Интервю с Василий Козлов от SatanaKozel/ Interview with Vasiliy Kozlov from SatanaKozel

On the second page, you can find the English version.

Името на бандата ви е SatanaKozel, което звучи доста блек метълско, а вие правите фолк метъл. Кажи ми защо избрахте това име?

Василий: Има толкова много версии, как стигнахме до това име, така че смятам няма какво ново да кажа. Обичам етимологията, понякога е яко да разбереш откъде идват корените на някоя дума. В този случай, нека да кажем, че името дойде от космоса – огнен лъч, премина през атмосферата, падна на земята някъде в близост до Petrozavodsk и се промъкна в мозъка на един от нашите приятели.

Как решихте да свирите точно такъв стил метъл, откъде дойде вдъхновението?

Василий: Музиката на Finntroll, Ensiferum и Moonsorrow оказа влияние, за нас това беше нещо ново и вълнуващото все още. Природата и енергията на тази музика кара гръбначния ти стълб да танцува. Градския живот също си е фактор. Винаги издигаш в култ, това което нямаш, стремиш се към него и търсиш, нещо което не може да бъде намерено. Знаехме от самото начало, че искаме да свирим фолк метъл.

Как намираш руската сцена? Има ли много фенове на фолк/паган метъла? Защото доколкото аз знам има доста хора, които слушат индъстриъл метъл.

Василий: Ние не следим особено нашата сцена. Има безброй много банди, които са зле, изглежда стана модерно да възхваляваш боговете. Въпреки че и това е ок. Музикално ми е трудно да спомена който и да било, с изключение на Аркона и Leshak, разбира се – свежо попълнение. Проблемът е, че феновете са малко, подобни концерти не заинтригуват особено много хора, което пък си има и добра и лоша страна. Имаше 150 човека на последния концерт в Санкт Петербург, за да видят 5 банди, ти прецени дали са малко или много.

Видях някои ваши снимки в интернет със стари фолк облекла в гората. Тези снимка някъде в близост до мястото, където живеете ли са правени?

Василий: Да, снимките са правени в близост до родния ни град, все пак има места до Карелия, които се отразяват по-добре на музиката ни. Примерно, вълните на Бяло Море на изток, откъдето всъщност съм родом аз, или спиращите дъха планини на Север. Ходихме там повреме на създаването на първия албум. Мястото е близо до град на бреговете на езерото Онега.  За снимките на втория албум пътувахме всички заедно до изоставено село на 250км.

На обложката на първия ви албум се виждат Satan ( kozel), който пие с мъж. За какво си говорят, някакъв пакт ли има между тях, сещаш се, Satan си споделя идеите…

Василий: На обложката на първия албум е сатанисткия Козтрол, който е измислен от нас герой. Може да се интерпретира по няколко начина. Сцената описва вътрешния свят на един човек: усилено работещ и старателен ковач, който е изкушен, в този случай – да пие от саркастичен, антисоциален рогат обект. Колко типично. Или оставаш човек или се предаваш на рогатия, наистина си е личен избор.

Групата ли е единственото нещо, с което се занимавате или всеки работи нещо друго, едновременно със SatanaKozel?

Василий: Ние не правим пари от нашата музика. Това е начин да избягаме и да правим това, което обичаме, но всеки работи, за да можем да свързваме двата края. В нашата държава няма съпорт за момчета като нас, трябва да работим усилено, да даваме всичко и да разчитаме само на себе си. Мисля, че всеки си има място на този свят. Нашето място е, разбира се, музиката и природата. Но както стоят нещата, всички трябва да работим в града, за да живеем нормално, мамка му!

Канили ли са ви на pagan-folk фестивали?

Василий: Имахме покана да свирим на паган/фолк фест в Полша, като изключим, че никога не бяхме чували нищо за човека, който беше отговорен за събитието. Освен това няма особено много покани откогато не сме част от някой лейбъл. Сами сме, без продуцент и директор. Николай ще се опита да организира това – онова, но зависи. Ние сме неизвестна, ъндърграунд банда, което на мен ми харесва, защото има някаква мистерия в цялата история.

Кой банди харесваш?

Василий: Няма да има смисъл да изреждам целия списък, има тоново банди и артисти. Искам да спомена вокално-инструменталните групи от 1970-те СССР като Pesnyary, Tsvety, The Singing Guitars и Yalla. Тези хора са брилянтни и последователите им са само евтини фалшификатори. Юри Антонов, маестрото на нашата поп култура, също трябва да го спомена.

Някои хора ви наричат „руските Finntroll“. Харесва ли ви това описание?

Василий: Не виждам как сравнението с някой друг може да бъде по какъвто и да било начин атрактивно, особено ако ти слагат етикета – руските Finntroll, и все пак тези момчета определено са оказали голямо влияние и нашият начин да им благодарим е, като написахме две стилизирани песни за първия ни албум. Мисля, че повечето хора ще кажат, че сме уникални, отколкото повтарящи други банди. Имената и етикетите не ме интересуват особено, има една традиционна поговорка, която звучи така: наричай ме тава, само не ме слагай във фурната.

Работите ли върху нови песни?

Василий: Разбира се, ние винаги сме в процес на писане. Има нови песни, които са доста силни, ще има и някои изненади. Животът се случва и за съжаление нямаме винаги достатъчно време, което да посветим на нашата музика.

Какво правиш в момента?

Василий: Точно в този момент отговарям на въпроси. Спрях за малко, за да си почина след последния концерт в Санкт Петербург, трябва да се подготвим за зимата: да наловим малко риба и да наберем боровинки и гъби. Ще бъде прекрасно да си ида за малко в родния край?

Кой пише текстовете? Музиката? Мислите ли, че някой ден ще започнете да пеете на английски?

Василий: Наричаме музиката си фолк – създава се в общността и принадлежи на хората.

Благодаря ти за това интервю и ви пожелавам всичко най-хубаво.

Василий: Наистина е окуражаващо да видиш, че музиката ти помага на хората в тези шибани времена. Както винаги аз призовавам мъжете да останат мъже, да защитават жените и да се борят за правдата и жените да уважавате вашите мъже. Имаме една цел и тя е да пазим природата, ако не – ще измрем. Не гледайте телевизия, защото всичко, което ви казват са торба с лъжи. Всичко най-хубаво желая!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото