида на работа, няма как да кажа “Съжалявам, не мога да работя. Страдам от трудова криза“. Трябва да се накараш да започнеш да твориш музика. Създай нещо ново, нещо различно. Нещо, което не би написал по принцип.

Спомена, че си успял да преминеш през този период, пишейки собствена музика. Какво е звученето на тези песни?
Ами, парчетата са доста рокендрол. В момента се опитвам да изградя някаква концепция около тях. Все още не съм решил какво ще правя с тях след като завърша всичко. Може да ги издам под формата на албум, може и да ги кача в Spotify за безплатно слушане.

Как гледаш на страничните проекти, с които един музикант се занимава? Смяташ ли, че понякога могат да бъдат по-важни за музиканта от главната му група?
Това е нещо, което всеки един от нас решава за себе си. Трудно е да си изкарваш хляба чрез музика. Всички в HEIDEVOLK имаме лична работа чрез която изкарваме прехраната си. Понякога едва успяваме да потеглим на дадено турне… Трябва да си вземем отпуск, както и да не забравяме за нашите семейства. Когато си част от по-голяма група, чиито печалби са достатъчни, за да си изкарваш хляба от тях, донякъде трябва да правиш това, което хората очакват от теб. От една страна е хубаво, че успяваш да печелиш толкова, но от друга е кофти, защото не можеш да пишеш и издаваш музиката, която искаш. Може би и затова голяма част от известните музиканти имат странични проекти…

Досега с HEIDEVOLK не сте имали възможността да стъпите на българска почва. Какво знаете за нас?
Ще се радвам адски много, ако успеем да посетим България. Досега не сме идвали за концерт във вашата държава, но силно се надявам да направим един в близкото бъдеще. Чувал съм страхотни неща от приятели и колеги, така че очакванията ми спрямо вас са високи, хаха!

В новия албум на HEIDEVOLK можем да чуем хор, състоящ се от 24 души. Какво е чувството да работиш с толкова голям екип и какви предизвикателства срещнахте по пътя?
Да работиш с хор означава да поемеш доста по-различен подход при писането на музика. Трябва да пишеш песни, които да са подходящи за всички тези хора. Цялото нещо е доста многопластово. Трябва да си сигурен, че всичко се връзва, а това е доста предизвикателно. Мечтая си да работя с хор от момента, в който започнах да създавам музика. Първата стъпка бе да намерим хор, който би се съгласил да работи с фолк метъл банда. Голяма част от тях не бяха по джоба ни, а други не бяха заинтересовани. Когато най-сетне попаднахме на тези, с които в крайна сметка записахме албума, те бяха повече от ентусиазирани. Ние бяхме първата метъл банда, с която те някога са работили. Всичко беше фантастично. Хаха, сещам се обаче, че когато се обадих в студиото и казах, че съм намерил хор, който се състои от 24 човека, ми отвърнаха, че няма място за толкова души. Когато попитах дали имат условия за размера този хор, те отвърнаха ‘Колкото повече, толкова по-добре’. В последствие разбрах, че не са очаквали да доведа 24 души, хаха. В крайна сметка, както се подразбира, записахме хоровите изпълнения в друго студио.

Благодаря ти за отделеното време, Rowan. Последните думи са твои.
Доста съм развълнуван за “Vuur van Verzet“. Изминаха почти три години, откакто за последно издадохме нещо. Надявам се, че новият ни албум ще се хареса на всички. Надявам се, скоро да получим шанса най-сетне да свирим в България. Благодаря ти за проявения интерес и желанието да проведем това интервю. До скоро!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото