Група Еридан: „Не сме рокерска група!“

Група Еридан са заедно повече от десетилетие. Точно толкова им отне да издадат и първия си собствен дългосвирещ албум (бел. авт. „Пътят към прозрението“, през 2013-та). Сега обаче, само три години по-късно, момчетата се завръщат с гръм, трясък, експлозии и… чисто нов втори диск. Нарича се „Време разделно“ – име, което изглежда съвсем оправдано, предвид настъпилите драстични промени в състава. Групата вече е в петчленен състав – Иво Икономов (бас), Димо Тодоров (китара), Стоян Петров (барабани) и новите Славин Славчев (вокалната рок сензация от X Factor, заел мястото на Павлин Манев) и Станислав Петров – Стенли (клавири). Освен всичко това добавяме и факта, че бандата имаше честта на няколко пъти да дели сцената с големия Joe Lynn Turner на концертите му в България. Е – това са си доста нови събития. Ето какво още имаше да ни каже за тях китарният магьосник Димо Тодоров:

 

Здравей, Димо, честит втори албум. Промоцията му в София вече мина, как приеха феновете новите парчета?

Здрасти, Иване. Добре беше, благодаря. Както всяко ново нещо, публиката слушаше с интерес и смея да твърдя, че всичко беше наред и новите ни песни се харесаха на феновете!RockItEridan

А защо го нарекохте точно „Време Разделно”?

Защото живеем в едно истинско време разделно. В албума са засегнати много от проблемите на днешното ни съществуване. Като например омразата, войните и все по-голямата липса на любов и добро у хората.

Разкажете повече за албума – знам, че Вие с Иво сте написали всичко? От къде почерпихте идеите за парчетата и техните текстове?

Музиката я написахме заедно, аранжиментите ги направихме със Стоян (Петров), нашия барабанист. А пък текстовете са си изцяло на Иво (Икономов). Всички идеи за музика и текст идват от сърцата и душите ни. Когато творим, не мога да кажа, че черпим вдъхновение или идеи от някого. По-скоро нещата, които пишем, сами извират от нас.

Какво се случи между вас и бившия Ви вокалист г-н Павлин Манев? Важно е феновете Ви да научат защо се разделихте така внезапно?

До момента не сме споделяли с никой за реалните причини да се разделим. Мисля обаче, че е крайно време хората да узнаят истината. Павлин е много добър вокал, винаги сме го твърдели. Проблемът е там, че той не разбра, че не трябва да смесва личния си живот с професионалния. Всеки трябва да е наясно, че когато работиш, в каквато и да е сфера, трябва да се отнасяш към работата си с достойнство и уважение. Както към самия себе си, така и към колегите си. Когато прекрачиш тази граница, нещата отиват по дяволите. Той го допусна, въпреки хилядите предупреждения от наша страна.

И как избрахте точно младия Славин Славчев за свой нов глас? Разликата в стилa на пеене между него и Павлин е осезаема…

SlavinEridanСмятаме, че точно тази разлика е перфектният начин да направим нещо съвсем ново и различно. Обичаме разнообразието. Славин е перфектен глас според нас и го забелязахме още от началото на участието му в X Factor.

Всъщност кога точно го поканихте? Преди или след като написахте парчетата?

Всички парчета бяха вече сътворени. Дори и записите бяха готови. Тогава го поканихме и той прие без да се замисли. Дойде и изпя парчетата в албума с голям заряд. Това е.

А ще остане ли той Ваш вокал и за в бъдеще, обсъждали ли сте?

Той вече е пълноправна част от Еридан. Това, че има свои странични проекти няма нищо лошо. Бизнесът в България не е толкова голям, че човек да не успява да съчетава няколко проекта наведнъж. Пък и ние нямаме нищо против това.

Ако не се лъжа, в момента снимате видео към песента „Време Разделно“ – разкрийте малко повече за това,  кога ще можем да го видим?

Не точно. Снимките вече минаха, направихме ги на 16 и 17 юли. Но видеото няма да е на парчето „Време Разделно“, а на баладата „Завръщане“. Предстои всичко да се монтира и скоро планираме да пуснем готовия клип, а на есен да го промотираме.

Кой е автор на обложката?

Идеята бе на Иво, а реализацията поверихме на нашия приятел Пл. Колев.

Като стана дума за нови хора, в Троян дойдохте с друго ново лице, клавирист, който предполагам е с Вас само за датите с Joe Lynn Turner. Звучите ми интересно с клавири, мислили ли сте да запишете парче в този състав, но без Joe?

Да, това е Станислав Петров – Стенли. Отначало го поканихме да свири с нас само когато сме с Joe, но, няма да крия, не мина много време преди да се замислим за постоянното му членство в групата. И вече спокойно можем да кажем, че това вече е факт!Tarnar_27614troya_123 480

Почти веднага след промото на новия диск тръгнахте на обиколка с Joe. Свирили сте с големи музиканти и преди, но какво е усещането да делиш сцената със звезда от такъв ранг?

Неописуемо е, наистина нямам думи. Когато бях малък обожавах албумите на Rainbow и Yngwie Malmsteen с Joe. Aко някой тогава ми беше казал, че един ден ще бъда с този човек на една сцена, щях да му се изсмея и да му кажа „По дяволите, ти луд ли си?” . Е, сега това е факт и всички сме адски щастливи!

В Троян той ми отвърна, че е избрал вас, защото освен добри музиканти сте и добри хора. А как Вие намирате г-н Turner? Кое е най-интересното Ви и запомнящо се преживяване с него?

Ами, какво да кажа – изключително голям професионалист е. Но е и невероятно готин като човек, забавен и всеотдаен е. Абе, с две думи – истинска рок звезда, това е!

Как успяхте толкова бързо да се сработите с него?

Когато работиш с любов и достатъчно голямо старание, нещата няма как да не се получат. А и научихме страшно много от работата си с него. Научихме се да бъдем изключително отговорни към това, което правим.

Каква е разликата в усещанията, когато свириш авторска музика и вечни хитове като тези на Purple и Rainbow?

Да си на сцената е възможно най-якото преживяване за всеки музикант. Така че дали свириш едното или другото – все си е прекрасно преживяване. Разбира се, бихме желали авторската ни музика да стане толкова популярна, колкото хитовете на Deep Purple и Rainbow. Някой ден, защо не ?!

Хареса ли ви в Троян и бихте ли се върнали отново тук за свой самостоятелен концерт?

О да, разбира се! Като се замисля досега не е имало място, на което не бихме свирили отново. Хората ни приемат толкова сърцато, че няма как да не искаш да си отново там!

IvoIDimoEridanУспяхте ли да чуете някои от младите надежди, представили се на Рок Академията?

Честно казано почти не. Преди това пътувахме от концертa си в Монтана предния ден и трябваше да си починем и заредим за предстоящия концерт. Но съм сигурен, че всички са се представили добре!

Критиците Ви смятат, че сте рокерска или т.нар. ‘елекарска’ група, която приляга само на сцените по рокерските събори. Дразнят ли ви подобни твърдения и съгласни ли сте с тях?

Ако трябва да съм честен, от теб научавам за това. Никога не сме били рокерска група. Имаше години, в които наистина свирехме по много мото събори, но скоро дори не сме стъпвали на подобни мероприятия. Така че – тези определения са неоснователни.

Какво ви очаква след края на летния Ви ангажимент с Joe Lynn Turner? Ще продължите ли с промоцията на новите парчета и ако да – в кои градове можем да Ви очакваме?

Разбира се, тепърва ще популяризираме нашия нов продукт, но в кои градове ще гостуваме още не мога да кажа – всичко е предмет на договаряне с организаторите. Следете страницата ни във фейсбук – там ще намерите цялата необходима информация.

 

Eridan_SlavinSlavchev_VremeRazdelno

 1. #1 написан от Анонимен (преди 7 години)

  Най-яката българска група-страхотни музиканти,присъствие на сцената,с една дума-уникални!Бъдете здрави,щастливи и много успехи на сцената и в живота!:))

 2. #2 написан от Tutur (преди 7 години)

  Хвалиш ги, пък си анонимен или анонимна. Що така? Сигурно си гадже на басистчето примерно 🙂

 3. #3 написан от Ники Чука (преди 7 години)

  …една банда,която заслужава уважение и респект.Формацията сега с клавирист ви е невероятна,и смея да твърдя,че сте вече емблематична група в рока за България,и не само,!следя ви от около 2 месеца и за мен сте супер банда_поздравления-а с Търнър сте гениални.Ще бъдем в Тутракан на 30-ти,а Славин ви е най-добрия избор-само рок пичове,и много успехи все така !

 4. #4 написан от Ники Чука (преди 7 години)

  аааааа,прочетох коментар-хейтче,това не е басистче,мило мишленце,а е въръл басист-за Икономов става на въпрос!!??

  • #5 написан от Tutur (преди 7 години)

   Всъщност не съм хейтър, само се закачам, уважение за всяка група и всеки музикант, заели се да свирят нешо по-яко в огромната чалготека, наречена РБ \m/

 5. #6 написан от Ники Чука (преди 7 години)

  Мисля че трябва да си подържаме родните рок групи,,и ако някоя леко започне да успява,не веднага да се опитваме да я заравяме в земята,а да и даваме стимул,а стимулът сме ние феновете-хората за които те правят това,и поне малко да оценяваме техния труд и качества

 6. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 7. Коментари за тази публикация
В началото