Endolith Chicxulub coverChicxulub – The Fossil Record е вторият албум на норвежката група ENDOLITH. Албумът излиза на пазара на 18 януари 2019 г. чрез Rob Mules Records. Името, Chicxulub, идва от мексиканския кратер, където е паднал астероидът, унищожил динозаврите. The Fossil Record е концептуален и, както подсказва името му, разказва за динозаври. И как тяхното изчезване може да се свърже със събития, които не са се случили преди милиони години – напротив, актуални са и сега. Екологични проблеми, изчезващи видове и цели екосистеми. В съзвучие с това, албумът е мрачен и донякъде тежък чисто тематично – а краят му е доста абсолютен с ударното The Earth Died Screaming. Което звучи някак като предупреждение, оставащо да виси във въздуха след последния такт.

Дистопичният свят на албума не започва като такъв. Началото е спокойно и лирично с инструментала Grazing Herbivores. В Bloodfiends се появяват хищниците, жаждата за кръв и историята прогресивно върви към агресивен финал, минавайки през различни ери и проблеми.

Албумът съдържа 10 песни. Повечето от тях са с по-обща насоченост – апокалипсис, катастрофа, определен период. Изключение в известна степен е Rex, която препраща към най-популярния праисторически хищник. Освен заглавия, предразполагащи към ползване на търсачка и spell check, като Ichthys и Chicxulub, в The Fossil Record можете да откриете размисли за еволюцията, природата и изобилие от алегории. Религиозната символика също не липсва, като отново сингълът Ichthys е основен пример.

Историята и посланието не са единственото прогресивно нещо в този албум – стилово Chicxulub влиза в графа прогресивен екстремен метъл. Творбата е изключително динамична, многопластова и може да изненада слушателя повече от веднъж. Оркестрациите в албума го правят още по-мрачен и пространствен, а тежките рифове пасват прекрасно с дет вокалите. Чистите вокали не са нищо особено, но са използвани пестеливо и уместно. Финалната The World Died Screaming включва и речитатив, а Ichthys има напеви, които очакваш да чуеш по-скоро при религиозна церемония. В албума има елементи от всякакви музики и течения – от екстремни поджанрове на метъла, през груув до блус и художествена музика. В голяма степен музикантите залагат на контрасти – бластбийт и оркестрации, тежък риф и лиричен вокал, харш вокали и пиано. Съчетанието на мелодиката с мощни китари и вокали е изпипано, плавно и не звучи пресилено в нито едно от парчетата. Резултатът е учудващо добър албум, който може да задържи интереса от начало до край.

Със следващо слушане се разкриват още пластове, които може и да се пропуснат на първи прочит (особено ако е по-разсеян). Chicxulub – The Fossil Record е албум, който си заслужава да се чуе повторно.

Оценка: 8.5/10