Проблясък от миналото – Сборна формация „Облаците“ – „Най-доброто“

rock pod zvezdite primorsko 1988Представяме ви една история  от преди повече от тридесет години. Години, в които българският рок е бил млад и прохождащ, но за сметка на това истинен и задружен.

Рок под звездитеПриморско’1988г.

Концертът се провежда в Приморско, организиран от ЦК на Комсомола. Тук изгряват „Контрол“. Силно впечетление правят „Нова Генерация“ и „Ахат“ пред 4 хилядната публика. На закриването, публиката пее песни на Марко Марков („Ера“), а милицията спира централното озвучаване на фестивала. Ето какво по-точно се е случило.

На сцената сборна формация от рок музиканти „Облаците“ изпълнява парчето „Най-доброто“, спонтанно съчинено по повод скандалното пренебрегване от страна на журито на най-добрите: дебютантите от “Нова генерация”. Реакцията на журито е противоположна на очакванията на участниците във фестивала. “Нова генерация” се оказва единствената група без награда въпреки изумителното си представяне.
Аудиозаписът е направен с касетофон от журналиста Емил Братанов.
Фотографии и монтаж – Нели Недева-Воева.

текст и музика: Марко Марков (Ера)
барабани – Иван Латинов (Ера),
бас – Владо Попчев (Контрол)
синтезатор – Тонто (Ахат)
китара – Тони (Ревю),
сопран саксофон – Явор (Ревю)
голям хор – Милена, Кирил Манчев, Любо Малковски, Васил Гюров, Димитър Воев, Алина Трингова.

Николай Донков, журналист от БНР:

„Беше епохално събитие. Почти целият млад, а и не толкова, български рок, раздра тишината. Както можете да се сетите, имаше всичко – хард, прогресив, хеви, пънк. И тогава на сцената се качи група, която никой не беше още слушал. “Нова Генерация“. Със сигурност не бях единственият зяпнал с отворена уста. Това не беше банда, беше Откритие. Изумително мислене, музициране, прецизност, слово. Това беше групата на тоя фестивал. И, естествено, не взе нито една награда. Дори една поощрителна бележка написана на ръка не взе. Но, журитата затова са журита, да веселят хората. Както знаете, Чарли Чаплин се е явил на конкурс за двойници на Чарли Чаплин в Кан и е станал… четвърти. Толкова за журитата. Музикантите, участвали на фестивала, обаче, не приеха нещата философски и набързо скалъпиха парче със заглавие “Най-доброто“, част от стиха: “Най-доброто трябва да се махне“. Това е запис на изпълнението на всички участници, направен от Емо Братанов, за което му благодарим най-искрено. Записът не е до края, защото ощастливена от текста, родната милиция не овладя интелектуалния си възторг и спря тока на сцената. Останалото е история. Наградена или не, “Нова Генерация“ се настани трайно в сърцата на тези, заради които бе създадена – хората. Толкова.“

 Най-доброто

Припев:
Най-доброто…

Милена:
Имай си приятели,
имай си любимци,
но не ги оставяй ти
да са със предимство.

Любо:
Тебе те ще разберат,
може да ги режеш,
С шут да ги забиеш нейде,
после да запееш:

всички:
Най-доброто – спазвайте традицията,
най-доброто – реже се начасти,
най-доброто – питайте комисията,
най-доброто – трябва да се махне.

Воев:
Нека първи да останат
хубавите песни,
нека после да забравим
думичките тесни.

Манчев:
Дума няма тук да става,
шумно и вълнуващо,
всички по местата пеят
тихо и ликуващо.

всички:
Най-доброто – спазвайте традицията.
Най-доброто – реже се на части.

  1. #1 написан от MIROSLAV-VELZEVUL-666 (преди 4 години)

    Типично….комунистите и ченгетата са били и ще бъдат все едни и същи…гадни копелета….То и днес няма голяма разлика….не е както през онези години,но пак има палки….пък били и те не чисто физически….

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото