Интервю с Arvels от Shambless

Колко време ви отне да запишете албума “Menra Eneidalen” ? Разкажи ми повече за концепцията?

Моята основна цел е да постигна цялост в концепцията, изграждана около Shambless.Това означава – постигане на единство между музика, лирика и идеология.  Разказвам историята на един различен свят- приказен, вълшебен, изпълнен с мрак, тъга и злоба,  но и с красота и доброта.

Как решихте да впишете уникалната българска песен „Девойко мари, хубава”? Харесваш ли българския фолклор?

Харесвам не само българския, обичам да слушам фолклора на всяко кътче на планетата в интернационален аспект и, може би затова фолклора на Shambless е силно индивидуален, добре благосъздаден и хармоничен. Решението ми да запиша прекрасната „Девойко мари, хубава” беше спонтанно и за това я реализирах за 2 дни и дори когато я изпълняваме на живо, песента си звучи със същата зародена родопска сила, внушавайки желание за извисеност и могъщество..

Кой е създателят на обложката?

Обложката, както и записите на”Menra Eneidalen” са реализирани от  Ники  Велев  в студио Come To Sin. Намерихме една подходяща и величественана картина на Алпите и решихме че ще я свържем  с концепцията и композициите на Shambless.

Откъде идва увлечението към този вид музка, откъде черпиш вдъхновение?

Създаването на мрачна, фолклорна и епична музика е нещо естествено за мен – идва отвътре, може би от сърцето, без да имам предварително изградена стратегия. За мен това е музиката, в която истинската красота разкрива чертите си. И въпреки всичко вярвам във мечтите си, в искренността ,в реалността , в бъдещето на групата, вдъхновявам се от планинските вечни пространства и тайните сенки на отминалите величия.

Кажи ми повече за състава на Shambless?

Това са : Жоро – клавири, Калин -китара, Боян  –бас, Спас -китара и аз – Павел –барабани и вокали. Всички са членове на различни български екстремни банди ,но тук ни сплотява идентичността на стила и доброто приятелство естествено.

Любими групи?

Всъщност слушам всичко добро, което излиза на метъл сцената, но не мисля, че имам влияния от определена група или стил. Харесвам финландския метъл,но нито една страна не е за пренебрегване. Освен това сцената става все по-голяма и по-голяма -правят се стотици фестивали из Европа. В този смисъл, България не може да стои вечно встрани от този процес. Всъщност метълът, особенно тук има необходимост от по-добра промоция,за да се пребори с масово налаганата музикална закостенялост.

Отколко време се занимаваш с музика?

От близо 18 години..Започнах с пиано, постепенно се увличах и с ударни инструменти. Имах редица други проекти преди да започна началото на групата, която е отражение на душевноста ми.

Разкажи ми малко за създаването на Shambless.

Реалният превод на Shambless  е ‘фалшиво щастие’ или благословия.. става дума за заблудата и фалшивото щастие на хората, на човечеството, бесния стремеж да унищожат себе си и всичко заобикалящо. Това е и идеологията на Shambless. Чрез музиката се отделяме от реалността. Началото бе поставено през 1997г. в гр.Благоевград. Това беше  мой самостоятелен проект и  можех да градя основите му с големи амбиции, които с течение на времето ставаха все по-осезаеми. Още в първият албум вкарахме класически и етно-елементи, комбинирани с екстремен метъл, както и постепенно навлизане на средновековни мотиви. Следват много концертни и фестивални изяви. Групата прекратява изявите си през 2001 г.(за цели 5 години). Тогава имах време и спокойствие да запиша 2-рия ”Apkas itulia”. През 2006 отново съществува пълнокръвна, жива банда с нови гост-музиканти, с които свирим до ден днешен и всъщност винаги съм вярвал в Shambless.

Какво е мнението ти за българския фен?

Смея да твърдя , че до този момент ние сме получили достатъчно подкрепа от фенове. Никога не сме срещали негативни реакции ,напротив – дори когато сме излизали на сцена с далеч по-екстремни групи, пред публика с далеч по-екстремен и безкомпромисен музикален вкус, сме били подкрепяни и оценявани. Самия факт , че продаваме албумите си  във времена, в които всеки може да свали всичко от интернет, говори, че има хора които подкрепят родната сцена. Това е много важно за нас и малко или много ни дава сила да продължаваме напред.

Трудно ли се пишат текстове на елфически? Всички ли разбирате и говорите този език?

Старая се да търся подходящия баланс между лириката и инструментал. Митичният език, съчетан с музиката, са пътеката по която се навлиза дълбоко в духа и простанствата на природните съвършенства. Вкарваме фолклорни елементи, от друга страна има много бавни, чувствени и нежни пасажи .Това ми помага да превеждам собствените си текстове на език с богата изразност, език, който носи много сила, наречен «Тура Иеган» и означава «отивайки далеч». Знам, че това звучи нереално, но това е начин да залича човешката същност и да пренеса музиката си в един прекрасен древен свят. Текстовете са доста дълбоки и душевни, батални и епични но те са само едно допълнение към идеологията на Shambless. Единствено аз, Павел, се занимавам с превода им ,както и с композирането на музиката. Езика го говорят само малцина от стария свят и пробудените от ‘Великия извор на симпатията’

Би ли давал частни уроци по елфически?

Не,това е едно от тайнствата които оставт само в мен.

В коя страна живеят елфите?

Няма такова нещо!! Като митични същества  пазители на тъмнината и светлината техният дом е неизмеримата вечност.
Каква означава Arvels Elfaros?

В превод на „Тура Иеган” – Извор на елфическия фолклор.

С кой лейбъл работите в момента и къде се разпространяват албумите на Shambless?

Вторият ни албум “Apkas Itulia” бе издаден от  Stygian Crypt Productions и съм доволен от факта, че през 2004-2005г. го имаше почти навсякъде в Европа и Азия .Още тогава отзивите от чужбина бяха повече от добри. Действително,последният албум  се забави доста. Причините за това са комплексни. Започна един дълъг процес на издирване на подходящ лейбъл, който да издаде албума в световен мащаб. В крайна сметка подписахме договор с испанската фирма“Pagan Sound Productions”, която трябваше да го издаде в края на миналата година. Това обаче не се случи- причината остава загадка за нас. Така тази година отново подписахме договор с руснаците Stygian Crypt за 3-тият ни албум, и тъй като дистрибуцията ще е интернационална мисля ,че трябва да сме напълно доволни.

Трудно ли е да правиш музика в България? Какви са най-честите пречки, които срещате?

Живота е изпълен с трудности и едва ли има група в България, която да няма затруднения. Хубавото е, че в момента състава ни е музикално и духовно по силен от всякога. Според мен сме постигнали целта си – песните  звучат величествено и силно, но и  много достоверно и автентично. Налага постоянно да се развиваме, да търсим нови посоки, в които да се движим. Изграждаме един оригинален стил, който няма да изоставим или променим.

Благодаря ти, Arvels и успех!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото