НЧ „Добри Войников” и FORGOT THE TEN – „Традициите отново ще се възродят!”

Forgot The TenНа 30 септември 2016 год., в рамките на ежегодния международен фестивал „Есенни шуменски вечери” в гр. Шумен, се положиха и основите на едно ново начинание. „ Да възродим отново традициите”, с помощта на рока.

Под вещото ръководство от страна на читалището, като организатор и безценната подкрепа на Министерството на културата, група „Forgot the ten” организира концерт, на който шуменски рок банди имаха възможност да изпълнят, пред неочаквано многобройна публика, своите авторски песни.

На въпроса зададен от председателя г-н Николов „ Защо искате да организирате такъв фестивал?” отговорът беше еднозначен. „Събирането на хората на едно място, а не пред компютрите, възможността пред младите да покажат, че не са спирали да творят и имат нужда да им се даде сцена, за да изразят своите емоции е това, което ни води. Културата, творчеството и музиката в частност са онази събирателна, която дори и в най-трудните времена са крепели българщината. Времената и сега не са лесни – ниска култура, слаба духовност, безверие. Градът-будител от едно време трябва отново да започне да буди и то с бързи темпове. За радост на шуменци градът е люлка на доста групи, които непрестанно творят и дори в сянка не спират да свирят в гаражи и репетиционни.“

 

Училище и пак училище… Фестивалната програма започна с интерактивен рок урок, проведен от членовете на „Forgot the ten” в залата на читалището. На урока беше представено накратко, какво ни е необходимо, за да свирим рок, какви инструменти и ефекти са ни нужни, и много отговори на безкрайните въпроси, които искаме да попитаме, но не получаваме отговори. След продължилия почти двойно от предвиденото време час, беше внесено предложение да се направи рок-училище под шапката на читалището, тъй като младите изпитват необходимост да учат и получават отговори на своите въпроси, а времето затова беше крайно недостатъчно.

 

Рок и ….още рок. Концертът по същество беше открит от младата група „The Lefties”. С неподражаемия си стил и буйна кръв, момчетата достойно „запалиха огъня” на събитието и накараха публиката да иска още от тях.

Веднага след тях на сцената се появи рок група „Out of tune”. За никого не беше изненада, че от тук нататък градусите само ще се покачват. Групата не изневери на себе си и обявеното „Нов фронтмен, нова песен, ново шоу…” важеше с пълна сила. Прозвучаха познатите им песни, както и обещаната нова, а публиката бурно ръкопляскаше, сякаш да конкурира „гърмящите ватове” на Наско Василев от „ Proxy”.

Поредната група, която пое щафетата беше „Lost Sensation”. Съвсем „незагубили усещане”, дадоха да се разбере, че рок музиката е не само комерс, но и добре изсвирени парчета. За щастие на публиката, някои от парчетата на групата са доста дълги, за да ги задоволят с достатъчна доза ревящи китари. Разбира се, не се размина и без допълнително изсвирено парче, след което дадоха път на организаторите.

Последни излязоха на сцената „виновниците” за това рок събитие –  „Forgot the ten”. Още с излизането на сцената публиката се сгъсти сякаш да стане едно със рокаджиите. Първите тътени на барабаните и режещите китари призоваха „Войните на рока” („Warriors of the rock”) да затегнат редиците. На моменти близостта с публиката преминаваше позволените граници, но охраната беше на ниво и любезно връщаха, вдъхновените в повече, на безопасно разстояние. Изненадата на вечерта, беше участието на една от най-младите фенове на групата Йоана, която изпълни заедно с групата песента им „Откровение”. Запалената искра в малката почитателка, вече дава плодове – уроци по пеене, а един ден може би, като баща си на сцената. Групата не остави своите фенове разочаровани и изпълни всички песни от първия си албум. Накрая след много вълнуващи мигове, пеене с публиката и много развяти коси, групата остави и посланието си с последната си песен „Това е правилния път приятели…(„The Way”), която вече се върти в You Tube.

 

Равносметката – много як, неподправен и роден шуменски рок, организатори в лицето на НЧ „Добри Войников – 1856” и Министерството на културата, прегърнали силно идеята на група сърцати млади мъже и много българи (в частност шуменци), имащи нужда и заслужаващи много такива събития, защото „…от тук отново ще се роди изгрева!”.

Очаквайте втория рожден ден на събитието догодина – още по-величествено и грандиозно от всякога!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото