‘MIDALIDARE’ ден първи: битката на бандите

SecondayОще с влизането в село Могилово (разположено нейде из дебрите на Чирпанската община), прави силно впечатление стриктната организация: колите са спирани от специално отговарящи за реда лица и насочвани за паркиране в обособени за целта места. След което служителите (любезно!) упътват пешеходците към мястото, в което се провежда събитието – първото издание на тридневния фестивал MIDALIDARE: Rock in the wine valley. Докато се придвижваме натам, вниманието е привлечено от гледката наоколо – между множеството могили, които обграждат цялата местност, се забелязват големи масиви от лозови насаждения; къщите в селото са малко, вероятно толкова и са и неговите жители. За които, със сигурност, количеството народ, което започва да приижда в ранния петъчен следобед на 9-ти юни, е нещо почти невероятно …

Няколко метра разстояние и след привидното спокойствие на малките улици и селски къщи, започват да се виждат (и усещат) първите ‘признаци’ на фестивалния живот. Посрещат ни така характерните, леко опушени, павилиони, предлагащи скара-бира; от едната страна на пътя – разположени на поляна дървени маси, до които аудио колони (в рамките и на 3-те фестивални дни) не спират да ‘къртят’ класически old school metal (на няколко пъти се зачудихме кой е диджеят 🙂 ). А малко след първия палатков лагер, следва нещо нетипично – голям щанд, на който се предлагат бутилки с местни вина. И общо взето, това слага края на приликите с всичко онова, което сме свикнали да виждаме из родните фестивали. Влизането във фестивалната зона, всъщност в самия винарски комплекс MIDALIDARE, е спокойно и безпроблемно. След поставяне на специалните гривни, придвижването в комплекса е неограничено. Мястото наистина е много красиво, чисто и подредено. Първи са хотелските постройки; още едно място за палатки, последвано от обособена част за храна и напитки, с достатъчно количество дървени маси и пейки (такова е количеството и на химическите тоалетни, което в никакъв случай не е маловажно, предвид литрите алкохол, които се консумират); виждат се и два павилиона, предлагащи наливно вино. Тук-там мраморни статуи, малки каменни мостчета, свързващи малки алеи … Има дори и детски кът, с надуваеми атракции за най-малките. Факт е, че има много деца, което не е учудващо, ако човек отчете преобладаващата средна възраст на посетителите в MIDALIDARE.

След всичко това е разположена и самата сцена. На която вече (някъде точно около 17:00) се ‘вихри’ първата група за вечерта. Вечер, минаваща под надслова ‘Battle of the Bands’. Осем са бандите, които се ‘борят’ помежду си за възможността да закрият следващия, втори фестивален ден. А кой ще бъде победител решава публиката. Тя ще гласува с билети, които ще пусне в специално създадена за целта урна след финала на битката.

Групите са разнородни – и като стилове, и като SteelHornetнародност. След румънците от KATARA, на които се пада нелеката задача да открият фестивала със своя прочит на мелодичния death metal, следват сръбските музиканти от STEEL HORNET. Момчетата забиват здрав heavy/speed, като наред със своите авторски композиции, изпълняват и няколко кавъра на класически групи като VENOM. С последното предизвикват известно раздвижване из все още малобройната тълпа пред сцената.

Изпълнението на всяка група трае около 30 мин. Между всeки сет се появява Звезди Керемидчиев, който и през останалите два концертни дни, изпълнява ролята на водещ. Следващите участници, които обявява, са варненците DRIVE YOUR LIFE. Групата е приятна, веднага грабва вниманието с музиката, която ‘предлага’: енергизираща смесица от death’n’roll/metal/hard core (както самите музиканти я определят). Веднага проличава опитността на изпълнителите и явно дългогодишното сценично присъствие. Количеството на публиката видимо се увеличава, забелязват все повече ентусиасти, които поклащат глави и издигат ръце за поздрав към сцената.

RrichterinvoidРед е на една малко по-нетипична група – не само заради странното и трудно произносимо име RRICHTERINVOID, но и заради факта, че е с изцяло дамски състав. Момичетата са от Румъния и описват стила си като industrial rock/tanz-metal. Стоят симпатично на сцената и макар да са малко еднообразни и доста статични, успяват да привлекат вниманието (поне на мъжката част от аудиторията със сигурност!). Вокалистката споделя, че това е първото посещение на групата в България и третата им концертна изява изобщо. И предвид и твърде крехката им възраст, си позволяваме да бъдем толерантни към не особено забележителното им участие като цяло.

Часът е някъде около 20:00. На сцената се появява банда, дошла чак от израелските пустини. Името й е DESERT. Свирят в традициите на епичния dark/power metal. Петима музиканти, облечени в характерните за стила кожени дрехи, ентусиазирани и щастливи от възможността трети път да свирят пред българска публика. А ентусиазмът очевидно е в такива количества, че кара фронтменът да развее българското знаме, с което, разбира се, предизвиква бурно раздвижване пред сцената. Обща снимка за спомен и с това приключва участието и на петата група за вечерта.

Слънцето започва да изчезва, постепенно се спуска вечерният мрак и това създава едно още по-приятно общо усещане … Светлините на прожекторите все по-ясно очертават силуетите на сцената. А сега те са на младите момчета, може би дори тийнейджъри, от Ямбол: SECONDAY! Три момчета, свирещи с много хъс и настроение техния hard/heavy rock. И свирейки по този начин, постигат това, което останалите участници не успяват – да ‘грабнат’ и спечелят публиката. За да ги определи последната като победител на вечерта. Заслужено!

Мракът вече е взел превес, затова идва ред на ритуалното запалване на факлите на MIDALIDARE. Много са! Разположени са на оградите, които отделят мястото на фестивала от тъмното поле. В такава обстановка (точно на място и време!) се появяват поредните участници – шотландските рокери THE BROKEN RAVENS. Правят силно впечатление както с изпълнението си, така и със сценичното си присъствие. И никак не е учудващо, че в крайна сметка именно те са подгласниците на победителите SECONDAY (разликата е само 21 гласа).

Неусетно настъпва моментът, в който на сцената излиза и последната от ‘борещите се’ групи. Това еDerHunds българската алтернативна формация DER HUNDS. Групата е добре позната на почитателите на стила, с дългогодишната си история и множеството си лайфове. Представянето им, както се и очаква, е чудесно, а емблематичния и запомнящ се глас на фронтмена дълго звучи в съзнанието и след последния акорд.

Приключва Битката на бандите. Гласовете са преброени, победителят е ясен. Предоставя се прекрасна възможност за една толкова млада, едва прохождаща група като SECONDAY да сподели сцената с големи имена от ранга на DORO и GOTTHARD!

За някои това е финалът на петъчната вечер. Но за неуморните купонът продължава!

На сцената вече са HAMMERHEAD, трибют бандата на METALLICA! Забиват мощно и силно. Дотолкова, че  да може музиката да отекне някъде надалеч, сред безбройните хълмове, обграждащи MIDALIDARE.

  1. #1 написан от Бегай (преди 3 години)
  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото