Интервю с Tommy Karevik (KAMELOT, SEVENTH WONDER)

От основаването си до днес американската прогресив банда KAMELOT има едва два концертни записа. Първият е с предишния вокалист на групата Roy Khan, с когото ще чуете интервю в „От другата страна”, но за новия албум на старата му банда CONCEPTION. Второто DVD на KAMELOT излезе само преди няколко седмици и е първото с Tommy Karevik зад микрофона. Също така от последния албум на бандата „The Shadow Theory” изминаха две години. И за да не обезкуражават феновете, KAMELOT издадоха концертното DVD „I Am the Empire: Live from the 013”. В една безконцертна година то действа като свеж полъх и донякъде носталгия, а вокалистът Tommy Karevik даде специално интервю за „От другата страна”.

Интервюто с Tommy Karevik (KAMELOT, SEVENTH WONDER) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 2.11.2020 година.

От другата страна – Привет, Tommy, какво си спомняш от концерта, който издадохте на DVD – „I Am the Empire: Live from the 013”?

Tommy Karevik – Този концерт е един от най-големите моменти от моята история с KAMELOT до сега. Имахме невероятната възможност да свирим пред пълна зала, да запишем концерта за DVD, с нас на сцената да се качат много гости. Самото издание дава много добра представа за нивото на групата през последните седем-осем години. „I Am the Empire: Live from the 013” е второто DVD на KAMELOT. В първото не съм участвал. Нямам с какво да го сравнявам, но смятам, че успяхме да дадем на феновете и на тези, които присъстваха на концерта тогава, и на тези, които си купуват изданието, нещо наистина специално.

От другата страна – Това DVD излиза във времена, когато няма концерти…

Tommy Karevik – Наистина са много странни времена за света. Също така те са голямо предизвикателство за концертния бизнес. Ние обаче сме много щастливи, че имаме възможност да издадем „I Am the Empire: Live from the 013” в момент, в който хората се нуждаят от любимите си банди, искат да ги видят, да слушат тяхната музика и отново да преживеят един концерт и живо участие. За това сме и много щастливи с това издание, защото то е предназначено за всички, на които им липсват концертите.

От другата страна – Имаш ли любим момент от концерта?

Tommy Karevik – Няколко са. Един от тях е началото на концерта и излизането ни на сцената. Осъзнаването, че ни предстои да изпълним много хубав сет от песни. Качването ни на сцената и усещането за енергията на публиката. Винаги е невероятно преживяване, когато застана пред феновете за първи път. Друг любим момент е изпълняването на една от песните по средата на публиката, обграден от хиляди светещи телефони. Усещането е, че се намирам сред море от светлини. Този момент е специален, както за мен, така и за феновете.

От другата страна – Как се изпълняват 21 песни за една вечер?

Tommy Karevik – Дори не знаех, че 21 е толкова много. Като цяло трябват много репетиции, за да придобиеш уменията да пееш на живо, а не само за записа на даден концерт. Това е нещо като певчески маратон. Много е важно да тренираш гласа си. Да избягваш храни, които предизвикват киселини като мляко, глутен и захар. Така че ако избягваш тези храни, тренираш гласа си и овладееш правилните техники за пеене, когато си на сцена, ще се справиш. Но на първо място стои сънят. Той дава възможност за възстановяване на тялото.

От другата страна – Т.е няма секс, наркотици и рокендрол преди и след?

Tommy Karevik – Не, не мога да говоря от името на някого другиго, но аз, за да мога да изпълня 21 песни, трябва да полагам грижи за себе си. Повечето певци, които познавам, са непреклонни, когато става дума за издръжливостта и грижата за тялото, и на гласовете им. Добрата кондиция на организма е много важна, за да можеш да пееш всеки ден от един концерт на друг. Музиката на KAMELOT, която ние изпълняваме, изисква много технично пеене. Налага ми се да вземам високи тонове, след което да сляза на ниските, да съм твърд и в същото време нежен като глас, Понякога това е смазващо. Режимът ми налага да се грижа за тялото и гласа си, да спя по много, да се храня добре и да пия вода.

От другата страна – В „I Am the Empire: Live from the 013” има много гости. Те своите партии ли изпълняват?

