Fake News! Първоаприлска шега!  Самите ние сме фенове и пълната суша в музикалния ни живот ни засяга не по-малко от вас.  Съчувстваме на всички, които са изгубили препитанието си поради наложените санкции и се надяваме неимоверно още това лято да можем да посетим любимите си фестивали и малки концерти.

Рано днес, след онлайн заседание на Европейската комисия, е взето тежко решение, касаещо цялата музикална общност на Стария континент. Европейската комисията координира общи европейски мерки в отговор на пандемията, които меко казано са изненадващо неприятни. Становището ѝ засяга всички концерти и фестивали на открито в рамките на 4 години, т.е. до 2025 година.
– Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия на открито, с капацитет над 150 посетители и при използване на не повече от 30% от площта на мероприятието. Забраната важи за събития провеждани на открито (събори, фестивали и др.).
Все още не е ясно как това ще засегне и музикалните събития на закрито, чиято съдба в момента е по-тежка – пълната забрана за тяхното провеждане е с неуточнен срок на действие.
– Изключение се допуска по отношение на кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице.

„Мобилизираме всички средства, с които разполагаме, за да помогнем на държавите от ЕС да координират своите мерки, и предоставяме обективна информация за разпространението на вируса и ефективните усилия за ограничаването му. Председателят Урсула фон дер Лайен създаде екип за действие във връзка с коронавируса на политическо равнище, за да координира реакцията ни спрямо пандемията.“

Надяваме се тази крайна мярка да бъде преразгледана още преди предстоящия летен сезон и да бъде отменена, като това да ни гарантира поне една спокойна и музикална 2022-ра година.