gra-coverИма групи, които те „вдигат“. Групи, чиято музика още след първите няколко секунди инжектира такава доза енергия, че след това имаш усещането, че можеш да преобърнеш света. Има обаче и групи, които ще те прекарат през цялата палитра от чувства, на които си способен, ще те въздигат и ще те погребват, ще те възторгват и ще те разплакват, а когато музиката им отшуми остава смесената емоция на пълнота и празнина. Оставя биещи се мисли в главата и желанието да чуеш пак, за да уловиш нещо нечуто или неизпитано. От този втория тип са GRÁ.

Освен това с годините GRÁ си изградиха свой собствен стил. Толкова познаваем, че дори да не сте техен фен, дори да не сте научили творчеството им наизуст винаги ще ги различите измежду другата екстремна музика. И мога да кажа „Väsen“ абсолютно потвърждава това мое твърдение. Въпросът тук не е колко GRÁ е този албум, а до колко една група може да прекрачи всички ограничения, наложени от клишетата на един стил, и да остане себе си. Толкова себе си, че чак да те заболи от дълбочината и красотата на музиката ѝ. А въпросният стил, поднесен от GRÁ да е още по-богат, искрен и истински.

„Väsen“ е чист Шведски блек метъл, съдържащ цялата ярост и разнообразие на стила, рафиниран вече десетилетия наред. В същото време носи онази типична GRÁ душа. Пълнокръвна, дишаща, разказваща. Въпреки, че е наситен с до болка познатата прашна, гробовна, мрачно-сива GRÁ студенина, лично аз усещам „Väsen“ някак „по-светъл“, по-дишащ и с по-ефирна структура. Албумът наистина е като нещо отделило се от цялото и заживяло свой, пълнокръвен живот, но все пак запазило духа на първообраза и останало здраво свързано с корените си.

Смъртта тук полита в нова форма на живот, нов живот изпълнен с меланхолия и копнеж по изгубеното. Но и наситен с ожесточение сpещу безсилието да върнеш случващото се. И накрая приемането. В звука на кротката акустична китара, в чието сърце тупти страст, но тя звънти минорно и печално… И всичко прелива във вечност. В бял шум, в безвремие. В безплътност…

Що се отнася до „техническата част“… Противно на обичайното подреждане на албуми, които почти винаги започват с най-силната и хващаща ухото песен, тук (по мое мнение) най-хубавото и най-доброто е оставено за най-накрая. Както едноименната, седеминутна композиция „Väsen“, в която можете да чуете и вокалите на Mortifero. Започва ударно и яростно, за да ви завлече само след минута на дъното с наситената си мрачна аура, която сгъстява въздуха. Гласът на Mortifero се чува някъде далечен и витаещ и смесен с въздушността на клавирите създава атмосфера на митстика и неизвестност. И когато музиката е достигнала своята кулминация и е готова да прелее в кресчендо всичко изведнъж приключва в спокойната елегичност и спокойствие на акустичната китара.

Малко започнах от края към началото. Откриващата песен „Till Sörjerskorna“ наистина е доста провокативна като за начало на албум на GRÁ с включените в нея електронни елементи, но пък накрая ни дава точно онази ласка и упоение, които сме свикнали да получаваме от музиката на GRÁ. И този момент го има в почти всички песни във „Väsen“. Бавно, почти мързеливо на места. Интересно е, че и тук в няколко песни е продължена традицията от „Ramsvarta Tankar“ с неравноделните тактове, дори бих казала, че „The Devil’s Tribe“ си е изцяло неравноделна, което пък и придава точно един неповторим tribe, шаманистко-вещерски темперамент.

Коя песен ми стана любима? Трудно бих могла да кажа, но едноименната „Väsen“ няма как да не отличите, „Hveðrungs Mær“ със спокойния си речитатив в началото и тоталния скандинавски хлад и агресия, от които е изградена композицията, „Gjallarhorn“ с електронното си сърце, което затуптява в мелодичност, тъга и настървение едновременно. Като прегръдка в момент на отчаяние. Това е без съмнение един уникален, много разнообразен и перфектно миксиран албум, въпреки клавирите и женските вокали, с типичните за GRÁ „твърди“, усилени струнни, които едновременно придават епичност и наситеност, но без да стават помпозни.

Ако досега сте се доверявали на GRÁ, направете го отново! GRÁ никога няма да ви подведат!

„Väsen“ ще бъде издаден чрез шведския лейбъл Carnal Records на CD и в дигитален формат на 27 април, в LP формат ще бъде издаден през есента на тази година.

–––––––-

10/10

CD Pre-Order: https://carnalrecords.bandcamp.com
Digital Pre-Order: http://smarturl.it/vasen

Официални ресурси:

GRÁ:
http://www.grahorde.com
https://www.facebook.com/graofficial
http://www.youtube.com/grahorde
http://open.spotify.com/artist/5c81a4MM3sIm2XxsI2bSCR
http://grahorde.bandcamp.com

CARNAL RECORDS:
http://www.carnalrecords.com
https://www.facebook.com/Carnalrecords.sweden