Tommy Karevik – И да, и не. Повечето изпълняват песните, които са записали за KAMELOT. Има и участници, които застават зад чужди партии, но повечето пеят песните, в които са участвали в студийните албуми. При репетициите преди концерта, които продължиха два дни, бяхме само ние. Бяхме наели залата от по-рано. С гостите се видяхме на саундчека в деня на концерта. Нямахме много време за съвместна подготовка. Направихме я в движение. С повечето обаче сме били на турнета и те всъщност отдавна са наясно с начина ни представяне.

От другата страна – Защо точно концерта в Нидерландия записахте за DVD?

Tommy Karevik – Защото по някаква причина Нидерландия винаги е била гостоприемна към нас. Там симфоничният метъл е много голям. Все пак те имат WITHIN TEMPTATION и много други банди от този стил. Нидерландия винаги е била много стабилен пазар за KAMELOT. До колкото си спомням, последните ни 10-11 концерта винаги са били разпродадени. Това е едната страна на нещата. Там имаме много вярна публика. В същото време винаги сме харесвали залата, в която свирихме. „013” е страхотно място. Събира достатъчно публика. Близо е да Амстердам и хората могат да стигнат лесно до нея. Много добро сборно място едновременно за феновете, за гостите, както и за групата. Чисто логистично е разположена много добре. Но основната причина да запишем точно този концерт, е стабилната подкрепа, която винаги сме имали в Нидерландия.

От другата страна – Като спомена WITHIN TEMPTATION – защо Sharon den Adel все още не е участвала в запис на KAMELOT?

Tommy Karevik – Добър въпрос. По всеки наш албум работим по различен начин. Би било прекрасно, ако тя вземе участие в някой наш проект, но за това все още няма изгледи. Надявам се, че бъдещето ще ни събере. За нас е много важно винаги да откриваме нови и вдъхновяващи личности, както и различен поглед към всеки албум, който създаваме. Мисля се, че ако имаме шанса да работим с Sharon den Adel, ще се получило едно от най-добрите ни издания.

От другата страна – Следващата година ще издадете ли нов албум?

Tommy Karevik – В момента работим по нов албум, Звучи добре, доволни сме как се получава. Хубаво е, че успяхме да издадем „I Am the Empire: Live from the 013”. Така трите години от предишния ни диск, няма да изглеждат толкова много. Бяхме сигурни, че излизането на това DVD преди следващия ни албум, е добра идея. Най-вероятно следващата година KAMELOT ще издадат нов албум. Всичко зависи дали ще си останем вкъщи заради коронавируса. Ако това стане, плановете са следващата година по някое време да издадем нов албум.

От другата страна – Връщаме се на концертите – кой е най-специалният момент за теб, когато си на сцената?

Tommy Karevik – На сцената всичко е много динамично. Както отбелязах и по-рано, обичам, когато всяка вечер стъпвам за първи път на сцената и за първи път се срещам с публиката. Сам по себе си, този момент е невероятно зареждащ. Също така харесвам полунощ, защото е предпоставка за края. Всъщност преживяването зависи от много неща. Всеки път е различно. Може би това са любимите песни на феновете. Може би концертът като цяло. Навсякъде по света хората са различни, трудно е да посоча нещо конкретно. Харесвам всеки един момент, свързан с концертите.

От другата страна – Кой е най-необичайното място, където сте правили концерт?

Tommy Karevik – Мисля, че ми се случи с другата ми група SEVENTH WONDER. Стана при едно от първите ни излизания извън Швеция. Трябваше да свирим на едно малко място, което се казваше „The Attic”. Помещаваше се в една къща или май беше вила някъде в Англия. Не се сещам за града, но помещението беше много малко и имаше двама или трима души, може би четирима. Това беше един от първите ми странни концерти извън Швеция. Имали сме няколко подобни момента. Обаче е страхотно да се обърна назад и да видя развитието, което съм преживял. И въпреки всичко, все още ни се случват подобни преживявания. Дори и на последното кратко турне, което направихме със SEVENTH WONDER. В Белгия свирихме в един клуб, който дори за това не минаваше. Всъщност използваше се за репетиционна от други групи. Половината от помещението беше сцена. Трудно го намерихме и имаше едва няколко души. Не всичко в този живот е блясък. Но подобни преживявания ме забавляват и ме карат да се чувствам жив. Все пак никога не знаеш какво те очаква.

От другата страна – Вокалист си на KAMELOT, но все още пееш и в SEVENTH WONDER.

Tommy Karevik – KAMELOT са по-голямата банда, но никога не е ставало дума, коя е по-напред. Започнах вокалната си кариера със SEVENTH WONDER. Приятел съм с момчетата. Заедно сме от много време и сме създали наистина много добри неща. Все още ми харесва да съм с тях. Групата е много добра. Последният ни албум „Tiara” беше приет много добре. Беше удоволствие най-накрая да се съберем отново след осем години и да посвирим заедно. За мен е важно да правя онова, което ми се иска без да се съобразявам винаги с изискванията на голямата група. Обичам KAMELOT. Имаме невероятен успех. И в същото време ми харесва да пея и в SEVENTH WONDER. Намирам го за забавно и ще продължавам в по същия начин.

От другата страна – Какво ти носят SEVENTH WONDER, което не откриваш в KAMELOT?

Tommy Karevik – Не знам. Положението при тях е различно. Все едно да караш два различни автомобила. SEVENTH WONDER е групата, с която започнах. С тях е забавно по един начин, при KAMELOT – по друг. Просто двете групи носят две различни преживявания. Удоволствие е да съм и в двете банди и докато това им носи удоволствие, ще продължавам така. По-добре не мога да отговоря на този въпрос.

От другата страна – А какво става с FIRECRACKER?

Tommy Karevik – Те никога не са били истинска група. С тях за първи път навлязох в метъла. С проекта записвах през 2003 или 2004 и веднага след това станах част от SEVENTH WONDER. Китаристът Stefan Lindholm се свърза с мен и ме попита дали не бих искал да напиша някои неща и да запиша мои вокали за музиката, която е създал. Съгласих се. Тогава започнах да слушам метъл. Записахме демо със седем песни или нещо подобно. И това беше. Никога не е ставала дума за правим група. Знам, че издаде записите под името FIRECRACKER. Обаче, когато работихме заедно, се казвахме VINDICTIV. Мисля, че Stefan Lindholm издаде няколко албума под това име. Всъщност записът, който направихме заедно излезе под името FIRECRACKER, защото той вече имаше албуми с VINDICTIV.

От другата страна – Семейството ти е доста музикално. Сестра ти е певица, сгоден си за Kobra Paige от KOBRA AND THE LOTUS. Родителите ти професионални музиканти ли са?

Tommy Karevik – Не и това е странното. Не знам как се получи, за да стана певец. Майка ми беше певица в различни хорове докато бях малък. Правеше го за удоволствие. Баба ми беше много добра певица, но никога не е пяла професионално. Баща ми беше музикално грамотен, но никога не се е занимавал с пеене. В семейството ми никога не е имало професионални музиканти, но по някакви причини сестра ми започна да пее. Дори завърши музикално училище с пеене. От всички, аз се занимавах единствено със спорт и то доста продължително. В един момент ми се прииска да композирам и започнах да създавам песни на шведски. Така навлязох в музиката. После започнах да слушам метъл. Установих, че стилът носи много заряд. Бях удивен от вокалистите и исках да пея като тях. Зачудих се, че най-вероятно ще е интересно да мога да пея по този начин. Започнах да слушам различни певци и да им подражавам, но по начина по който исках да ги чувам. Така започна всичко за мен. След което записах песните за VINDICTIV, които излязоха под името FIRECRACKER. Така ме поканиха в SEVENTH WONDER, откъдето ме откриха KAMELOT. Интересна верижна реакция се получи.

От другата страна – Има ли място, където не би се върнал да направиш отново концерт?

Tommy Karevik – Не бих отбелязал някое по-особено място за свирене. Повечето предлагат наистина добри условия. Но както отбелязах по-рано, имали сме някои интересни преживявания. Така че бих се върнал в страната, но не и в съответния клуб. Което означава, че едва ли някога отново ще стъпим в „The Attic”.

От другата страна – И накрая – няколко думи за участието ти в новия албум на AYREON „Transitus”.

Tommy Karevik – Всеки, който познава AYREON, знае че албумът е рок опера с концептуална история. Влизам в образа на главния герой Daniel. Информацията можете да я потърсите в Интернет. За мен е чест, че участвам в още един албум на Arjen Anthony Lucassen. Нещата се получават много добре, защото това е третото ми участие в проекта. Всеки път, когато Arjen ме потърси, че чувствам страхотно и е супер, че иска да работи с мен. Той е страхотен. Надявам се, че феновете харесват албума.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото